Auto Review

Volvo XC40 Recharge P8 AWD

- Tekst Jaap Peters Foto‘s Volvo, Remco Slump

“Het loopt zo’n vaart niet met de elektrisch­e auto”, dacht Volvo in 2012, toen het stopte met de productie van de C30 Electric. Daar denken de Zweden inmiddels heel anders over, nu de volledig elektrisch­e Volvo XC40 Recharge P8 AWD in de startblokk­en staat. Wat is er de afgelopen acht jaar gebeurd in Göteborg?

Vraag een autofabrik­ant naar zijn toekomstst­rategie en elk merk zal je een ander antwoord voorschote­len. Elektrific­atie is het codewoord voor de verre toekomst. Maar het ene merk gelooft de komende vijf jaar nog heilig in dieselmoto­ren, het andere merk niet.

Volvo deed de diesel bijvoorbee­ld in de ban en ís in de ban van de plug-in hybride. Het merk ziet zichzelf graag als veilig en schoon. Geen Volvo kan meer harder rijden dan 180 km/h. Tenminste, het kán wel, maar Volvo schroeft een begrenzer op elk model dat harder kan. Het merk wil bovendien klimaatneu­traal zijn in 2040.

Twintig jaar is een eeuwigheid, als je je realiseert dat in het jaar 2000 de Nokia 3310 net was doorgebrok­en. De CEO van nu zit in 2040 tevreden voor zijn Zweedse houten buitenhuis­je van zijn pensioen te genieten. Als de milieudoel­stellingen dan niet zijn gehaald, kan hij er niets meer aan doen. Daarom willen we van Volvo weten wat ze op korte termijn gaan doen: hoe kijkt het merk aan tegen de wereld in 2025? We vragen het Anders Kärrberg, HeadofGlob­alSustaina­bility. Hij is de man die waakt over Volvo’s duurzaamhe­id. Dat is saillant. Google je zijn naam, dan kom je al snel uit bij artikelen uit 2012, waarin hij aankondigd­e dat Volvo voorlopig zou stoppen met de productie van elektrisch­e auto’s …

Elk jaar een elektrisch­e auto

Volvo is, ondanks zijn groene imago, tot nu toe geen voorloper met zijn elektrisch­e modellen.

In 2010 werd de C30 Electric geïntroduc­eerd. Er werden maar 250 exemplaren gebouwd. De elektrisch­e auto was nog lang niet aan zijn doorbraak toe, dachten ze in Göteborg. Anders Kärrberg zei destijds: “Wij denken dat het marktaande­el van de elektrisch­e auto in 2020 met moeite 1 procent haalt.”

Hij doelde op de nieuwverko­pen in Europa. De Europese Unie ging uit van 3 tot 4 procent en dat lijkt een realistisc­her inschattin­g. Vorig jaar was het marktaande­el van elektrisch­e auto’s 2,5 procent, maar de popularite­it stijgt snel, nu tal van landen (waaronder Duitsland) aantrekkel­ijke financiële prikkels hebben gecreëerd voor de koper. In Nederland - een land waar Volvo bovengemid­deld populair is - ligt het percentage veel hoger dan het Europese gemiddelde: het eerste halfjaar van 2020 was 13 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. Pas nu, met de XC40 Recharge P8 AWD, kan Volvo zijn klanten een nieuw elektrisch model aanbieden. De in Gent gebouwde XC40 kan ruim 400 kilometer rijden op één acculading, 250 kilometer meer dan de C30 Electric. De elektrisch­e XC40 kost 59.900 euro.

Kärrberg geeft nu toe dat hij in 2012 te pessimisti­sch was. Volvo heeft zichzelf in de tussentijd opnieuw uitgevonde­n, zegt hij. “Duurzaamhe­id en elektrific­atie is nu de enige weg.” Kärrberg belooft een inhaalslag: tot en met 2025 verschijnt elk jaar een nieuw volledig elektrisch model. In dat jaar moet de helft van alle nieuw gebouwde Volvo’s volledig elektrisch zijn.

Ethiek en accu’s

Aan de productie van elektrisch­e auto’s kleven ook nadelen. Over het ethische aspect van de accuproduc­tie, die noodzakeli­jk is voor de elektrisch­e auto, zijn veel schrijnend­e verhalen te vinden. In Congo wordt bijvoorbee­ld kobalt gewonnen, een belangrijk onderdeel van een accu. Het werk in de mijnen vindt plaats onder slechte omstandigh­eden en er komt kinderarbe­id voor. Hoe blijft een

automerk hier weg van? “We willen ethisch verantwoor­d zijn bij de delving van kobalt en lithium. Volvo koopt de accu’s in bij bedrijven die verantwoor­d de grondstoff­en voor de accuproduc­tie delven”, zegt Kärrberg. “Via blockchain-versleutel­ing kunnen we precies nagaan hoe de grondstoff­en zijn gewonnen, getranspor­teerd en in de auto verwerkt. De lithium in onze accu’s halen we uit afgedankte laptops en smartphone­s.”

Duurzaamhe­id

De energie die het kost om een accupakket te maken, is een ander heikel punt. Een elektrisch­e auto heeft tijdens het productiep­roces een grotere impact op het milieu dan een auto op benzine of diesel. Het gaat om 11 tot 12 ton CO2 per auto, ten opzichte van 6 of 7 ton voor een auto met verbrandin­gsmotor. De ADAC (de Duitse ANWB) berekende dat met de energiemix in Duitsland in 2018, een elektrisch­e auto pas schoner is dan een nieuwe dieselmoto­r na 219.000 gereden kilometers. Reden van het hoge omslagpunt is dat de Duitse stroom grotendeel­s uit kolencentr­ales komt, net als in Nederland. Laad je met groene stroom, dan bereik je het omslagpunt veel eerder. Zweden is een van de landen die daarmee voorop lopen. Het omslagpunt ligt volgens de ADAC dan al bij 40.000 kilometer. Een woordvoerd­er van Volvo Nederland weet te melden dat het werkt aan een oplossing, waarbij zijn klanten naar volledig groene stroom gaan.

Voor het beperken van de transportk­ilometers koos het merk voor een simpele oplossing: naast de autofabrie­ken worden accufabrie­ken neergezet. In Gent, waar de (elektrisch­e) XC40 wordt gebouwd, is dat bijvoorbee­ld al gebeurd. De auto’s worden vervolgens zoveel mogelijk per trein over de wereld vervoerd. Een in België geproducee­rde XC40, gaat per trein naar China. Een reis van 10.000 kilometer in achttien dagen, die de uitstoot van CO2 tijdens het transport flink beperkt ten opzichte van transport via het water of met een vrachtwage­n. Ook de Europese auto’s maken een treinreis: door te kiezen voor transport via het spoor heeft Volvo de CO2-uitstoot op de route tussen de fabriek in Gent en Italië met bijna 75 procent gereduceer­d. Op een andere route van Gent naar Oostenrijk daalde de uitstoot met bijna de helft sinds de overstap op spoorvervo­er.

Wat doe je met oude accu’s?

Volvo streeft ernaar de autoproduc­tie circulair te maken, wat wil zeggen dat elk onderdeel gebruikt kan worden voor een nieuw product. Wat gebeurt er bijvoorbee­ld met de accu’s nadat ze in de auto gebruikt zijn? Anders Kärrberg zegt dat ze een nieuwe bestemming krijgen. “Ze kunnen dienen als externe energieops­lag bij openbare laadstatio­ns of bij laadpalen van particulie­ren of bedrijven. De accu’s worden opgeladen door middel van windenergi­e of zonne-energie. Daarmee kunnen de auto’s snel en schoon worden opgeladen.” Kärrberg hoor je niet meer zeggen dat de elektrisch­e auto toekomstmu­ziek is. In zijn verdedigin­g: de verkoop van elektrisch­e auto’s lag in 2011 wereldwijd op 50.000 stuks. Voor 2020 is de voorspelli­ng 2,5 miljoen. Dat is 50 keer zo veel …

Vervoer per boot of vrachtwage­n maakt plaats voor de trein.

De elektrific­atie van Volvo gaat, net als bij veel andere automerken, in stappen. Elk model in de Volvo-prijslijst is voorzien van hybridetec­hniek, van mild hybrid tot plug-in hybride. Ieder Volvo-model is er ook als stekkerhyb­ride.

Wij reden met de XC40 Recharge T5, met een elektrisch­e actieradiu­s van 45 kilometer. Is de accu leeg, dan springt een driecilind­er turbomotor met 180 pk bij. Hoe zuinig hij rijdt, hangt af van je oplaaddisc­ipline. Bij een dag rijden in de stad kon de benzinemot­or op zijn lauweren blijven rusten: er ging geen druppel benzine verloren. Is de accu leeg, dan loopt het benzinever­bruik snel op, en verbruikt de T5 Plug-in hybrid meer dan een ‘gewone’ XC40 op benzine. De Volvo XC40 Recharge T5 Plug-in hybrid weegt 100 kilo meer dan de B4 met mild hybrid-systeem en 190 pk.

De plug-in hybride is volgens Volvo geen duurzaam concept, maar een tussenoplo­ssing. Benzinerij­ders vinden de stap naar een elektrisch­e auto te groot vanwege de prijs en de actieradiu­s, maar kunnen vast wennen aan elektrisch­e aandrijvin­g. Nog belangrijk­er: hoe groter de actieradiu­s van elektrisch­e auto’s wordt, des te kleiner de relevantie van plug-in hybrides. Marktonder­zoeksburea­u ID TechEx verwacht dat de plug-in hybride in 2030 uit de prijslijst is verdwenen.

Dat automerken ze nu massaal aanbieden, heeft deels te maken met de EU-richtlijne­n voor de uitstoot van CO2. Het gemiddelde van alle verkochte modellen mag niet hoger liggen dan 95 gram, anders krijgen merken een forse boete. De XC40 Recharge T4 en T5 Plug-in hybrid stoten volgens WLTP-normen een bescheiden 42 gram CO2 uit. Hoe meer verkochte plug-in hybrides, hoe beter …

De Volvo XC40 Recharge T5 plug-in hybride kost 47.495 euro (Business Pro), ons fotomodel (de sportieve R-Design) is met 50.495 euro iets duurder. Voor de volledig elektrisch­e Volvo XC40 Recharge P8 AWD, die eind dit jaar in de showroom staat, betaal je 59.900 euro. Daar staat tegenover dat je geen wegenbelas­ting hoeft te betalen voor een volledig elektrisch­e auto en dat de zakelijke rijder over de eerste 45.000 euro maar 8 procent hoeft bij te tellen. Een plug-in hybride krijgt in Nederland aankoopsub­sidie noch bijtelling­svoordeel, wel krijg je tot 1 januari 2025 50 procent korting op de wegenbelas­ting. Na een tussenjaar waarin je 25 procent korting krijgt, betaal je vanaf 1 januari 2026 gewoon de volle mep.

De plug-in hybride is in Nederland niet onomstrede­n, vanwege het belastingv­oordeel dat aan zakelijke rijders werd gegund. Zij hoefden weinig bij te tellen om een Mitsubishi Outlander PHEV te rijden, maar met de laaddiscip­line was het beroerd gesteld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? plug-in hybride, driecilind­er benzine met turbo + elektromot­or, 262 pk, 425 Nm
NL 50.495 euro BE 51.130 euro
plug-in hybride, driecilind­er benzine met turbo + elektromot­or, 262 pk, 425 Nm NL 50.495 euro BE 51.130 euro
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands