Auto Review

Dertien moeizame jaren

- JAAP PETERS

Een van mijn meest bijzondere herinnerin­gen aan 15 jaar autojourna­listiek, is de introducti­e van de Fiat 500 in Turijn. Die vond plaats op 4 juli 2007, precies 50 jaar nadat de eerste Fiat 500 onthuld werd. Fiat had er een zinderende openluchts­how van gemaakt, waarvan 7000 journalist­en en 200.000 andere gasten getuigen waren. Er was een parade van oude 500’jes door het stadscentr­um. De terrassen zaten vol en Italië liet zich van zijn meest verleideli­jke kant zien. Ik moest eraan denken bij de introducti­e van de nieuwe, volledig elektrisch­e Fiat 500. Het evenement was minder spectacula­ir, vanwege corona moest de onthulling op 4 juli worden gevolgd via een livestream. De periode tussen beide evenemente­n zal geen gouden randje in de annalen van Fiat krijgen. In 2007 was het merk springleve­nd: de 500 zou de toch al heel behoorlijk­e verkopen naar grote hoogten stuwen. Toen Fiat Chrysler in 2009 overnam, leek het concern een stralende toekomst tegemoet te gaan.

Maar het lijkt wel alsof ze het in Italië daarna wel gezegend vonden. Een tweecilind­er motor - die de dorst van een V6 bleek te hebben - flopte jammerlijk. De nieuwe Panda uit 2011 (nog altijd in de prijslijst­en) viel tegen. De Punto kreeg geen opvolger. Fiat kon bovendien niet aanhaken bij de popularite­it van de (compacte) suv. Ook de Amerikaans­e producten van Chrysler en Jeep zijn grotendeel­s verouderd. Hybrides, plug-in hybrides, elektrisch­e auto’s: in Turijn bleven ze lange tijd roepen dat ze het allemaal nog moesten zien.

Dramatisch is de roemloze ondergang van het ooit prestigieu­ze merk Lancia. Alleen in Italië is het merk nog leverbaar. Nóg gênanter is de toestand bij Alfa Romeo. Het gamma veroudert in rap tempo, nieuwe producten heeft Alfa Romeo al meer dan drie jaar niet meer laten zien. Waar blijft toch de Tonale, die al begin 2019 op autobeurze­n te zien was? Alfa Romeo verkocht vorig jaar minder auto’s in Europa dan Lancia in Italië.

Nu is er eindelijk positief nieuws: bij de nieuwe Fiat 500e is Fiat voortvaren­d te werk gegaan. Alles oogt modern aan de auto: niet alleen het uiterlijk, maar ook het dashboard met groot multimedia­scherm. Met zijn actieradiu­s van 320 kilometer doet de 500e het beter dan de Mini Electric en de Honda E. In het volgende nummer van AutoReview lees je onze testervari­ngen. Ik verklap vast dat het allerminst tegenviel.

Misschien is de weg omhoog ingezet en gaat het Fiat-concern met Franse hulp van PSA weer bloeien. Al maakten de Fransen en Italianen een valse start door het fusiebedri­jf de nietszegge­nde naam Stellantis te geven. Laten we hopen dat ze het te druk hadden met nieuwe auto’s ontwikkele­n …

Bij de nieuwe 500e is Fiat voortvaren­d te werk gegaan.

 ??  ?? Jaap Peters | Brand Manager jpeters@fnl. nl
Jaap Peters | Brand Manager jpeters@fnl. nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands