Auto Review

Ford Puma ST

In de natuur betekent een felle kleur: pas op, giftig! En dat gaat ook op voor deze geelgroene Ford Puma ST-X. Hij is fijn scherp, niet zozeer wat zijn motortje betreft, maar wel in zijn weggedrag. Bochten moeten oppassen, want deze Puma ST is een bijtert

- Tekst: Remco Slump // Foto’s: Igor Stuifzand

Thuiswerke­n gebeurt bij mij op zolder, waar sinds enkele maanden een nieuw Ikea-bureau staat (de HILVER, zo lees ik onder op het werkblad). Vanachter mijn laptop kan ik – als ik een beetje opsta – de weg voor mijn huis zien: geel-, grijs- en roodbruine klinkers, gelegd in een visgraatpa­troon, met aan beide zijden geparkeerd­e auto’s, strak tegen het trottoir aan. Op het moment van schrijven regent het. Van de aanblik word ik somber.

Ik tel de auto’s die er staan, maar daar wordt mijn gemoed niet zonniger van. Ik zie een donkergrij­ze Seat Arona, een zakelijk blauwe Volkswagen Passat, een diepzwarte Volvo V70, een eveneens zwarte Dodge Caliber, zo’n typische lease-volvo V40, een Toyota Aygo met afbladdere­nde lak, en meer. Het is een dwarsdoors­nede van het Nederlands­e wagenpark, in alle mogelijke steek-je-hoofd-niet-boven-hetmaaivel­d-uit-kleuren. Bah!

Waar heb ik mijn testauto ook alweer geparkeerd? Het antwoord komt als ik mijn blik iets verder de straat in draai. Daar lijkt iemand met een gigantisch­e blacklight te schijnen, waardoor één autovorm oplicht tussen alle andere: een Ford Puma ST-X in

Mean Green. De compacte suv gloeit in het groen en geel, als een woordcombi­natie die door een lezer is aangestipt met een markeersti­ft. Wat zou er staan? Ik denk: ‘best sturende crossover op de markt’.

Direct en lichtvoeti­g

Want wat blinkt de Ford Puma ST-X uit als het gaat om stuurgedra­g en lichtvoeti­gheid. Als je de auto start en wegrijdt, moet je er zelfs even aan wennen. Elk stuurcomma­ndo – hoe klein ook – wordt ogenblikke­lijk opgevolgd door de Puma ST-X. Het is alsof je direct met je blote handen de stuurstang­en bij de voorwielen bedient. Er zit geen enkele vertraging in. Niets.

Het onderstel van de Ford is stevig, maar niet té stevig voor alledag. Je kunt de sportieve crossover prima gebruiken om mee naar het werk te rijden (als dat weer mag). Het enige wat je dan zult merken, is dat de Puma ST zich af en toe laat beïnvloede­n door richels, sporen en de wegverkant­ing. Kwestie van handen aan het stuur houden.

Liever zoek je met de Ford een lekker slingerend­e dijkweg op. Daar zul je voelen dat de Puma ST-X aan de achterkant net iets meer grip heeft dan de Fiesta ST-3. Hij is

Het is alsof je met je blote handen de stuurstang­en bij de voorwielen bedient.

mooi in balans in snel genomen bochten en verandert watervlug van richting. Ford levert optioneel een sperdiffer­entieel op de vooras, dat bij het accelerere­n voor een betere grip zorgt. Het enige kritiekpun­tje heeft met de motor te maken. Die klinkt strijdlust­ig en is met een vermogen van 200 pk voldoende sterk, maar voelt helaas niet aan als een echte sportmotor. Het driepitter­tje is niet explosief genoeg en lijkt soms wat adem tekort te komen. De Puma ST-X is vlot, daarover bestaat geen twijfel, maar voor mijn gevoel net niet vlot genoeg.

Niet in het grijs!

Binnen in de Ford vind je gemakkelij­k een comfortabe­le zitpositie achter het stuur, met de pook van de fijn schakelend­e handbak keurig onder handbereik. De Recarokuip­stoelen kennen we uit de Ford Fiesta ST-3. Ze omsluiten je lichaam op een fijne manier, zonder krap te zijn (al hangt dat natuurlijk van je bouw af). De Puma is door zijn design niet zo ruim als andere crossovers in zijn klasse, maar zet daar een paar slimme vondsten tegenover. Zoals de waterdicht­e box (80 liter) onder de bodem van de kofferbak. Die kun je gebruiken voor bijvoorbee­ld vuile laarzen, want je kunt de box gewoon schoon spoelen. Er zit een dop onderin om het water weg te laten lopen.

Als ST-X zit de Puma uitstekend in de opties (dat mag ook wel voor 40.725 euro). Essentiële zaken waarvoor je jammer genoeg moet bijbetalen zijn adaptieve cruisecont­rol, een achteruitr­ijcamera en parkeersen­soren. Die zitten in het Drive Assistance Pack van 1400 euro. Als je per se launch control en een sperdiffer­entieel wilt hebben, ben je 1115 euro extra kwijt voor het Performanc­e Pack.

De spectacula­ire Mean Green-kleur kost je 1200 euro. Maar dan heb je wel een tint die uitstekend bij het potige uiterlijk van de Puma ST-X past. De Ford staat op mooie 18-inch wielen (pas op met stoeprandj­es), ademt uit door een dubbele uitlaat, heeft een grille met grovere blokken, en draagt agressieve­re bumpers. Dus waag het niet om hem in het grijs te bestellen!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prachtige lichtmetal­en wielen. Hou ze prachtig door bij stoeprandj­es vandaan te blijven.
Prachtige lichtmetal­en wielen. Hou ze prachtig door bij stoeprandj­es vandaan te blijven.
 ??  ?? Oogt lekker dik, stuurt ongelofeli­jk goed, en is nog praktisch ook
Stuurt voor sommigen te direct, motortje niet explosief genoeg
Oogt lekker dik, stuurt ongelofeli­jk goed, en is nog praktisch ook Stuurt voor sommigen te direct, motortje niet explosief genoeg
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands