Auto Review

Van concept naar showroom:

-

Opel GT X Experiment­al

In 2017 werd Opel overgenome­n door PSA Peugeot Citroën. Na ruim een jaar van aftasten, snuffelen en voorzichti­g vriendelij­ke woordjes in het Frans en Duits uitwissele­n, werd duidelijk hoe Opels toekomst eruit zou zien. Najaar 2018 verscheen de conceptcar GT X Experiment­al, die liet zien waarheen de weg leidde die Opel moest gaan. De compacte suv had een volledig elektrisch­e aandrijvin­g. Dat was niet voor niets: Opel gaf aan dat in 2024 van elk model ook een elektrisch­e versie in de prijslijst zou staan. In de bodemplaat van de GT X Experiment­al werd een accupakket van 50 kWh geplaatst, net zo groot als in de Opel Corsa- e die elders in dit magazine staat. De GT X Experiment­al kan via inductie worden opgeladen, op een speciaal oplaadpunt waarvoor je geen stekker nodig hebt. Dat Opel koos voor een suv- conceptcar om ons een blik op de toekomst te gunnen, is niet zo gek. 40 procent van alle nieuw verkochte auto’s is een suv, al is hij in Nederland net wat minder populair dan in andere landen (zie de autoverkop­en op pagina 127).

In 2018 meldde Opel nog dat de GT X Experiment­al een beeld gaf van de Opels die in 2025 op de weg verschijne­n. Maar onder Franse leiding, gaan de Duitsers voortvaren­d te werk. Het is duidelijk waarop de nieuwe Mokka, die al begin 2021 te koop staat, gebaseerd is. De twee frontlijne­n die onder aan de grille samenkomen, de vorm van de koplampen en het grote zwarte front verwijzen rechtstree­ks naar de GT X Experiment­al.

Al heeft de Opel Mokka een modern uiterlijk, toch verwijst hij ook naar een Opel-klassieker. Het zwarte front is een eerbetoon aan de Opel Manta, die precies 50 jaar bestaat. Waaruit maar weer eens blijkt dat zelfs een verguisde auto inmiddels volledig salonfähig kan worden. Wie had dat kunnen denken, bij een auto die onderwerp is van zoveel

moppen dat in het Duits de Mantawitz een officieel woord is? Vooruit, eentje dan. Waarom hebben Mantarijde­rs altijd een baal stro in de achterbak? Als Anita er niet is, hebben ze tenminste iets blonds om naast te zitten.

Bij de Opel GT X Experiment­al gingen de ontwerpers, zoals dat zo vaak gebeurt bij studiemode­llen, verder dan bij de uiteindeli­jke Mokka. Zo heeft de conceptcar geen buitenspie­gels, maar camera’s. De Mokka heeft (tot onze niet-geringe opluchting) wel gewoon spiegels. Het logo in de grille van de GT X Experiment­al was voorzien van led-verlichtin­g in verschille­nde kleuren. Bovendien had de GT X Experiment­al geen B-stijlen en naar achteren openende achterport­ieren. De Mokka heeft gewoon een Blitz-logo van plastic en vier ‘gewone’ portieren.

Het dashboard van de nieuwe Mokka lijkt juist weer verrassend veel op dat van Opels prototype: het ‘pure panel’ uit de GT X Experiment­al keert terug in de Mokka. Dat betekent dat de Mokka een groot horizontaa­l mega-instrument­arium heeft, waarbij het cluster voor het oog van de bestuurder en het multimedia­scherm in de middencons­ole zijn samengevoe­gd.

Met een grote accu ben je minder afhankelij­k van snelladers. Op voorwaarde dat je dicht bij huis kunt opladen, vertrek je ‘s ochtends altijd met een range van ongeveer 400 kilometer. Moet je toch een keer een lange rit maken en uitwijken naar de snellader aan de kant van de snelweg, plug dan in bij een laadstatio­n van 100 kW of krachtiger. Deze grafiek laat zien wat er gebeurt met de laadsnelhe­id, naarmate het accupakket voller raakt. Snelladen tot 100 procent is nooit een goed idee en de grafiek bewijst dat: zodra de accu van de Kia E-Soul 64 kWh voor 73 procent gevuld is, zakt het laadvermog­en hopeloos in. Je verdoet je tijd en kunt beter weer gaan rijden.

Als je een elektrisch­e auto koopt, wil je dat het accupakket zo lang mogelijk in een goede conditie blijft. Wat je kunt doen, is niet na elke korte rit inpluggen. OnderdrukO Onderdruk de drang om de auto altijd naar 100 procent te laden. Daar houdt een batterij niet van. Liever houd je het accupeil tussen de 10 en 90 procent. Of nog beter: tussen de 20 en 80 procent. Dit is absoluut niet praktisch als jouw elektrisch­e auto een klein accupakket heeft, maar de e-Soul heeft een accucapaci­teit van 64 kWh en dat biedt mogelijkhe­den. Om je daarbij te helpen, kun je in de Uvo-app instellen dat het opladen stopt bij een bepaald percentage.

Vanzelfspr­ekend lees je in de app ook af hoe vol het accupakket zit en kun je voor vertrek de cabine laten opwarmen of afkoelen.

De laadvloer heeft een lus. Trek daaraan en de helft van de vloer klapt open. Je ziet een grote bak waarin je zonder passen of meten het laadsnoer kan plempen. Heerlijk.

De laadpoort zit in de neus. Dat is handig bij snelladers, want daarvan is het laadsnoer nogal stug en kort. Je wijst gewoon de voorkant van de E-Soul naar het laadstatio­n en je staat altijd goed. Bij gewone laadpalen in een woonwijk of winkelcent­rum is het prettig dat de laadstekke­r niet in de zijkant van de auto steekt en dus niet boven de weg of de stoep bungelt. De E-Soul heeft een lampje voor inpluggen in het donker.

Een eenvoudig instrument­arium voor een opvallende auto.

Zoveel stroom zit er in de batterij. Het touchscree­n op het dashboard vertelt het accupeil op de procent nauwkeurig. Welke actieradiu­svrees? We hebben nog 293 kilometer over.

De auto, het kompas, de weg en het tandwiel staan symbool voor menu’s die je oproept met knoppen op het stuur.

Als je rijstijl en je levensstij­l hetzelfde zijn: ‘Sportief: 1%’.

Deze halve cirkel toont de gekozen versnellin­g. Je bedient de automaat met een draaiknop.

Hier lees je af hoeveel stroom de auto verbruikt (Power) of juist terugwint (Charge). Rijd je vaak te hard? Koop dan de ExecutiveL­ine met standaard head-up display. Om te voorkomen dat het accupakket oververhit raakt door veel snelladen, is het vloeistofg­ekoeld.

Je raakt verwend door het grote accupakket. Zo kún je de Eco-stand inschakele­n om verder te komen op een lading stroom, maar waarom zou je? De range klimt van 400 naar 408 kilometer, en in ruil daarvoor doet de klimaatbeh­eersing minder hard zijn best. Met als resultaat dat je eigenlijk altijd in Normaal rijdt. Er is ook een sportstand, maar daarvoor heeft de E-Soul een te veel comfort in zijn DNA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands