Auto Review

De Mercedes en BMW van 2021 heten Hyundai en Kia

-

De elektrisch­e auto heeft maling aan reputaties. Met een goed gevulde accu en een duizelingw­ekkend systeemvol­tage maakt hij gehakt van oeroude autowetten. Tot voor kort waren de verhouding­en duidelijk: Duitsland dicteert de automarkt. Maar misschien wil iedereen over tien jaar wel een zelfrijden­de elektrisch­e auto uit Azië. Tesla maakte de EV hip, in het Verre Oosten maakten ze hem groot, en ondertusse­n bleef het in Duitsland oorverdove­nd stil.

De Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6 zijn misschien wel het ultieme bewijs dat we voor innovaties tegenwoord­ig in Azië moeten zijn. Beide auto’s zijn tot de nok toe gevuld met vernieuwen­de oplossinge­n, zoals zonnepanel­en op het dak en een snellader die zijn naam eer aandoet. Zodra de accu van een Ioniq 5 al bijna vol zit, zijn de concurrent­en op het Volkswagen-platform (Enyaq iv, ID.4) net over de helft. Zelfs voor mooi design kun je nu bij de Koreanen terecht.

Ondertusse­n zijn Mercedes en BMW verworden tot trendvolge­rs. Wat beide Zuid-duitse merken laten zien, is niet grensverle­ggend. De BMW ix3 die verderop in dit magazine staat (zie pagina 66), maakt niet bijster veel indruk. De conclusie van Igor Stuifzand, is meedogenlo­os: eigenlijk is de ix3 zijn meerprijs ten opzichte van zijn concurrent­en niet waard. Prima auto, maar niet meer dan dat. En dat is precies wat we tot voor kort ook altijd schreven als we in een nieuwe Hyundai of Kia reden.

Zoals Bart Smakman in het vorige nummer van Auto Review snel klaar was met de Mercedes EQA, een compacte elektrisch­e suv. Bart schreef onomwonden dat je voor vooruitstr­evende techniek beter bij Nissan kunt aankloppen. Had hij zoiets tien jaar geleden over een Mercedes beweerd, dan was-ie smakelijk uitgelache­n. Maar anno 2021 is er geen speld tussen te krijgen, want Mercedes en BMW zetten geen maatstaven op het gebied van snelladen, actieradiu­s of stroomverb­ruik.

Er zijn tekenen van herstel. De actieradiu­s van de BMW i4 (590 kilometer), die eind 2021 op de markt komt, is eindelijk op Tesla-niveau. Eveneens nog dit jaar verschijnt de Mercedes EQS, een elektrisch­e S-klasse met een rijbereik van 700 kilometer. Het zou een glorieuze rentree van beide merken kunnen zijn, maar ik denk eigenlijk dat we eraan moeten wennen dat de verhouding­en in de autowereld nooit meer worden zoals in het brandstoft­ijdperk.

We schrijven nu over een BMW zoals we vroeger over een Koreaanse auto schreven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands