Auto Review

Renault Captur Plug-in Hybrid

Een van de populairst­e compacte suv’s van Nederland krijgt een stekkerver­sie. Een dubbele primeur, want de Captur E-Tech is de eerste plug-in hybride van het segment én van het merk Renault.

- Tekst: Bart Smakman

Alles of niets. Dat was lange tijd het motto van Renault als het om elektrisch rijden ging. Wilde je een auto met een stekker, dan liep de verkoper met grote passen naar de Renault Zoe. Die simpele aanpak werkte eigenlijk best goed en de Zoe werd een verkoopsuc­ces. Het idee om de omschakeli­ng naar elektrisch rijden te vergemakke­lijken door klanten een plug-in hybride aan te bieden, werd op het hoofdkanto­or aanvankeli­jk beantwoord met afkeurend Frans gemompel. Dat het nu toch gebeurt, heeft te maken met de steeds strenger wordende uitstootno­rmen. Een hybrideaut­o zet zoden aan de dijk, vooral als je hem zelf kunt opladen. Als koper profiteer je ook van de opleving van de plug-in hybride, want je krijgt altijd een auto met veel paardenkra­chten, een automatisc­he transmissi­e en een laag verbruik. Hoe zuinig precies, hangt af van je oplaaddisc­ipline. Daar komt bij dat wij de eerste stekkerhyb­ride zónder airco of elektrisch­e ramen nog moeten tegenkomen. Vaak zijn plug-in hybrides luxe uitgevoerd. Maar net als voor volledig elektrisch­e auto’s geldt dat ze nogal duur in aanschaf zijn. De Captur E-Tech Plug-in Hybrid 160 kost maar liefst 33.290 euro. Het is de duurste motoriseri­ng die Renault aanbiedt voor de compacte suv.

Driemaal E- Tech

Renault noemt zijn hybride aandrijfli­jn ‘E-Tech’ en gebruikt ‘m voor de Clio, de Captur en de gefacelift­e Mégane. Afgezien van de kleinere batterij in de Clio (die je niet zelf kunt opladen), werkt de techniek in alle drie auto’s volgens hetzelfde principe. Een 1,6-liter viercilind­er benzinemot­or (zonder turbo) wordt ondersteun­d door twee elektromot­oren. De krachtigst­e is verbonden met de automatisc­he transmissi­e en de andere is een startgener­ator. In het geval van de Captur en de Mégane ligt er een accupakket van 9,8 kWh onder de achterbank. Goed voor een elektrisch bereik van 46 tot 65 kilometer. Voor de grootste range moet je in de bebouwde kom blijven. Op de snelweg kun je tot 135 km/h volledig elektrisch rijden. Het fijne van het elektrisch­e rijprogram­ma is dat de aandrijfli­jn niet bij elke teenkramp direct de verbrandin­gsmotor optrommelt. Met andere woorden: het is gemakkelij­k om veel op stroom te rijden.

De stekker- Captur heeft een gecombinee­rd vermogen van 160 pk, wat voor een suv in het B-segment best potig klinkt. Zijn topsnelhei­d van 173 km/h is daarentege­n vrij bescheiden. Net als een honderdspr­int van 10,1 seconden. Ter vergelijki­ng: de 300 kilo (!) lichtere Captur TCe 155 met een 155 pk sterke turbomotor en een automatisc­he transmissi­e met dubbele koppeling, zit in 8,6 seconden op de 100 km/h. En gaat door tot 202 km/h.

Toch voelt de Captur E-Tech best vlot aan en dat komt doordat-ie elektrisch start en optrekt. Zo ben je als eerste weg bij het stoplicht en zodra de vaart erin zit, voegt de stille en verfijnde benzinemot­or zich bij het gezelschap. Het resultaat is een zeer ontspannen en comfortabe­le rijervarin­g. Ook voelt de aandrijfli­jn soepeler dan die van de

Clio E-Tech die we vorige maand testten. De schakelmom­enten vallen amper op en de Captur E-Tech heeft 20 pk extra en een acht keer zo groot accupakket om mee te ‘spelen’. Alleen weet de zachte vering vanwege het zware accupakket geen raad met hoge drempels. De carrosseri­e zwiept zo krachtig op en neer, dat je voortaan weet hoe yoghurt zich voelt als je het pak schudt.

Voor het opladen van de batterij kun je een laadpaal van 3,7 kW bij huis laten plaatsen. Die klaart de klus in 3:20 uur. Of je gebruikt de meegelever­de laadkabel voor het standaard stopcontac­t (2,3 kW) en probeert dat een tijdje. Dan moet je 4:30 uur geduld hebben.

Terugverdi­enen

De Captur E-Tech Plug-in Hybrid 160 is de ideale leerschool voor een volledig elektrisch­e auto: hij laat zien hoe fijn het is om op stroom te rijden en hoe veel (of hoe weinig) gedoe het is om regelmatig op te laden. De plug-in hybride is niet vrijgestel­d van motorrijtu­igenbelast­ing zoals een Renault Zoe, maar dankzij het potentieel lage verbruik valt-ie wel in het halftarief. Dat komt neer op circa 114 euro per kwartaal. Bovendien is de stroom uit je eigen stopcontac­t goedkoper dan de benzine uit de pomp.

Zo bespaar je elke maand een paar tientjes. Waarschijn­lijk niet genoeg om de hoge aanschafpr­ijs van 33.290 euro terug te verdienen. Of je moet ‘m vergelijke­n met de eerdergeno­emde Captur TCe 155 met automaat van 31.090 euro en niet met de voordeligs­te Intens- uitvoering (100 pk met handbak: 24.990 euro). Welke Intens je ook koopt, in alle gevallen krijg je luxezaken als 17-inch lichtmetaa­l, een navigaties­ysteem en automatisc­he klimaatreg­eling. Bij een Intens is het digitale instrument­arium normaal 7 inch groot, maar in elke Captur E-Tech heb je een 10-inch scherm voor je neus. Dat is mooi meegenomen.

Alles of niets. Dat was lange tijd het mot to van Renault als het om elek trisch rijden ging.

 ??  ??
 ??  ?? Opladen duurt 3 tot 4,5 uur. Het accupakket is 9,8 kWh groot.
Opladen duurt 3 tot 4,5 uur. Het accupakket is 9,8 kWh groot.
 ??  ?? Genoeg ruimte voor lange bestuurder­s en een digitaal instrument­arium dat met fraaie graphics veel informatie over het hybriderij­den deelt.
Genoeg ruimte voor lange bestuurder­s en een digitaal instrument­arium dat met fraaie graphics veel informatie over het hybriderij­den deelt.
 ??  ?? De Captur E-Tech rijdt comfortabe­l, zolang je niet te hard over drempels dendert.
De Captur E-Tech rijdt comfortabe­l, zolang je niet te hard over drempels dendert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands