Auto Review

Cupra Ateca

-

Belangrijk­e vraag om deze rij-impressie mee te beginnen: wat is Cupra? Want dat blijft ook twee jaar na de oprichting van het ‘merk’ een beetje onduidelij­k. Tot begin 2018 was Cupra het sportieve label van Seat. Modellen als de Seat Ibiza en Leon Cupra kon je vergelijke­n met de Peugeot 208 GTI en 308 GTI; het waren snellere versies van huis-tuin- en-keukenhatc­hbacks. Maar sinds twee jaar staat Cupra zogenaamd op eigen benen. Het is ‘ontkoppeld’ van moederschi­p Seat.

Je merkt aan alles dat de marketeers moeite hebben om Cupra als zelfstandi­g merk neer te zetten. Dat komt natuurlijk doordat de Cupra Leon en Ateca niets meer zijn dan sportieve Seats, maar dan met een soort tribal tattoo voor- en achterop. Tijdens de presentati­e van de vernieuwde Ateca zei een woordvoerd­er dat Cupra en Seat ‘goed afgebakend’ zijn. Maar later moest hij zich in allerlei bochten wringen om te verklaren waarom de Cupra Ateca nu al een facelift krijgt.

Het échte antwoord – dat de man met veel omhaal vermeed – is uiteraard gewoon dit: de Seat Ateca is sinds 2016 op de markt en dus toe aan een midlife update. Dat de Cupra Ateca twee jaar later werd gelanceerd, maakt niet uit; het model moet in de pas lopen met zijn tweelingbr­oer. Die kreeg van de Seat- designers een andere grille aangemeten, zodat hij meer lijkt op de grotere Tarraco en de nieuwe Leon. Iets wat nu ook geldt voor de Cupra.

In de basis is de Seat Ateca – wat ons betreft – een aantrekkel­ijke, maar ietwat gewoontjes ogende suv. De Cupra-opsmuk staat stoer, zonder ordinair te zijn. In vergelijki­ng met de vorige Cupra Ateca heeft de nieuwe meer smoel, vooral dankzij de grofmazige, zeshoekige grille en de twee haaienvinn­en onder de nummerplaa­t. Forse 19-inch wielen (er is keus uit zes designs) en vier échte uitlaatpij­pen maken het plaatje af.

Als accentkleu­r heeft Cupra gekozen voor koper. Je ziet de tint overal terug: op het logo, in de lichtmetal­en wielen, de stiksels in het interieur en de keuzeknopp­en op het stuur. Die laatste hebben nu gezelschap gekregen van twee (optionele) ronde ‘satelliete­n’. Met de rechter start je de motor, met de linker kies je op een omslachtig­e manier uit de beschikbar­e rijprogram­ma’s. Je kunt niet aan de knop draaien, maar moet klikken en vervolgens op het infotainme­ntscherm je keuze maken.

De Cupra Ateca is standaard uitgerust met fijne kuipstoele­n. Puur voor het mooie zouden wij de beschikbar­e sportstoel­en aanvinken op de optielijst. Die zijn elektrisch bedienbaar en bekleed met fraai donkerblau­w leer. Ze geven sjeu aan het netjes afgewerkte interieur, dat – ondanks de racy details – relatief donker en zakelijk is. Het nieuwe infotainme­ntsysteem werkt uitstekend. Al voelt het een beetje vreemd om stemcomman­do’s met ‘hola hola’ te moeten inleiden.

Cupra heeft de techniek van de opper-Ateca grotendeel­s met rust gelaten. Voorin ligt dus nog steeds de bekende 2,0-liter viercilind­er turbomotor. Het blok kennen we uit onder meer de Audi S3, de Seat Leon Cupra en de Volkswagen Golf R, en levert in de Ateca een vermogen van 300 pk en 400 Nm koppel. Met ingeschake­lde launchcont­rol maakt de Cupra in 4,9 tellen gehakt van de sprint naar 100 km/h. Zijn topsnelhei­d ligt op 247 km/h. Een broodnodig­e optie is de Akrapovic-uitlaat. Die laat de viercilind­er indrukwekk­ender klinken en gooit er af en toe een bescheiden rommeltje uit. Af fabriek is de Cupra Ateca altijd uitgerust met vierwielaa­ndrijving en een adaptief onderstel. Als bestuurder kun je kiezen uit zes standen: Normaal, Sport, Cupra, Snow, Offroad en Individual. De optionele, extra krachtige Brembo-remmen lijken ons voor dagelijks gebruik wat overdreven. Want de Cupra Ateca is sowieso geen circuitrid­der. Met de aandrijfli­jn in de normale stand is de ruim 1600 kilo wegende suv vlot, maar niet heel snel, met een soms weifelende zeventraps DSG-bak en een overhellen­de carrosseri­e. Wil je een potje hoeken? Dan moet de transmissi­e in Sport, het ESP op half uit en de aandrijfli­jn naar Cupra. De veranderin­g is meteen merkbaar, want in die set-up voelt de Cupra Ateca echt aan als een Volkswagen Golf GTI (of een Golf R met een paar pondjes extra).

We moeten Cupra zien als een merk tussen volume en premium in, aldus een marketingm­an die we spraken. En dat vertaalt zich natuurlijk naar de prijs van de Cupra Ateca. Wat de vernieuwde variant gaat kosten, is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar het prijskaart­je van de vorige is een goede indicatie. De Cupra Ateca kostte voorheen 63.375 euro. Waarmee het model ruim tien mille duurder was dan de duurste Seat Ateca.

De Cupra heeft weinig concurrent­en. Bij Mini staat een Countryman John Cooper Works met 306 pk in het leveringsp­rogramma voor 60.450 euro en Volkswagen levert sinds vorig jaar de T-Roc R. Die is technisch nagenoeg gelijk aan de Cupra Ateca, maar mag voor 58.695 euro mee. Qua vermogen kan de Spaanse sport-suv zich ook meten met de duurdere Audi SQ2 en BMW X2 M35i. Bij die eerste is het prijsversc­hil ‘slechts’ 5000 euro; BMW wil maar liefst 12.000 euro (!) meer ontvangen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands