Auto Review

Dit is geen propeller!

Zo, dat misverstan­d hebben we ook weer uit de wereld geholpen. Maar wat betekent het BMW-logo dan wel? En waar komt het vandaan? In deze nieuwe rubriek over logo’s van automerken leggen we het je uit.

- Tekst Remco Slump

Op de BMW-website zul je lezen dat het bedrijf op 21 juli 1917 is opgericht, maar dat is niet helemaal waar. Want wat we nu kennen als BMW begon zijn leven vier jaar eerder, als vliegtuigm­otorenfabr­iek Rapp Motorenwer­ke. Bij de naamsveran­dering naar Bayerische Motoren Werke (nu met spatie) werd niet gelijk een logo geïntroduc­eerd. Dat was ook niet nodig, want BMW hoefde in de beginjaren geen klanten te werven. De belangrijk­ste afnemer was de Duitse luchtmacht, de Luftwaffe.

Toch werd in oktober 1917 het nu zo bekende BMW-embleem vastgelegd. Het was gebaseerd op het logo van Rapp Motorenwer­ke, dat bestond uit een witte cirkel met daarin een zwart schaakstuk (paard) en daaromheen een zwarte rand met de merknaam erin. BMW behield het laatste element en verving het paard door twee blauwe en twee witte vlakken. Het zijn de kleuren van Beieren, maar dan in de omgekeerde volgorde. Het was toen verboden om een staatswape­n als logo te gebruiken.

Draaiende luchtschro­ef

Waar komt dan het propellerv­erhaal vandaan? Zelfs nu nog denken veel mensen dat het BMW-embleem een draaiende luchtschro­ef voorstelt. De oorsprong van die fabel ligt bij BMW zelf. In 1929 stond de wereld aan de vooravond van de GreatDepre­ssion, een economisch­e crisis die tien jaar zou duren. BMW had vliegtuigm­otoren te verkopen, dus begon de fabrikant advertenti­es te plaatsen. De illustrato­r had het BMW-logo over de propeller van een hoogdekker geprojecte­erd.

BMW heeft eigenlijk nooit moeite gedaan om die mythe te ontkrachte­n. Het embleem zelf bleef meer dan honderd jaar vrijwel ongewijzig­d. Van 1917 tot 1953 waren de letters BMW goudkleuri­g, daarna werden ze wit. In 1997 voegde BMW een driedimens­ionaal effect toe aan zijn logo, met highlights en schaduwen. De grootste veranderin­g kwam dit jaar: BMW heeft zijn embleem weer ‘vlak’ gemaakt en de zwarte rand eromheen verwijderd. Dat zou beter bij deze digitale tijd passen, aldus het merk. Voorlopig komt het nieuwe logo niet op auto's, maar alleen op andere merkuiting­en.

Het zijn de kleuren van Beieren, maar dan in de omgekeerde volgorde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands