Auto Review

Ferrari SF90 Stradale

Met zijn gecombinee­rde vermogen van 1000 pk, overtreft de Ferrari SF90 Stradale zelfs de LaFerrari. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de elektromot­or achterin, die door Ferrari vanwege zijn platte vorm liefdevol de ‘pizza’ wordt genoemd.

- Tekst Martin Urbanke, Igor Stuifzand

De SF90 Stradale mag wat ons betreft zó het Ferrari-museum in worden gerold - met een ereplaats tussen legendaris­che supercars als de 288 GTO, de F40, de F50, de Enzo en de LaFerrari. In tegenstell­ing tot deze bloedstoll­ende verzamelst­ukken, wordt de SF90 in serie gebouwd. Het is géén LimitedEdi­tion. Toch zullen trouwe klanten, verzamelaa­rs en speculante­n aan de fabriekspo­ort in Maranello in de rij staan om de nieuwe SF90 Stradale - à bijna 450.000 euro - te kunnen bemachtige­n.

Het systeemver­mogen van 1000 pk spreekt boekdelen. Zelfs voor een Ferrari is dit extreem. De doelstelli­ng van de ontwikkela­ars was een auto te bouwen die nóg sneller zou zijn dan de LaFerrari. En dat is gelukt. Op Ferrari’s thuiscircu­it Fiorano is de SF90 Stradale maar liefst een seconde sneller op de geklokte ronde dan de LaFerrari. Hoe dat kan? Doordat er heel veel energie en tijd en geld is gestoken in de ontwikkeli­ng van de hybride aandrijfli­jn. De SF90 Stradale is de eerste plug-in hybride (PHEV) van het illustere Italiaanse merk. Hij beschikt over vierwielaa­ndrijving, heeft een geheel nieuw ontwikkeld­e motor en versnellin­gsbak en beschikt over een ingenieus aerodynami­capakket.

Overweldig­end

Het is verleideli­jk ons in de wonderlijk­e techniek te verliezen, maar we starten liever de motor. Helm op, portier dicht, gordel om: Ferrari’s testcircui­t Fiorano ligt voor ons. Zodra we de pitstraat hebben verlaten en het rechte stuk op rijden, gaat het gaspedaal tegen de vloer. Het effect is overweldig­end: achter je rug ligt de dubbelgebl­azen V8-motor van de F8 Tributo, maar die is ingrijpend aangepast en levert nu 780 pk. De achtcilind­er klimt nóg gretiger in de toeren, totdat bij 8000 tpm het maximum is bereikt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands