Auto Review

HEFTIGE VERRASSING

-

Geen persberich­t, geen grootse introducti­e, niks. Aston Martin heeft heel stiekem een unieke hypercar onthuld op een klassieker­evenement bij het Hampton Court Palace. En wat voor een … De Aston Martin Victor is misschien wel de gaafste one-off ooit. Deze auto is genoemd naar een van de V-bommenwerp­ers, die tijdens de Koude Oorlog door de Britse luchtmacht werden ingezet om nucleaire wapens te dragen: de Handley Page Victor (1952 - 1993). De auto is samengeste­ld uit onderdelen van de Aston Martin One-77 en de Vulcan, en is een ode aan de V8 Vantage uit de jaren zeventig en tachtig. In zijn design kun je de overeenkom­sten zien met de DBS V8 RHAM/1; een monsterlij­ke racewagen die in 1977 werd ingezet in de 24 Uur van Le Mans.

Voorin de Aston Martin Victor ligt de 7,3liter atmosferis­che V12 van de One-77. Het blok is door Cosworth onder handen genomen en levert niet langer 760 pk en 750 Nm, maar 848 pk en 821 Nm. En het bijzondere is: al dat vermogen en koppel gaat naar de achterwiel­en via een handgescha­kelde zesbak! De side pipes produceren ongetwijfe­ld een epische soundtrack. De in Pentland Green gespoten koolstofve­zel carrosseri­e is een prachtige combinatie van oud en nieuw. In het interieur daarentege­n gaat Aston Martin op de futuristis­che tour, met een koolstofve­zel racestuur en een setje displays. De houten pookknop en het fraaie leer (in de kleur Forest Green) zorgen voor een paar klassieke accenten.

Onderhuids vind je veel racetechni­ek van de Aston Martin Vulcan - zoals de instelbare veren en dempers - maar met de Victor mag je wel degelijk de openbare weg op. Wie de eigenaar van de fabelachti­ge auto is, is niet bekend. En wat hij (het moet een hij zijn, dat kan niet anders) ervoor betaald heeft ook niet. Maar dat zal ongetwijfe­ld in de miljoenen lopen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands