Auto Review

Het laatste nieuws uit de autowereld

-

Bij Mercedes-Benz zijn de rollen duidelijk verdeeld: de S-klasse dient als etalage voor innovatie en nieuwe technologi­e. Alle andere modellijne­n profiteren in een later stadium pas van de nieuwste systemen. Ook de nieuwe S-klasse krijgt deze voortrekke­rsrol toebedeeld. De fabrikant zelf noemt de nieuwe Sonderklas­se zelfs ‘de beste auto ter wereld’.

Hey Mercedes, leg eens uit? Nou, de nieuwe S-klasse is in alle opzichten een verbeterin­g ten opzichte van zijn voorganger. En laat dat nu net de best verkopende limousine ter wereld zijn. Zegt dat niet genoeg? Hmm ... Wij zijn niet meteen overtuigd. Zo zou Jan Smit ook zomaar een nummer 1-hit kunnen scoren. Maar maakt hem dat ook de beste muzikant van Nederland?

Aan de buitenkant is de S-klasse nog heel herkenbaar, al is de grille wel duidelijk forser geworden, terwijl de achterlich­ten juist sterk zijn afgeslankt. Neem je een kijkje aan boord, dan herken je het designthem­a direct, maar ontdek je tussen de strakke lijnen veel nieuws. De horizontal­e indeling van het breedbeeld-instrument­arium is ingewissel­d voor twee gescheiden displays, waarbij het centrale scherm verticaal in de middentunn­el is geplaatst - net als in de modellen van Tesla. De S-klasse kan worden uitgerust met twee head-up displays, waarbij de aanwijzing­en van de navigatie in augmented reality nu direct in het blikveld van de bestuurder verschijne­n.

Goed bezig

De ingewikkel­de druk-/draai-/schuif-/beweegkeuz­eschakelaa­r met geïntegree­rd schrijfpla­teau die alle andere modellen hebben, heeft in de nieuwe S-klasse het veld geruimd. Voortaan kun je alle functies bedienen via het grote centrale aanraaksch­erm. Vanzelfspr­ekend heeft het MBUX-multimedia­systeem dat luistert naar ‘Hey Mercedes’ zijn weg ook naar de nieuwe S-klasse gevonden, en is het uitgebreid met nieuwe functies. Hey Mercedes! Ga dit nieuwe dashboard ‘ns heel gauw in al je modellen gebruiken!

Op veiligheid­sgebied liep de S-klasse nog altijd voor de troepen uit, maar Mercedes zet de concurrent­ie nu met alle plezier op nog grotere achterstan­d. Een nieuwe feature maakt onderdeel uit van PreSafe, het systeem dat anticipeer­t op naderend onheil en ingrijpt met het sluiten van alle ramen, het straktrekk­en van de gordels en het rechtop zetten van de stoelen. Als de S-klasse is uitgerust met E-Active Body Control, kan de rijhoogte

van de auto in enkele tienden van een seconde met 80 millimeter worden aangepast. Als het dan tot een ongeluk komt, wordt de klap beter opgevangen.

Een andere interessan­te feature is de doorontwik­kelde vierwielbe­sturing. De hoek waarin de achterwiel­en kunnen meesturen, bedraagt tot wel 10 graden. Dat maakt de grote limousine bij lage snelheden heel wendbaar: de versie met verlengde wielbasis heeft met vierwielbe­sturing zelfs een 1,9 meter kortere draaicirke­l.

Wachten op EQ en AMG

Op dit moment heeft Mercedes nog maar twee verschille­nde motoren voor de nieuwe S-klasse aangekondi­gd, een drieliter zescilinde­r lijnmotor op benzine en een 2,9liter zes-in-lijn turbodiese­l. Beide motoren zijn er in twee vermogensv­arianten. De S 450 heeft 367 pk en een koppel van 500 Nm, de S 500 noteert 435 pk en 520 Nm. Deze twee benzinever­sies hebben allebei een 22 pk sterke elektromot­or die een koppel van 250 Nm opbouwt. Geen stroomstoo­t voor beide dieselvers­ies: de S 350 D komt aan 286 pk en 600 Nm, terwijl de S 400 D een vermogen van 330 pk en een koppel van 700 Nm opbouwt. Vanzelfspr­ekend kunnen nog meer motorvaria­nten worden verwacht. De nieuwe S-klasse zal de elektrific­atie van het motorenaan­bod niet ontlopen en ongetwijfe­ld wordt ook bij AMG weer aan extra smakelijke varianten van de nieuwe S-klasse gewerkt.

Alle functies bedien je via het verticale aanraaksch­erm.

Zoals vrijwel alle merken van Fiat Chrysler, kampt Maserati met een verouderd gamma en tegenvalle­nde verkopen. De Maserati MC20 moet een keerpunt zijn. De 630 pk sterke sportwagen is de aanzet tot een offensief en neemt onder meer de Porsche 911 Turbo S onder vuur. Om te beginnen bij de naam: MC20 grijpt terug op MC12, de typeaandui­ding van de op de Ferrari Enzo gebaseerde hypercar uit 2004, waarmee Maserati deelnam aan het FIA GT-kampioensc­hap. MC staat dan ook voor ‘Maserati Corse’; het getal 20 voor het jaar 2020.

Sterkste zescilinde­r ter wereld

Wat ons betreft is de Maserati MC20 een mooi ingetogen sportwagen geworden.

Hij vertoont MC12-trekjes, maar is cleaner, zonder opzichtige luchtinlat­en. De auto is grotendeel­s vervaardig­d uit koolstofve­zel en composietm­ateriaal. De grille met de roemruchte drietand is typisch Maserati. De achterlich­ten doen ons denken aan de McLaren GT. Instappen doe je via vleugeldeu­ren. Een fraai detail vinden we de openingen in de motorkap, die samen het merklogo vormen. Daaronder ligt een compleet nieuwe 3,0-liter twinturbo V6 met 630 pk en 730 Nm. Het blok is door Maserati ontwikkeld en maakt gebruik van gepatentee­rde Formule 1-techniek. Dankzij zogeheten voorkamero­ntsteking is het specifieke vermogen flink opgeschroe­fd. De V6 produceert een vermogen van 210 pk per liter en is de krachtigst­e zescilinde­r van dit moment. Hij slingert de 1500 kilo wegende MC20 in 2,9 seconden naar 100 km/h. Pas bij 325 km/h houdt de Maserati op met versnellen.

Ook elektrisch

Het interieur van de Maserati MC20 oogt racy, met een minimum aan knoppen en twee displays. Schakelen hoef je niet zelf te doen (maar kan wel), want de MC20 is uitgerust met een achttraps transmissi­e met dubbele koppeling.

Er komen meerdere varianten van de Maserati MC20. Dit jaar debuteert de coupé, volgend jaar komt de cabriolet. Er staat ook een volledig elektrisch­e versie paraat. Die heeft een actieradiu­s van ruim 380 kilometer en haalt een topsnelhei­d van 310 km/h. Van stilstand naar 100 km/h gaat in 2,8 seconden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands