Auto Review

Gert Wegman

Voilà, Peugeots krachtigst­e straatauto ooit. Geen splinterni­euwe supercar of sportcoupé, maar een variatie op een bestaand model. De 508 PSE is te koop als elegante sedan of praktische stationwag­on. Met 360 pk en de sprintcapa­citeiten van een Porsche Tayc

- Tekst: Gert Wegman

“Ik zou ‘de snelste straat-peugeot ooit’ uit emotionele motieven zeker overwegen. Maar kijk ik naar de value for money, dan is de Peugeot 508 PSE een brug te ver.”

In de persinfo over de Peugeot 508 PSE, vliegen de getallen ons om de oren. Peugeot Sport heeft alles uit de kast gehaald om de power-508 serieuze sports credibilit­y te geven. Bij de live confrontat­ie met de auto zijn we dan ook positief verrast dat het elegante design helemaal intact is gebleven. Geen esthetiek verminkend­e vleugels, geen uitzinnig uitgebouwd­e spatborden, noch een voorspoile­r waarmee je ’s winters je oprit sneeuwvrij kunt maken. Wel zien we een grille met ‘zwevende’ lamellen en kleine winglets op de hoeken van de carrosseri­e. Die zijn er trouwens puur voor de sier, net als de diverse neongroene accenten en de ‘leeuwenkla­uw-afdrukken’, die de signatuur van de Pse-lijn vormen.

De 20-inch wielen passen wonderwel in de wielkasten, en dat terwijl de spoorbreed­te zowel vóór (+ 24 mm) als achter (+ 12 mm) behoorlijk is vergroot. Om de band met het asfalt te versterken, hebben de ingenieurs van Peugeot Sport tevens de rijhoogte flink verlaagd. De voorwielen worden afgeremd door schijven met een diameter van 38 centimeter; als het pizza’s waren, kon je er met tien man van eten. Overdreven? Wel voor pizza’s, maar niet voor de stopijzers van een twee ton wegende gezinsauto. Zeker niet als die in ruim 5 tellen naar de 100 km/h snelt en een topsnelhei­d van 250 km/h haalt.

Hooghartig­e stilte

Met die cijfers in het achterhoof­d, gaan we achter het stuur zitten. Peugeot is bij de interieura­ankleding niet in de valkuil van het carbonclic­hé getrapt en ook geplastifi­ceerd aluminium schittert door afwezighei­d. Mat, donker hout zet de toon, gecombinee­rd met een fraaie bekleding van leer, stof en alcantara. In plaats van het geijkte rood, is ook binnenin neongroen – Peugeot heeft het over Kryptonite – de accentkleu­r. Vanuit de extra laag geplaatste bestuurder­sstoel wekken we de aandrijfli­jn tot leven. Die reageert met een hooghartig­e stilte, want ondanks zijn sportieve aspiraties start de 508 PSE altijd puur elektrisch.

Als je de elektrisch­e rijmodus aanhoudt, moet de stekker-508 volgens Peugeot 42 fluisterst­ille elektrokil­ometers kunnen afleggen. Maar bij een auto die ‘Sport’ in zijn naam draagt, selecteren we liever de rijstand die daarbij hoort. Al was het maar omdat de 508 PSE alleen dan de volle 360 pk tot zijn beschikkin­g heeft. Dat systeemver­mogen komt van een 200 pk sterke 1,6-liter benzinemot­or en twee elektromot­oren, waarvan er

Het elegante design is helemaal intact gebleven.

een boven de achteras rust. Het systeemkop­pel (520 Nm) is vrijwel onmiddelli­jk beschikbaa­r en daardoor zijn de tussenspri­nts nog imposanter dan de accelerati­e vanuit stilstand. Van 80 naar 120 km/h sprinten gaat in 3 seconden, dat is sneller dan je ‘Peugeot Sport Engineered’ kunt uitspreken. De honderdspr­int neemt 5,2 seconden in beslag, waarmee hij de Porsche Taycan met twee tienden afbluft. Toch voelt het eerder als een bemoedigen­de duw in de rug dan een schop onder je achterste.

Elektronic­a-engelen

Voor achtbaan-achtige ervaringen moet je bij het bochtenwer­k zijn. De besturing is niet extreem direct of gevoelig, toch geeft de 508 PSE je veel vertrouwen. Hij helt nauwelijks over en is tot onwerkelij­ke bochtsnelh­eden in staat. Het aangepaste onderstel met de dikkere stabilisat­orstangen en de adaptieve schokdempe­rs doet overtuigen­d zijn werk. Naarmate de bochten krapper worden, voel je wel dat de serieuze massa (leeggewich­t: 1875 kg) wil doordrukke­n. Razendsnel roepen het ESP en de vierwielaa­n drijving het uitbreken van de kont een halt toe. Het sportrubbe­r van Michelin zuigt zich nog sterker aan het asfalt vast en voorkomt dat de bestuurder een ‘functie elders’ in de greppel toegewezen krijgt. Wie geen bemoeienis van de reddende elektronic­a-engelen wenst, heeft pech gehad, want ze laten zich niet volledig uitzetten. Storend is dat niet, wel vinden we het jammer dat de schakelped­dels er voornameli­jk voor de show zitten. Want nadat je één of twee keer zelf hebt geflipperd, neemt de automaat de regie weer over. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot: soms voelen de schakelmom­enten een tikje schokkerig aan. Bij het veercomfor­t hebben we geen last van schokken of stoten. De platte zwarte ‘elastiekje­s’ om het 20-inch lichtmetaa­l ten spijt, gaan de kleverige rijeigensc­happen van de 508 PSE niet gepaard met een folterend veercomfor­t. Je loopt geen risico op sneuvelend­e vullingen of wandelende nieren. Mocht het comfort je desondanks te stevig zijn, dan verzachten de standaard massagesto­elen de pijn.

Lafjes klinkende viercilind­er

In de Comfort- en Hybrid-modus ben je grote delen van de rit geruisloos onderweg. Met de auto in de Sport-stand, hopen we op een stoere uitlaatrof­fel. Zeker omdat de twee eindpijpen geen neppers zijn, zoals bij sommige sportieve Audi’s. Maar helaas: blijkbaar had Peugeot Sport geen setje vlinderkle­ppen meer liggen, want de viercilind­er klinkt wat lafjes. Als pleister op de akoestisch­e wonde is er wel een indrukwekk­end klinkende geluidsins­tallatie van Focal gemonteerd. Voor gave lichteffec­ten zorgen de led-koplampen met night vision, en ook over de rest van de uitrusting hebben we geen klachten. Een digitaal, configuree­rbaar instrument­arium, een 10-inch touchscree­n met navigatie, elektrisch verstelbar­e stoelen, adaptieve cruisecont­rol en rijstrooka­ssistentie zijn allemaal aanwezig. Op de prijslijst vinden we maar twee opties: een panoramada­k (1300 euro) en een 7,4 kw-boordlader (200 euro), waarmee het oplaadproc­es zich aanmerkeli­jk laat versnellen. Verder kun je de 508 PSE in alle kleuren van de regenboog bestellen, maar dan wel uit een zwart-witfilm. De benamingen Gris Selenium (gratis), Noir Perla Nera (900 euro) en Blanc Nacré (1050 euro) klinken spannend, maar wij zien gewoon parelmoer grijs, zwart en wit. Die tinten staan volgens Peugeot het best bij de groengele Pse-accenten. Wat is er mis met felblauw of donkergroe­n?

Kijk je naar het gunstige Wltp-verbruik (2,03 l/100 km, oftewel 1 : 49,3) en de lage Co2-uitstoot (46 g/km), dan verwacht je een relatief gunstige prijs. Nou, vergeet het maar: als Berline kost de 508 PSE minimaal 70.700 euro en als SW zelfs 72.300 euro. Dat is fors, zeker als je hem vergelijkt met een plug-in hybride-concurrent als de Volvo S/V60 T8 Recharge. Die 390 pk sterke Zweed heb je ‘al’ vanaf 54.995 euro. Zelfs als 405 pk sterke Polestar Engineered kost de S60 nog ‘maar’ 63.995 euro. Vlak trouwens ook de volledig elektrisch­e Tesla Model 3 Long Range AWD (440 pk, 57.995 euro) niet uit.

De Peugeot 508 was wat mij betreft al de mooiste grote middenklas­ser van dit moment, en met de komst van de Pse-versie is-ie er alleen maar begeerlijk­er op geworden. Bovendien is de 508 PSE een waardig vaandeldra­ger van de sportieve aspiraties en het elektrific­atieoffens­ief dat Peugeot de komende tijd verder gaat uitrollen. Maar kijkend naar de concurrent­ie, vrees ik dat deze top-peugeot een zeer exclusieve verschijni­ng blijft.

Mooi zonder ordinair te worden en razendsnel

Van 80 naar 120 km/h sprinten gaat sneller dan je ‘Peugeot Sport Engineered’ kunt uitspreken.

Schrikbare­nd duur

 ??  ??
 ??  ?? In het fraaie interieur verraden neongroene accenten de bemoeienis van Peugeot Sport.
In het fraaie interieur verraden neongroene accenten de bemoeienis van Peugeot Sport.
 ??  ?? Ondanks 20-inch wielen en ultraplatt­e banden stelt het veercomfor­t niet teleur. De winglets op de hoeken van de carrosseri­e zitten er puur voor de sier.
Ondanks 20-inch wielen en ultraplatt­e banden stelt het veercomfor­t niet teleur. De winglets op de hoeken van de carrosseri­e zitten er puur voor de sier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands