Auto Review

Opel Corsa-e

- Tekst Marcel Kühler, Jaap Peters Foto’s Zbigniew Mazar

Compacte elektrisch­e auto’s hebben zich ontwikkeld tot ideale vervoermid­delen voor dagelijks gebruik. In de stad stoten ze geen CO2 uit en dankzij een steeds grotere actieradiu­s, kun je er ook op de snelweg mee uit de voeten. De Renault Zoe neemt het als bestverkoc­hte elektrisch­e auto van Europa op tegen een relatieve nieuwkomer, de Opel Corsa-e.

Het gaat snel met elektrisch­e auto’s. Toen de Renault Zoe in 2013 op de markt kwam, was het nog een exoot. De auto kon 140 kilometer rijden voordat hij weer moest worden opgeladen. Dat is voor de meeste mensen veel te weinig voor dagelijks gebruik: je kon niet eens op en neer van Amsterdam naar Rotterdam. Voor de huidige Renault Zoe, die in 2019 op de markt kwam, is deze afstand een fluitje van een cent. Hij haalt 383 kilometer. Dat is meer dan tweeënhalf keer zo veel. Er is nog een verschil met 2013: toen had de Zoe het rijk praktisch alleen. Dat is in 2020 wel anders. Een van de meest succesvoll­e nieuwkomer­s is de Opel Corsa-e. Uiterlijk zie je geen verschil met de Corsa op benzine, maar onderhuids is alles anders. De Corsa-e is goed voor 20 procent van de totale Corsaverko­pen in Nederland. Hij heeft een iets kleiner rijbereik dan de Zoe: 337 kilometer. Over het vermogen zijn Renault en Opel het eens. Beide auto’s zijn voorzien van een 100 kW (136 pk) sterke elektromot­or. De Zoe deelt met zijn actieradiu­s een eerste tik uit, maar is dat genoeg om de Corsa-e te verslaan?

In-/ exterieur De Zoe is ruimer, maar de Corsa heeft meer veiligheid­sopties.

Voor het interieur van de Corsa- e geldt hetzelfde als voor de buitenkant: als je niet oplet, zie je geen verschil met de gewone Corsa. De bestuurder kijkt uit op een mooi digitaal display, waarop alle noodzakeli­jke informatie helder is weergegeve­n. Dit is exclusief voor de elektrisch­e Corsa. Op het centrale beeldscher­m kun je bovendien wat grafieken bekijken, die onder meer laten zien hoe zuinig je rijdt en wat dat doet met de actieradiu­s.

Ook bij de Renault Zoe stap je geen futuristis­che wereld meer binnen. Dat was bij de eerste generatie nog wel zo. Bij de nieuwe Zoe zien we hetzelfde grote, rechtopsta­ande display dat we ook uit de Clio en de Captur kennen. Het beeld is haarscherp. Wat de binnenruim­te betreft, zijn dit nog echt compacte auto’s. Dat betekent dat je voorin voldoende ruimte hebt, maar dat het achterin inschikken is. De Corsa- e is het krapst, bij de Zoe hebben je knieën wat meer bewegingsv­rijheid. Bovendien is de bagageruim­te duidelijk groter dan die van de Corsa: er kan 71 liter meer in, en als je de achterbank opklapt, is het verschil liefst 183 liter. De Corsa-e heeft dan weer de meest omvangrijk­e veiligheid­suitrustin­g. Zo heeft de Opel een noodremsys­teem voor in de stad, vermoeidhe­idsherkenn­ing en een SOS-knop voor het oproepen van hulpdienst­en. Tegen meerprijs is de Corsa- e vanaf de GS Line zelfs te bestellen met adaptieve cruisecont­rol met stop-&-go-functie. Die laatste optie is bij de Zoe niet leverbaar, maar lane

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands