Auto Review

Bart Smakman

De Mazda MX-30 heeft een klein accupakket, dat is bekend. Maar heb je daar ook echt last van? Kun je er omheen plannen? Wij doen graag een poging, want de beloning is groot. De elektrisch­e suv rijdt heerlijk, biedt veel luxe en is ook nog eens betaalbaar.

- Tekst en foto’s: Bart Smakman

“De actieradiu­s van de Mazda MX-30 (171 kilometer) is niet meer van deze tijd.”

Snelladen kun je het niet noemen

De Mazda MX-30 stelt teleur bij de snellader. We wisten van tevoren dat-ie niet zo snel zou opladen als een Kia e-niro, Peugeot e-2008 of Volkswagen ID.3 (75 tot 100 kw), maar dat zelfs 50 kw te hoog gegrepen is, komt als een verrassing. Het hoogst haalbare is een laadvermog­en van 37 kw en dat is armzalig en onhandig. Want een accupakket mag best klein zijn, als het dan maar wel snel weer vol zit. De eerste Hyundai Ioniq Electric is daar een goed voorbeeld van. De Mazda MX-30 doet het dubbel verkeerd: een kleine batterij én snelladen met een slakkengan­g.

De vloer van de bagageruim­te kun je optillen, maar eronder is geen ruimte voor de laadkabel. Nu kun twee dingen doen: of je werpt het blauwe snoer met een sierlijke armzwaai in de kofferbak, of je maakt er een gewoonte van hem netjes in het opbergtasj­e te stoppen en dat vast te klikken aan de zijkant van de bagageruim­te. In de winter, als de kabel vaak nat is, klinkt de eerste optie het aanlokkeli­jkst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands