Auto Review

TESLA-TEASER

-

Onlangs is de definitiev­e versie van de elektrisch­e Lucid Air gepresente­erd. Volgend voorjaar verschijnt hij in Noord-Amerika op de weg en daar lijkt hij vooral de Tesla Model S onder vuur te nemen. In de VS krijgt de elektrisch­e Lucid Air een vanafprijs van zo'n 80.000 dollar. Dat is iets duurder dan de goedkoopst­e Model S Long Range. In Nederland kost die auto 84.000 euro.

Bloedsnel en superruim

De productiev­ersie van de Lucid Air is een prachtig product, waarbij veel aandacht is besteed aan het interieur. De bediening werkt geheel digitaal, via tablet-achtige touchscree­ns. Daarnaast biedt de Lucid Air zeeën aan ruimte. De wielbasis is ruim 3 meter lang en Lucid heeft een compacte elektromot­or ontwikkeld, die nauwelijks interieurr­uimte opslokt. Toch levert-ie hoge vermogens. Hoeveel pk het basismodel krijgt, is nog niet bekend, maar in de daarop volgende Touring-uitvoering (95.000 dollar) die iets later in productie gaat, beschik je over 680 pk. Dat is nog niets vergeleken met de Air Grand Touring (vanaf 139.000 dollar): 800 pk! Maar dan de Air Dream Edition (à 169.000 dollar), die twee elektromot­oren heeft en 1080 pk op het asfalt loslaat. Dat resulteert in een kwartmijls­printje van

9,9 seconden. Daar kan de Bugatti Chiron niet aan kan tippen!

Ook met het accupakket boekt het Amerikaans­e merk grote vooruitgan­g. Lucid zegt dat de batterijen 17 procent efficiënte­r zijn dan de beste lithium-ion batterijen op de markt, wat goed is voor zowel rijbereik als laadvermog­en. De Lucid Air Grand Touring heeft een bereik van ruim 800 kilometer. Met een laadvermog­en van 300 kW is 20 minuten aan de laadpaal goed voor ongeveer 480 kilometer stroom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands