Auto Review

Skoda houdt nu ook van stekkers

De elektrisch­e Skoda Enyaq iV komt pas in het eerste kwartaal van 2021 op de markt, maar wij rijden alvast met een prototype. Er zijn verschille­nde versies, waarbij je kunt kiezen voor extra veel vermogen of een extra groot rijbereik.

- Tekst Jaap Peters

Een drijfnatte middag in Ierland, ergens in de nog prille zomer. De regen komt met bakken uit de hemel, de parkeerpla­ats is veranderd in een modderpoel. We zitten in een nog gecamoufle­erde Skoda Enyaq iV. Het is nog voor de officiële onthulling, die op 1 september plaatsvond. En nog altijd moeten we even geduld hebben tot de elektrisch­e Skoda begin 2021 op de markt komt. De 4,65 meter lange middenklas­se-suv Enyaq iV, is na de Citigo- e iV de tweede elektrisch­e auto van Skoda. Bij elektrisch­e modellen plakt Skoda altijd iV achter de naam. De Enyaq iV is de eerste Skoda die op het MEB-platform van de Volkswagen-groep staat. Het accupakket zit in de bodem, terwijl je de keuze hebt uit achterwiel- of vierwielaa­ndrijving.

Net als de Volkswagen ID. 4

De Enyaq iV waarin wij rijden, is nog niet helemaal de versie die straks in de showroom staat. Hij is voor 70 procent af, vertelt Christian Strube, die aan het hoofd staat van de ontwikkeli­ngsafdelin­g. Hij gaat op de achterbank zitten om ons wegwijs te maken in de elektrisch­e Skoda-wereld. Het remgevoel is nog niet wat het zou moeten zijn: het drukpunt is nog wat vaag. Vooral op lage snelheden vertragen we daarom alsof we net drie rijlessen hebben gehad.

Bij het accelerere­n lijkt de elektrisch­e suv geen 204 pk te hebben, maar ongeveer de helft. Het koppel van elektrisch­e auto’s is altijd direct beschikbaa­r, waardoor je je in de stad net zo thuisvoelt als een coronaklag­er op het Malieveld. Maar die techniek moet nog even uitrijpen. Geen paniek overigens, uiteraard is dit bij het productiem­odel voor 2021 allemaal verholpen. Als je eenmaal op stoom bent, merk je niets meer van de haperingen en rijdt de Skoda heerlijk. De Enyaq iV deelt zijn onderstel en techniek met de Volkswagen ID.4, die nog in 2020 op de markt komt. Het onderstel is perfect uitgebalan­ceerd en absorbeert soeverein oneffenhed­en in het wegdek. Doordat het zwaartepun­t laag ligt dankzij het accupakket in de bodem, rondt de Enyaq iV bovendien bochten zonder noemenswaa­rdig over te hellen. De besturing is aangenaam precies.

Een enorm touchscree­n

Het dashboard wordt gedomineer­d door een groot touchscree­n van maar liefst 13 inch, groter dan in elke andere auto van de Volkswagen-groep. De Tsjechen houden ook een traditie in ere. Skoda’s staan bekend om hun riante ruimte, dat is bij de Enyaq iV niet anders. Achterin kun je makkelijk met z’n drieën zitten, zowel de been- als de hoofdruimt­e is voortreffe­lijk. Ook de bagageruim­te is weer ruim. De middenklas­se-suv slikt koffers als Evert Santegoeds roddels, er past 585 liter achterin.

Het interieur is deels opgebouwd uit gerecycled­e materialen.

Net als de Volkswagen ID.4, is ook de Skoda Enyaq iV met verschille­nde accupakket­ten te koop. Er zijn drie batterijen en vijf versies beschikbaa­r. De vraag daarbij is: wil je een Enyaq iV die heel snel is, of juist een met een zo groot mogelijke actieradiu­s? De Enyaq 50 iV is de basisversi­e, de elektromot­or levert 150 pk en de actieradiu­s bedraagt 340 kilometer. Een trapje hoger staat de Skoda Enyaq 60 iV, met 180 pk en een bereik van 390 kilometer. Dan volgt de uitvoering waarmee wij rijden, met 204 pk. Deze heeft de grootste actieradiu­s, de Skoda Enyaq 80 iV kan 510 kilometer elektrisch rijden voordat hij weer aan de oplader moet. Aan het snellaadst­ation kan hij maximaal 125 kW aan, waardoor de accu in 40 minuten van 10 tot 80 procent is opgeladen.

Van de Skoda Enyaq 80 iV verschijnt ook een versie met vierwielaa­ndrijving

en een extra elektromot­or. Die komt 460 kilometer ver op één acculading, maar is sneller dan de versie met achterwiel­aandrijvin­g. De 0-100 is in 6,9 seconden volbracht, terwijl de achterwiel­aangedreve­n Enyaq iV er 8,5 seconden over doet. Boven op de apenrots staat de standaard vierwielaa­ngedreven Skoda Enyaq iV RS, met 306 pk en 460 Nm en een actieradiu­s van 460 kilometer. Het is niet helemaal zeker of deze versie ook naar Nederland komt. De topsnelhei­d van alle versies van de Enyaq iV bedraagt 160 km/h, alleen de Enyaq iV RS kan 180 km/h rijden.

Waar is de ijskrabber?

Skoda is trots op de geinige handigheid­jes die het in al zijn modellen bedenkt. De laadkabel kan worden opgeborgen onder de bagageruim­te, terwijl Skoda ook een reiniger voor de laadkabel levert. En de ijskrabber? Die zit deze keer in de achterklep. De Enyaq iV heeft diverse onlinefunc­ties, via een app kun je veel zaken van afstand bedienen. Zo kun je zien of de accu al is opgeladen, of kun je de airco vast aanzetten voordat je vertrekt. De Skoda Enyaq iV is nu al te bestellen. De prijs is 39.990 euro voor het model met een accupakket van 62 kWh (Enyaq 60 iV). Dat is mooi, want dan komt hij in aanmerking voor een lage bijtelling (volgend jaar 12 procent) en subsidie voor particulie­re kopers. Vergeleken met de Kia e-Soul en de Hyundai Kona Electric is de Skoda Enyaq ook gunstig geprijsd. De Kia e-Soul kost 41.995 euro en de Hyundai Kona Electric 500 euro minder (allebei 64 kWh). Voor de Kia e-Niro betaal je 44.995 euro (eveneens 64 kWh). Hoeveel de andere versies van de Skoda Enyaq iV gaan kosten, wordt pas later bekendgema­akt. In het eerste kwartaal van 2021 staat hij bij de dealer. Later dat jaar komt de Enyaq ook als vierdeurs coupé.

De Skoda Enyaq iV slik t kof fers als Ever t Santegoeds roddels, er past 585 liter in de bagageruim­te.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het touchscree­n van 13 inch is tot nu toe het grootste van alle Skoda's. De Enyaq iV is kleiner dan een Octavia, maar zelfs een tikje ruimer dan de Kodiaq.
Het touchscree­n van 13 inch is tot nu toe het grootste van alle Skoda's. De Enyaq iV is kleiner dan een Octavia, maar zelfs een tikje ruimer dan de Kodiaq.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Christian Strube is hoofd van de ontwikkeli­ngsafdelin­g en rijdt met ons mee op de achterbank van het prototype. Zo zag de Enyaq iV eruit toen wij ermee reden: de testrit met het prototype vond voor de officiële onthulling plaats.
Christian Strube is hoofd van de ontwikkeli­ngsafdelin­g en rijdt met ons mee op de achterbank van het prototype. Zo zag de Enyaq iV eruit toen wij ermee reden: de testrit met het prototype vond voor de officiële onthulling plaats.
 ??  ?? De Enyaq iV blijft met zijn prijs keurig onder de 40.000 euro.
De Enyaq iV blijft met zijn prijs keurig onder de 40.000 euro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands