Auto Review

Bart Smakman

Hoe kan een lieflijk autootje als de Fiat 500e zich staande houden op de bikkelhard­e Ev-markt? Wees gerust: de Italiaanse stadsauto heeft haar op zijn elektrisch­e knokkels en hij zuipt andere kleine EV’S onder de tafel bij de snellader.

- Tekst en foto’s: Bart Smakman

“Ook mensen die niets met auto’s hebben, geven de Fiat 500e een aai over zijn bol. Net als de Honda E. Maar anders dan de Honda, is de Fiat ook een goede EV.”

Snelladen gaat vlot

Het voelt luxe dat de Fiat 500e met 42 kwhaccu kan snelladen met 85 kw. Natuurlijk zijn er grotere en duurdere elektrisch­e auto’s die dat nog veel sneller kunnen, maar in het compacte segment kan de 500e goed meekomen. Hier is een laadvermog­en van 50 kw de norm en de Honda E, de Mini Electric, de Renault Zoe en de nieuwe Fiat 500e met kleine batterij (24 kwh) volgen braaf die norm. Uitschiete­rs naar boven zijn er ook: de Peugeot e-208 en de Opel Corsa-e tikken kortstondi­g de 100 kw aan, maar die laadpiek is van zo’n korte duur dat ze maar iets eerder klaar zijn dan de elektrisch­e Fiat.

Hoelang moet je wachten op een volle accu? Volgens Fiat duurt het 35 minuten om te snelladen van 0 naar 80 procent, maar dat is een gek uitgangspu­nt. Niemand is mans genoeg om met 0 procent bij de snellader te arriveren. Wij plugden in met 15 procent en al na 23 minuten zat de batterij weer voor 80 procent vol. Dat maakt de Fiat 500e ook geschikt voor langere afstanden. In auto’s die snelladen met slechts 50 kw, wordt dat al vlug een tijdrovend­e ondernemin­g.

Zo verloopt snelladen

1. De vaart zit er meteen goed in: circa 80 kw en de wijzer op het snellaadst­ation klimt. 2. Vanaf 20 procent piekt de laadcurve bij 85 kw en zakt dan naar een degelijke 78 kw.

3. Na 57 procent draait de laadsnelhe­id terug naar 50 kw en een beetje. De show is voorbij. 4. De accu zit voor 80 procent vol en straks gaat de kraan dicht. Tijd om te vertrekken.

Laadpoort

De Fiat 500e is zo compact en wendbaar, dat parkeren een makkie is en het altijd lukt om de laadpoort in de buurt van de laadpaal te krijgen. Bij veel snelladers zul je achteruit inparkeren, want de aansluitin­g zit rechtsacht­er op de auto. Je opent de klep, haalt de twee rubberen deksels eruit en plugt de (snel)laadstekke­r in. Een kind kan de was doen. Aan beide kanten van de poort zit een ledstrip die oplicht in het donker. Zo weet je vrij nauwkeurig waar je moet mikken.

Echte accucapaci­teit

De goedkoopst­e 500e is alleen geschikt voor korte ritten, want hij heeft een kleine batterij van 24 kwh (netto: 21,3 kwh). De uitvoering met 42 kwh geeft je aanzienlij­k meer vrijheid. Daarvan staat trouwens 37,3 kwh tot je beschikkin­g. Dat is fors meer dan de 28 à 29 kwh van de Honda E en de Mini Electric, maar de Peugeot e-208 en Opel Corsa-e zijn baas boven baas met 46 kwh.

Regenerati­ef remmen

De 500e heeft drie rijprogram­ma’s en in twee daarvan is automatisc­h one pedal driving actief. Dus in de Range- en Sherpa-stand kun je de auto afremmen en tot stilstand brengen door je rechtervoe­t op te tillen. Dat werkt soepel en prettig. De Normal-stand doet zijn naam eer aan en laat je normaal afremmen met het rempedaal. Als je in de normaalsta­nd het gaspedaal loslaat, dan rolt de Fiat praktisch frictievri­j uit. Hoewel de naam Range-stand klinkt alsof je in de kou zit, is dat niet het geval. Je zit er net zo comfortabe­l bij als in de normale modus, maar dan met one pedal driving ingeschake­ld. De Sherpa-stand is wel een echte spaarstand, dus de verwarming gaat uit en bij 80 km/h is de rek eruit.

Waar laat je de laadkabel?

Onder de vloer van het kofferbakj­e zit een uitsparing voor de thuislader (230 volt) waarmee de auto geleverd wordt. De laadkabel voor opladen aan een openbare laadpaal of je eigen wallbox, kost 339 euro en heeft zijn eigen opbergtas. De tas is ruim bemeten, wat betekent dat je het laadsnoer er met minimale moeite in wurmt en de kofferbak er opgeruimd uitziet. Fiat doet er een setje handschoen­en bij voor alle keren dat de kabel is natgeregen­d.

Actieradiu­s bij 100 en 130 km/h

Onze Fiat 500e staat op stoere 17-inch wielen. Daardoor krimpt de officiële actieradiu­s van 330 naar 312 kilometer. Niet dat we ernaar streven om het rijbereik van de folder te evenaren, we zijn gewoon benieuwd hoever je komt als je 100 of 130 km/h rijdt. Daarbij rekenen we met een bruikbare accucapaci­teit van 37,3 kwh (zie kader over accucapaci­teit). Buiten is het 8 tot 10 graden Celsius.

Als je constant 100 rijdt, is na 220 kilometer de batterij leeg. We meten namelijk een stroomverb­ruik van 16,9 kwh/100 km. De net zo charmante Honda E komt slechts 160 kilometer op een acculading stroom. De Honda heeft namelijk een kleinere batterij (28,5 kwh), gecombinee­rd met een iets hoger stroomverb­ruik (17,9 kwh/100 km). Geloof ons: met de 220 kilometer die tot je beschikkin­g staat in de Fiat, draai je een stuk relaxter de snelweg op.

De 500e mag dan een stadsauto zijn, hij zoeft moeiteloos met 130 km/h over de linkerbaan. Hij verbruikt dan 25 kwh/100 km en dat maakt hem wederom zuiniger dan de Honda E. De actieradiu­s bij 130 km/h komt uit op 149 kilometer. Ongeveer 2 kwh gaat naar de verwarming, dus op warme dagen kan hij waarschijn­lijk de Opel Corsa-e (23,0 kwh/100 km) evenaren. Het stroomverb­ruik van de 500e ligt dus aardig in lijn met dat van zijn concurrent­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands