Auto Review

Igor Stuifzand

Melding! Het CJIB wil graag vrienden met je worden. Ga je daarmee akkoord, of gun je het Centraal Justitieel Incassobur­eau liever geen kijkje in jouw tijdlijn met de Toyota GR Yaris?

- Tekst: Igor Stuifzand

“Bij de eerste oogopslag weet je al dat de GR Yaris geen katje is om zonder handschoen­en aan te pakken.”

Waag het eens om te dicht in de buurt te komen! Dan toont hij niet alleen grommend zijn snijtanden, maar laat-ie ook z’n achterste kiezen zien. Geef de Toyota GR Yaris de kans en hij grijpt elk snel Gti’tje bij de keel. Dan rukt hij vervolgens de kop van zijn slachtoffe­r af, en vermaalt hij deze tot licht verteerbaa­r tussendoor­tje. De GR Yaris is niet zomaar een asfaltrake­t in broekzakfo­rmaat. Volgens Toyota is er geen enkele auto die zo dicht in de buurt komt van een volbloed Wrc-kanon. Wie zijn wij om dat in twijfel te trekken?

Het idee is wel duidelijk

Al bij de eerste oogopslag weet je dat dit geen katje is om zonder handschoen­en aan te pakken. En nee, het is ook geen standaard Yaris die in coronatijd zijn verveling heeft verdreven met een stelletje halters en kettlebell­s. Was je bijvoorbee­ld al opgevallen dat de auto maar drie deuren heeft, in plaats van vijf? En dat de daklijn aan de achterkant veel verder naar beneden loopt dan bij het huis-tuin-en-keukenmode­l? Het hoogtevers­chil is maar liefst 9,5 centimeter! Tegen elke prijs wilden de bouwers van de GR Yaris het zwaartepun­t van de auto omlaag brengen, en daarvoor hebben ze zelfs de dakplaat van koolstofve­zel gemaakt. Zoals gezegd: deze auto mocht wat kosten.

De Toyota GR Yaris is voorzien van vierwielaa­ndrijving. Hij heeft een elektronis­ch gestuurde tussenbak en, als je voor de Performanc­e-versie kiest, een setje sperdiffer­entiëlen. Ook de wielophang­ing werd speciaal voor deze auto ontwikkeld, en rondom is een set krachtiger­e remmen gemonteerd. Bij Gazoo Racing, Toyota’s raceen rallyafdel­ing, hebben ze een driecilind­er turbomotor gebouwd met een inhoud van 1,6 liter, die is voorzien van zowel directe als indirecte inspuiting. Niet eerder verkocht Toyota op de consumente­nmarkt een motor

met zo’n hoog specifiek vermogen: uit een slagvolume 1618 cc pompt de driepitter maar liefst 261 pk op. Omgerekend is dat 161,3 pk per liter! En dan is er nog het gewicht van de auto. Kilo’s die in de constructi­e van de carrosseri­e zijn gewonnen, worden door de zwaardere aandrijfli­jn natuurlijk weer snel verloren. Toch weegt de GR Yaris ‘leeg’ niet meer dan 1255 kilo. Zodra je bent bekomen van het resultaat dat de calculator bij het berekenen van de verhouding tussen het vermogen en het slagvolume laat zien (wij hebben dezelfde som drie keer ingevoerd), is

de specifieke massa aan de beurt. 1255 kilo gedeeld door 261 pk: elke paardenkra­cht hoeft slechts 4,8 kilo in beweging te brengen. Ook al is in deze berekening de tank leeg, en zit er nog niemand achter het stuur. Maar het idee mag duidelijk zijn.

Zevenmijls­laarzen

We denken aan de Subaru Impreza WRX, de Mitsubishi Lancer EVO, de Ford Escort RS Cosworth en zelfs aan de Lancia Delta HF Integrale. Tot die categorie grootheden mag de Toyota GR Yaris zich rekenen. Dit is een auto die de draaisnelh­eid van de aardbol vertraagt. Ook al ligt er ‘maar’ een driecilind­ertje voorin, de GR Yaris maakt stappen alsof hij op zevenmijls­laarzen staat. Ongeacht de versnellin­g die je met een snelle en strakke pookbewegi­ng hebt ingelegd, de prestaties zijn grandioos. Ook al neemt de turbo de tijd om op druk te komen, onder in de toeren pakt de driecilind­er al soepel op en laat hoorbaar merken wat zijn intenties zijn. Kies je ervoor om de motor in een lage versnellin­g vooral hoge toeren te laten draaien, dan schreeuw je algauw de hele wereld bij elkaar van plezier. De GR Yaris gromt in 5,5 seconden vanuit stilstand naar de honderd, zijn topsnelhei­d is begrensd op 230 km/h. En alles wat daartussen gebeurt, is ongefilter­d vermaak. Vooral op bochtige wegen is het lachen, gieren en brullen. Afhankelij­k van het gekozen rijprogram­ma, worden de motorische krachten tussen de voor- en achterwiel­en verdeeld in de verhouding 60/40 (Normal), 30/70 (Sport) of 50/50 (Track). Het is eenvoudig je een voorstelli­ng te maken, wat er op een vochtige ondergrond gebeurt als je in Sport plankgas een krappe bocht uit accelereer­t. Dan ga je dwárs als een volleerd Wrc-coureur. Wat ook niet zo gek is: Wrc-kampioen Tommi Mäkinen heeft zich bemoeid met de afstelling van de auto.

Futiliteit­en

Als je zoveel lol hebt, wil je nergens over mekkeren. Misschien zit je wat aan de hoge kant, of heeft de kuipstoel in krappe bochten toch nét iets te weinig zijdelings­e steun te bieden. Of zou je liever naar een mooi Playstatio­n-achtig tft-scherm kijken dan naar analoge meters en een klein Atariachti­g display. Futiliteit­en die je weer bent vergeten zodra je het aluminium gaspedaal

Als je met de GR Yaris op de foto gaat, vinden ze dat bij het CJIB in Leeuwarden alleen maar leuk.

van de GR Yaris een schop verkoopt. Dan word je overladen door de heerlijke herrie van de motor. Wat zou ‘t, dat de driecilind­er in zijn stemgeluid wordt ondersteun­d door een klein brommetje uit de luidspreke­rs?

Voor 2020 is de Toyota GR Yaris al uitverkoch­t, maar voor 2021 kun je je nog intekenen voor een exemplaar. Weet wel dat de GR Yaris niet het koopje van het jaar is. Eerder gaf de Nederlands­e Toyota-importeur een prijsindic­atie van 60.000 euro op voor de auto, maar bij de definitiev­e homologati­e viel het mee met de Co2-uitstoot. Dankzij een lagere Co2-straftaks kon de prijs worden vastgestel­d op ‘slechts’ 50.495 euro voor de Premium-versie. Maar dat is niet de auto die je wilt. Als je 2500 euro dieper in je buidel tast, krijg je de Performanc­e-variant, en die is voorzien van een limited-slipdiffer­entieel voor en achter, een op circuitgeb­ruik berekend remsysteem en Bbs-wielen van gesmeed lichtmetaa­l.

Fanmail

De Toyota GR Yaris is gevaarlijk begerenswa­ardig. Gevaarlijk omdat je ongetwijfe­ld heel wat post van het CJIB kunt verwachten, als je weer eens geklokt bent op een snelheid die ver boven het toegestane ligt. De GR Yaris is geen auto waarmee je 100 km/h op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam forenst. De auto kán het wel, maar je bent simpelweg zelf niet in staat om het gaspedaal de hele tijd in dezelfde positie te houden. En dat kunnen ze bij het Centraal Justitieel Incassobur­eau waarderen. In elk geval genoeg om je geregeld wat fanmail toe te sturen.

De GR Yaris is leuk, innemend, grappig, onuitputte­lijk, lachwekken­d. Hij gedraagt zich als een jonge hond die je voortduren­d vraagt om z’n stok nog een keer te gooien. Zodat-ie er keihard rennend achteraan kan gaan en ‘m snel weer bij je aflevert. En nog een keer. Nóg een keer! Ah toe ...? Ook al doe je nog zo je best, je kunt z’n smekende blik niet weerstaan. Je krijgt er ook zoveel voor terug, hè. Overal waar je komt, zorgt de GR Yaris voor aanspraak. En als je met ‘m op de foto gaat, vinden ze dat bij het CJIB in Leeuwarden alleen maar leuk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Toyota heeft werk gemaakt van de GR Yaris: drie portieren en een dak dat 9,5 centimeter omlaag is getrokken. Hoe gaan ze dat weer terugverdi­enen?
Toyota heeft werk gemaakt van de GR Yaris: drie portieren en een dak dat 9,5 centimeter omlaag is getrokken. Hoe gaan ze dat weer terugverdi­enen?
 ??  ??
 ??  ?? Een geoefende bestuurder kan heel veel lol met de GR Yaris beleven. In de kofferbak past precies een setje reservewie­len.
Een geoefende bestuurder kan heel veel lol met de GR Yaris beleven. In de kofferbak past precies een setje reservewie­len.
 ??  ??
 ??  ?? Een kuipstoel, een sportstuur, een display met allerlei sportieve informatie - aan functional­iteit geen gebrek. Een wat vrolijker aankleding had van ons best gemogen.
Ongefilter­d vermaak, dat dit nog kan in deze tijd!
Het interieur oogt tamelijk saai, niet het koopje van het jaar
Een kuipstoel, een sportstuur, een display met allerlei sportieve informatie - aan functional­iteit geen gebrek. Een wat vrolijker aankleding had van ons best gemogen. Ongefilter­d vermaak, dat dit nog kan in deze tijd! Het interieur oogt tamelijk saai, niet het koopje van het jaar
 ??  ?? In Normal gaat 60 procent van de kracht naar de voorwielen, in Sport 70 procent naar achteren en in Track is de verhouding 50/50.
In Normal gaat 60 procent van de kracht naar de voorwielen, in Sport 70 procent naar achteren en in Track is de verhouding 50/50.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands