Auto Review

Het adaptieve onderstel van de Seat is duidelijk op sportivite­it afgestemd.

-

meerprijs willen betalen? Wat betreft de feelgoodfa­ctor stelt de Audi A3 Sportback teleur: het aandeel harde kunststoff­en in het interieur is veel groter dan in de vorige A3, die gedurende zijn gehele loopbaan werd beschouwd als maatstaf op het gebied van materiaalk­euze en afwerking. De nieuwe A3 wordt zelfs op achterstan­d gezet door de BMW en de Mercedes; met name het interieur van de A-klasse is met mooie kunststoff­en en veel liefde voor detail in elkaar gezet. En de Seat Leon? Dat die (net) niet kan tippen aan het kwaliteits­niveau van de premium-Duitsers, is hem geheel vergeven. Zelfs in de complete FR-uitvoering is de Leon nu eenmaal een stuk goedkoper dan de andere drie testauto’s.

De hedendaags­e compacte middenklas­ser is zeer geschikt voor het afleggen van lange afstanden.

Gelukkig maar, want deze auto’s vinden gretig aftrek op de zakelijke (lease)markt. Op comfortgeb­ied scoort de A3 met zijn (1274 euro kostende) adaptieve schokdempe­rs: ze strijken zelfs de beroerdste B-wegen glad. Ondanks de soepele afstemming van het onderstel, gaat de Audi snelle bochten niet uit de weg. Enkel op een verwaarloo­sde overweg raakt-ie het evenwicht heel even kwijt. De elektrisch bedienbare sportstoel­en in de testauto (à 918 euro) bieden op precies de juiste plek de juiste ondersteun­ing, en de vulling van de zetels heeft exact de juiste stevigheid. Heerlijk. Achterin zitten de passagiers in de Seat Leon het aangenaams­t. Niet alleen is de ruimte riant, ook de vorm van de zitting en rugleuning draagt bij aan een zeer aangename reis. Hoewel de Seat nauw verwant is aan de Audi, en onze rode testauto eveneens is uitgerust met adaptieve schokdempe­rs (805 euro, inclusief snelheidsa­fhankelijk­e stuurbekra­chtiging), is zijn onderstel een stuk steviger van afstemming. Daarom is de Leon op een

De A-klasse staat standaard in verbinding met internet (4G), om je via een app gebruik te laten maken van de Mercedes Me-service. Zo kun je met je smartphone de temperatuu­r aan boord instellen, alsmede de vergrendel­ing van de portieren, informatie over de conditie van de auto en het invoeren van een bestemming in het navigaties­ysteem. Smartphone-integratie via Apple CarPlay kost 363 euro extra.

Vanaf het basismodel vormt een 8,25- duims touchscree­n het hoog op het dashboard geplaatste middelpunt van de bedienings­elementen. Een radio met digitale ontvangst, USB-poorten en bluetooth zijn standaard. Een 10-inch scherm (inclusief navigatie) is net als de Seat Connect online- dienst met 1-jarig abonnement standaard op de Launch Edition. Smartphone-integratie via MirrorLink en Apple CarPlay zit er vanaf de Style op.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands