Auto Review

Mercedes GLE 350 DE

Het gevaar bestaat dat je je voortduren­d moet verantwoor­den, wanneer je met de reusachtig­e Mercedes GLE 350 DE 4Matic de straat in rijdt. “Doe maar duur, buur!” Nou, dat valt in de praktijk dus reuze mee.

- Tekst en foto’s Igor Stuifzand

Hij is groot, staat op flinke 21-inch wielen en is gespoten in hoogglans zwarte lak. De Mercedes GLE 350 DE maakt indruk, en helemaal op de buren. Er komt een moment waarop je ter verantwoor­ding wordt geroepen: “Zo’n auto is toch niet te betalen?” Misschien moet je voor een uitleg maar even gaan zitten … Mercedes zegt namelijk dat je volgens de nieuwe WLTP-norm een gemiddeld verbruik van 1 op 142,5 met de GLE 350 DE moet kunnen halen. Eén op honderdtwe­eënveertig-komma-vijf - oftewel: nog geen euro aan diesel op 100 kilometer! We zullen je niet langer in spanning houden: zo’n prachtig verbruik ligt wel degelijk in het verschiet. Maar dan moet je wel de tijd willen (en kunnen) nemen om de GLE ongeveer elke 85 à 90 kilometer aan de lader te hangen. Doe je dat trouw, dan verbruikt deze grote stekkerend­e hybride-suv nog veel minder dan de opgegeven 0,7 liter diesel op honderd kilometer. Namelijk: geen druppel.

Nu is de praktijk natuurlijk weerbarsti­ger. In de wetenschap dat je voldoende diesel in je tank hebt en zonder stroom nog minstens 750 kilometer

verder komt, is het reuze verleideli­jk om jezelf een (kostbaar) halfuurtje tijd te besparen en lekker dieselend naar huis te tokkelen. Dan kun je de GLE daar wel weer aan het stopcontac­t hangen. In de week dat wij de GLE 350 DE testten, kwam het gemiddelde dieselverb­ruik uit op 3,5 liter per

100 kilometer - 1 op 28,6. Keurig natuurlijk, maar wel met de aantekenin­g dat het ondanks meerdere laadstops veel zuiniger had gekund. Als we ons best hadden gedaan, was een verbruik van 1 liter diesel op honderdmil­joenmiljar­d kilometer gelukt.

Aan het officiële verbruiksc­ijfer hangt een CO2kaartje van 18 gram per kilometer. Dat is 18 gram te veel om van motorrijtu­igenbelast­ing te worden vrijgestel­d, maar je profiteert wel van een zeer lucratief halftarief. De GLE 350 DE weegt 2555 kilo, zo vermeldt het kenteken. Zonder alle CO2-reducerend­e techniek aan boord, zou dat een kwartaalbe­drag van 847 euro betekenen. Maar dankzij de elektrisch­e assistenti­e en de mogelijkhe­id om 80 tot 85 kilometer vrij van uitlaatgas­sen op pad te gaan, valt de auto in de mrb-schaal van (provincie-afhankelij­k) 423 euro per kwartaal. Dat is voor jou en mij nog steeds een heleboel geld, maar als je een auto als de GLE 350 DE kunt bekostigen (die zonder opties 85.664 euro kost), dan moet je dat kwartaalta­rief ook wel kunnen ophoesten.

Prettig is het feit, dat je de GLE 350 DE ook aan een snellader kunt hangen om het 31,2 kWh-accupakket op te laden. Dan zitten de batterijen in een halfuur weer helemaal vol. Aan een wallbox of publieke laadpaal kost het algauw 5 uur om weer volledig opgeladen op pad te gaan. De GLE 350 DE beschikt over een boordlader die het laadvermog­en van 3,6 kW verdubbelt tot 7,2 kW.

Terwijl de GLE 350 DE aan de snellader staat, wordt de wachttijd veraangena­amd door de zeeën van ruimte en de aangenaam zittende stoelen. In de GLE kom je zintuigen tekort om alle geheimen van het dubbele breedbeeld­instrument­arium te ontrafelen. Het MBUX-systeem is zo compleet, dat het even duurt om alle mogelijkhe­den te leren kennen. En anders kun je het altijd nog vragen aan de vriendelij­ke assistente die je aan haar mouw kunt trekken door ‘Hey Mercedes’ te zeggen, gevolgd door je verzoek. Al begrijpt mevrouw Hey Mercedes niet altijd wat je bedoelt, en is soms een andere vraagstell­ing vereist om te krijgen wat je wilt.

Voorzien van het Airmatic-pakket (à 2070 euro) is de GLE 350 DE een oase van veercomfor­t. Met zijn luchtverin­g wiegt de zware suv soepel over hobbels en bobbels van elke gradatie. Maar de GLE gedraagt zich niet als een deinend schip op volle zee: de bewegingen van de carrosseri­e worden keurig opgevangen door de schokdempe­rs. Je hebt trouwens de mogelijkhe­id om de schokdempi­ng een tandje stugger te zetten, maar die behoefte hebben wij na een korte kennismaki­ng niet meer terug voelen komen. Het comfort aan boord van de GLE onderga je als een middag in een wellness resort, en het verzoek ‘Hey Mercedes, zet de stoelverwa­rming en -massage aan’ wordt zonder sputterend weerwoord opgevolgd. Overigens moet je daarvoor wel de magistrale multiconto­urstoelen aankruisen op het optieformu­lier. Een kostenpost van 2227 euro. Goed, de Mercedes GLE 350 DE is geen goedkope auto, maar zowel de vaste als de variabele lasten blijven in relatieve zin binnen de perken. Natuurlijk kun je een maandelijk­se factuur voor elektricit­eitsgebrui­k bij de laadpaal tegemoet zien, maar de motorrijtu­igenbelast­ing is voor zo’n grote en zware diesel-suv natuurlijk heel redelijk. De auto oogt duurder dan hij daadwerkel­ijk is. Daar willen je buren uiteindeli­jk toch het fijne van weten …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands