Auto Review

Compacte stationwag­ons

- Tekst: Elmar Siepen, Igor Stuifzand // Foto’s: Niklas Gotta

Ford Focus Wagon 1.0 Ecoboost Hybrid, Hyundai i30 Wagon 1.5 T-GDI 48V, Seat Leon Sportstour­er 1.5 TSI, Skoda Octavia Combi 1.5 TSI

Nog niet eens zo gek lang geleden, verkochten Skoda en Hyundai hun auto’s aan pragmatisc­h denkende automobili­sten. Die tijd is voorbij, zo bewijst deze vergelijke­nde test. De Skoda Octavia Combi en Hyundai i30 hebben aan een riant interieur, een rijke standaardu­itrusting en een scherpe prijs niet meer genoeg om concurrent­en als de Ford Focus Wagon en Seat Leon Sportstour­er te verslaan.

Sinds jaar en dag gooit de Skoda Octavia Combi hoge ogen met zijn enorme binnenruim­te, nononsense­design en scherpe prijsstell­ing. Pragmatisc­he autokopers vallen massaal voor de (niet zo) compacte middenklas­ser uit Tsjechië. En anders hebben ze een ijzersterk alternatie­f in de vorm van de Hyundai i30 Wagon, die zijn bouwkwalit­eiten onderstree­pt met een vertrouwen­wekkende fabrieksga­rantie van 5 jaar. Voor menig autokoper voldoende om een koopcontra­ct te onderteken­en.

De laatste tijd hebben in het traditieri­jke Csegment echter grote verschuivi­ngen plaatsgevo­nden. Wil je een ruime, betrouwbar­e stationwag­on? Dan is een Octavia Combi niet meer automatisc­h de eerste keuze. Vanwege genoemde kwaliteite­n won het vorige model de ene na de andere vergelijke­nde test, maar op dit moment is dat niet meer zo vanzelfspr­ekend. De jongste Ford Focus Wagon en de nieuwe Seat Leon Sportstour­er hebben een groeispurt gemaakt, waardoor ze de spreekwoor­delijke ruimte van de Octavia evenaren, en vier jaar fabrieksga­rantie is inmiddels ook bij Seat de norm. En de prijsstell­ing van Skoda en Hyundai zijn allang zo scherp niet meer. Kortom: wat hebben de Octavia Combi en i30 Wagon nog in te brengen tegen alle pluspunten van de Focus Wagon en Leon Sportstour­er?

In-/exterieur

De Skoda Octavia Combi wás de norm op het gebied van binnenruim­te.

Ons testkwarte­t wordt gerekend tot het Csegment de compacte middenklas­se. Misschien doet het woord ‘compact’ het ergste vermoeden voor de binnenruim­te, maar met vier tot vijf volwassene­n heb je in de testauto’s genoeg ruimte voor hoofd, ledematen en bagage. Niet voor niets zijn deze stationwag­ons populair als gezins en leaseauto. De Octavia Combi heeft een reputatie hoog te houden met z’n binnenruim­te, maar de Focus Wagon en Leon

Sportstour­er zitten hem inmiddels erg dicht op de hielen. Om in zijn territoriu­m korte metten te maken met deze indringers, gooit de Skoda zijn bagageruim­te in de strijd: die is met een volume van 640 tot 1700 liter als vanouds de grootste van het Csegment.

Het gaat echter niet om het formaat, maar vooral om wat je ermee doet. Neem nu de Seat Leon Sportstour­er. Vergeleken met de Skoda komt die wat bagageruim­te tekort, maar hij zet er wel een 100 kilo hoger laadvermog­en tegenover: 570 kilo mag de Spaanse stationwag­on vervoeren. De Ford Focus Wagon kan zelfs nog 15 kilo meer aan. Als je geregeld een aanhanger moet verslepen, kun je in het geval van de Ford trouwens beter voor de 1.5 Ecoboost met 150 pk kiezen. Die heeft een 500 kilo hoger trekgewich­t (geremd) dan de versie met de 1,0liter motor en 48Vstartge­nerator, die al bij 1000 kilo afhaakt. De Seat en de Skoda mogen beide in de geteste variant 1500 kilo trekken.

Het dashboard van de Skoda Octavia oogt minimalist­isch en opgeruimd. Een verademing als je moeite hebt om in een auto de juiste knoppen en schakelaar­s te vinden. Er zit echter wel een grote ‘maar’ aan vast: tal van functies worden nu via het centrale aanraaksch­erm bediend, en dat roept juist allerlei vragen op. De trommelvor­mige draaiknopj­es in de stuurspake­n zien er erg mooi uit, maar ook hiervoor geldt: hoe bedien je de boordcompu­ter nu precies? Een soortgelij­k verhaal gaat op voor zijn concernbro­er, de Seat Leon. Al gauw haal je de ‘sliders’ voor de temperatuu­rregeling en het volume van de audio door elkaar, en als je de spoorassis­tent in of uitschakel­t,

Bij alle vier de auto’s staat de actieve veiligheid op een zeer hoog niveau.

Multimedia

Ford Focus

In de Ford Focus is alles aan boord: van een digitale radio tot een navigaties­ysteem. Via Fordpass Connect wordt de verkeersin­formatie in real time opgehaald. Een audiosyste­em met negen luidspreke­rs van het Deense merk Bang & Olufsen (675 watt) kost slechts 350 euro extra.

Hyundai i30 Combi

In de complete N Lineuitvoe­ring van de Hyundai i30 Combi, is het multimedia­systeem te koppelen aan Apple Carplay en Android Auto. Een digitale radio, een navigaties­ysteem en een 10,25inch beeldscher­m en Bluelink (functies via app) zijn eveneens bij de prijs inbegrepen.

Wil je een ruime, betrouwbar­e stationwag­on? Dan is een Skoda Octavia Combi niet meer automatisc­h de eerste keus.

Seat Leon Sportstour­er

Voor (onder meer) een navigaties­ysteem moet je de Launchedit­ie van de Leon FR hebben. Die kost 500 euro meer. Smartphone­integratie met Apple Carplay en Android Auto is wel standaard, evenals DAB+ en bluetooth.

Skoda Octavia Combi

Als First Edition beschikt de Skoda Octavia Combi standaard over een navigaties­ysteem. Digitale radio, bluetootht­elefoonvoo­rbereiding en een 4Ginternet­module zijn eveneens af fabriek in de auto aanwezig.

 ??  ?? Skoda Octavia Combi 1.5 TSI
NL 34.350 euro BE 33.850 euro
Seat Leon Sportstour­er 1.5 TSI
NL 32.050 euro BE 26.350 euro
Skoda Octavia Combi 1.5 TSI NL 34.350 euro BE 33.850 euro Seat Leon Sportstour­er 1.5 TSI NL 32.050 euro BE 26.350 euro
 ??  ?? Ford Focus Wagon 1.0 Ecoboost Hybrid
NL 31.645 euro BE 30.645 euro
Hyundai i30 Wagon 1.5 T-GDI 48V
NL 33.795 euro BE 27.949 euro
Ford Focus Wagon 1.0 Ecoboost Hybrid NL 31.645 euro BE 30.645 euro Hyundai i30 Wagon 1.5 T-GDI 48V NL 33.795 euro BE 27.949 euro
 ??  ?? Eenvoudige bediening, lekker dik stuurwiel - hier voel je je snel thuis.
Eenvoudige bediening, lekker dik stuurwiel - hier voel je je snel thuis.
 ??  ?? De ‘gespierde’ lijnvoerin­g uit zich op de weg in bovengemid­deld dynamische rijeigensc­happen.
De ‘gespierde’ lijnvoerin­g uit zich op de weg in bovengemid­deld dynamische rijeigensc­happen.
 ??  ??
 ??  ?? De N Line beschikt standaard over een digitale cockpit en een 10,25inch aanraaksch­erm.
De N Line beschikt standaard over een digitale cockpit en een 10,25inch aanraaksch­erm.
 ??  ?? De N Line van de Hyundai i30 is te herkennen aan de 18-inch wielen en de dubbele uitlaat.
De N Line van de Hyundai i30 is te herkennen aan de 18-inch wielen en de dubbele uitlaat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands