Auto Review

Volop ruimte in de Seat - ook voor een betere afwerking.

-

Seat heeft de wind in de zeilen. Na jaren van zwalken en rode cijfers, ligt de Spaanse VW-dochter nu op koers. De Leon doet goede zaken op de leasemarkt, en dankzij de drie succes-suv’s Arona, Ateca en Tarraco, vloeien nog meer pecunia naar de kassa. Eindelijk! Met de lancering van een fris familiegez­icht, het gebruik van de allerlaats­te technologi­e uit de VW-koker en een generatie nieuwe modellen, pakt Seat nu door. Laat de nieuwe Leon maar een voorbode zijn van wat ons de komende jaren allemaal bij het Spaanse merk nog te wachten staat.

De Leon gaat ongetwijfe­ld veel kopers lokken die anders voor de Ford Focus, Kia Ceed of Renault Mégane hadden gekozen. Maar wat als de Leon voor de leeuwen wordt geworpen in het premiumhoe­kje van de compacte middenklas­se? Een interessan­te vraag, die we willen beantwoord­en door de sportief uitgedoste en zeer compleet uitgeruste Seat Leon 1.5 TSI FR aan de tand te voelen in een vergelijke­nde test met de kersverse Audi A3 Sportback 35 TFSI, de eveneens nog knisperend­e BMW 118i en nog niet zo bijzonder oude Mercedes A 200.

De Seat Leon staat op hetzelfde platform als de Audi A3 Sportback. Een groot voordeel van deze bodemgroep is de handige indeling van de vierkante centimeter­s, die resulteert in een relatief ruim interieur. Voor de Leon geldt dit zelfs nog meer dan voor de A3 Sportback. Doordat de Seat een 5 centimeter langere wielbasis heeft, zit je vooral op de achterbank riant. Voorin doen de Audi en de BMW niet onder voor de Seat. De Mercedes op zijn beurt, is net iets minder ruim. Door de kleine ruiten van de A-klasse is de overzichte­lijkheid rondom bovendien niet overdonder­end. Ook de kofferbak van de Mercedes (355 tot 1195 liter) is krapper dan die van de andere drie auto’s. Met zijn bruikbare laadvolume van 380 tot 1301 liter spant de Seat de kroon, alhoewel een extra opbergvak onder de vloer ontbreekt en je na het omklappen van de achterbank­leuning met een hoge rand in de vloer wordt geconfront­eerd. Zowel de Audi als de BMW, beschikt over een kofferruim­te met een inhoud van

Over de veiligheid­suitrustin­g van de Mercedes kunnen we kort zijn: die is zeer compleet, en tegen meerprijs verder uit te breiden met tal van hulpsystem­en. Hetzelfde geldt voor de Audi A3 Sportback, de BMW 1-serie blijft op dit onderdeel wat achter. De Seat Leon scoort eveneens hoog met zijn standaard veiligheid­suitrustin­g. Over enkele maanden wordt de auto bovendien leverbaar met tal van semi-autonome rijhulpjes, die de bestuurder met licht, geluid en trillingen waarschuwe­n voor gesignalee­rd gevaar.

Auto’s met het premiumlab­el zijn het aan hun stand verplicht om de inzittende­n extra in de watten te leggen. Waarom zou je anders een

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands