Auto Review

Honda Jazz Hybrid

De Honda Jazz is een onderschat­te auto. Hij is ruimer, praktische­r en zuiniger dan een Ford Fiesta of een Volkswagen Polo. Waarom ruisen er dan zo weinig hybride ruimtewage­ns door het Nederlands­e struikgewa­s?

- Tekst Bart Smakman Foto‘s Igor Stuifzand

Nederlands­e autokopers willen iets stoers, zoals een hoge suv of een lage hatchback. Een mpv of ruimtewage­n vinden ze maar ouderwets. Net als gehaktball­en met jus of een potje Rummikub. Maar zodra je plaatsneem­t in de Honda Jazz, voel je hoe fijn het is om in een ruimtewage­n te zitten. Je hoofd komt niet tegen het dak, er valt veel licht door de grote ruiten en je kunt emotievol met je armen zwaaien als Classic FM op staat en Don’tCryForMeA­rgentina voorbij komt. Op de achterbank zitten zelfs lange mensen prinsheerl­ijk, met ook hier veel been- en hoofdruimt­e. Dat hoef je van een Ford Fiesta niet te verwachten.

De term mpv mag dan een klassieke klank hebben, de nieuwe Honda Jazz

Hybrid heeft wel degelijk een moderne hybride aandrijfli­jn. Daarbij speelt de elektromot­or een primaire rol, de verbrandin­gsmotor mag voornameli­jk stroom genereren en zo nu en dan de wielen direct aandrijven wanneer de situatie daarom vraagt. Elke keer dat je volledig elektrisch rijdt, lichten in het instrument­arium de letters ‘EV’ op en dat gebeurt vaak. Heel vaak. Het resultaat is een lekker laag verbruik van 4,5 tot 5,0 liter per 100 kilometer, oftewel 1 op 20 of beter.

We zijn blij te ontdekken dat de nieuwe Jazz nog altijd Magic Seats heeft. Dat wil zeggen: je kunt de zitting van de achterbank in twee delen omhoog klappen. De vrije ruimte die hierdoor ontstaat

De tussen de vloer en het dak, is hoog genoeg om een grote kamerplant of een kleine racefiets in te vervoeren. Natuurlijk kun je de bank ook platleggen. Dan ontstaat een fors laadruim van 1205 liter met slechts een kleine bobbel in de laadvloer. Daaronder zit het accupakket van de hybride aandrijfli­jn. Aangezien dat ervoor zorgt dat je niet zo vaak hoeft te tanken, kunnen wij met die richel leven. Ook is de Honda Jazz Hybrid gemakkelij­k in de omgang: de Magic Seats werken simpel ( je hoeft geen lastige hendels of schakelaar­s om te zetten) en het is een automaat, dus je hoeft niet te schakelen.

Wat ons ronduit vrolijk maakt, zijn het digitale instrument­arium met afgeronde hoeken (als een oude beeldbuis) en het tweespaaks stuur dat we kennen van de Honda E. Beide doen denken aan de olijke autootjes die je alleen in Japan ziet rijden. Kortom: een welkom vleugje Japanse speelsheid in een verder uitgesprok­en praktische auto. De voorstoele­n zijn wat ons betreft niet denderend. Een lendensteu­n ontbreekt en na een uur rijden begint het zitvlees langzaam te verzuren. Afhankelij­k van je lichaamsbo­uw zal dit per bestuurder verschille­n.

Het onderstel en de aandrijfli­jn staan volledig in het teken van comfort. De Jazz Hybrid rolt zacht geveerd over drempels en putdeksels en de aandrijfli­jn doet zijn best om de auto stilletjes en op een constant toerental voort te bewegen. Geef je toch een keer vol gas, dan krijg je meer krijs dan bijt. Eigen schuld. Je moet een versnellin­gsbak met een continu variabele overbrengi­ng ook niet opjutten.

Hoe anders is het om met een sportiever model zoals de Ford Fiesta te leven. Daarmee breng je eerst rustig de kinderen naar school en ga je daarna lekker een potje gassen, schakelen en sturen. Comfort en dynamiek, de Fiesta kan het allebei. Als je een Honda Jazz koopt, krijg je alleen comfort. En dus rijd je altijd alsof je passagiers een beker met drinken vasthouden. Rustig en vloeiend. Hoe goed we ook zoeken, we kunnen geen spoor van sportivite­it vinden. De besturing is te licht en de carrosseri­e helt te veel over in bochten.

Bovendien weet de aandrijfli­jn geen raad met zware rechtervoe­ten. Met andere woorden: de Honda Jazz Hybrid is geen rijdersaut­o, maar een reisauto. In de chaos van alledag kun je daar soms behoefte aan hebben, maar alle dagen Rummikub gaat ook vervelen.

Je kunt de nieuwe Jazz Hybrid inmiddels bekijken bij de Honda-dealer. Verslik je niet in het vriendelij­k aangeboden kopje koffie, want de zuinige gezinsauto kost je minimaal 24.430 euro. De Executivev­ersie met navigatie, leren stuurwiel en parkeersen­soren moet zelfs 28.070 euro opbrengen. Andere hybridemod­ellen in het B-segment zoals de Toyota Yaris Hybrid (ook getest in deze uitgave) en de Renault Clio Hybrid kosten elk evengoed dik 20 mille, maar Honda maakt het wel erg bont. En dan is er ook nog de Crosstar-variant met stoere looks en waterdicht­e stoelbekle­ding voor een straffe 30.120 euro. Wát een geld! Zelfs al zou je de duurste Fiesta nemen en álle opties aanvinken, dan nog kom je niet aan zo’n hoog bedrag. Of de Honda Jazz té duur is, dat mag je zelf bepalen. Maar we begrijpen nu wel waarom niet alle gezinnen van Nederland in zo’n handige mpv rijden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands