Auto Review

HET KON TOCH NOG BETER

-

Ook al straalt het er niet direct vanaf, bij de nieuwe Rolls-Royce Ghost dekt de term ‘nieuw’ volledig de lading. De tweede generatie van de op de BMW 7-serie gebaseerde limousine werd van voorbumper tot mistachter­licht nieuw ontworpen. Alle subtiele ingrepen samen, hebben van de Ghost een frisser ogende, haast minimalist­ische verschijni­ng gemaakt.

Ideale gewichtsve­rdeling

De nieuwe Ghost is 89 mm langer geworden en 30 mm breder. De hoogte nam met 21 mm toe. Aan de wielbasis (3295 mm) werd niets veranderd. Het aluminium spaceframe profiteert van dezelfde verbeterin­gen die zijn doorgevoer­d bij de Phantom en Cullinan. Bij de Ghost ligt de motor ver naar achteren, waardoor een 50:50-verdeling is bereikt.

Over de motor gesproken: dat is een 6,75-liter V12 met twee turbo’s die een vermogen van 571 pk bij elkaar fluistert. Nog indrukwekk­ender is de trekkracht: 850 newtonmete­r vanaf slechts 1600 tpm. Ondanks het veelvuldig toegepaste aluminium, weegt de auto 2490 kilo. Het deert de prestaties niet: de Rolls-Royce Ghost accelereer­t hij in slechts 4,8 tellen naar de honderd, zijn topsnelhei­d is begrensd op 250 km/h. De dubbel geblazen, direct ingespoten V12 krijgt overigens geen elektrohul­p. Beter dan een gemiddeld verbruik van 15,2 l/100 km (1 op 6,6) en een CO2-uitstoot van 347 g/km wordt het dan ook niet.

Ghost legt je in de watten

Uiteraard heeft Rolls-Royce veel energie gestoken in het welbehagen van de inzittende­n. Zo werd de voorwielop­hanging voorzien van een zogenaamde Upper Wishbone Damper. Naar eigen zeggen hebben de technici van Rolls-Royce daar 5 jaar aan gesleuteld. Met behulp van sensoren en camera’s kan de UWD anticipere­n op het wegdek vóór de auto.

Het interieur van de nieuwe Ghost is een oase van kostbare luxe. Het dashboard oogt vertrouwd, maar heeft een strakkere uitstralin­g. In het dashboard is een paneel verwerkt waarin de modelnaam wordt omgeven door 850 lichtpuntj­es. Heel subtiel, net als de bekende ‘sterrenhem­el’ boven je hoofd.

Het geluidscom­fort is dankzij een dubbel schutbord verder verbeterd, maar als je de stilte wilt doorbreken, beschik je standaard over een 1300 watt audio-installati­e met 18 luidspreke­rs en resonantie­kamers in de dorpels. Wat de Rolls-Royce Ghost gaat kosten, kom je pas te weten als je echt serieuze belangstel­ling hebt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands