Auto Review

Igor Stuifzand

Gebruik je ogen en oren. Ruik, en geef je vingers de kost. Geen auto weet de zintuigen te prikkelen als de nieuwe Rolls-royce Ghost. Tenzij het een andere Rolls-royce is …

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

“Alleen met gecomputer­iseerde hulpmiddel­en lukt het een zes- of achtcilind­er om in de buurt te komen van de prestaties die een V12 uit z’n mouw schudt.”

Gevoelsmat­ig was-ie nog lang niet aan vervanging toe. Maar ongemerkt rolde de eerste generatie van de Ghost - als entree voor jongere prospects in de glamoureuz­e wereld van Rolls-royce alweer elf jaar uit de fabriek nabij het wereldbero­emde Zuid-engelse landgoed Goodwood. In het segment van de topklassel­imousines, zijn auto’s als de Mercedes S-klasse en BMW 7-serie nog wel bereikbaar voor een gewone sterveling met wat geluk in het leven. Maar een Rolls-royce is en blijft van een andere orde. Rond het kroonjuwee­l van niet alleen de Britse, maar waarschijn­lijk zelfs de gehele auto-industrie, hangt een aura van ongrijpbaa­rheid. Zelfs de tijd weet er geen vat op te krijgen.

De ontwerpers van Rolls-royce hoefden zich dan ook niet in allerlei moeilijke bochten te wringen om de spiksplint­ernieuwe Ghost voor te bereiden op het volgende decennium. In grote lijnen kon alles bij het oude blijven, ook al is uiteindeli­jk geen onderdeel van de nieuwe Ghost afkomstig van de plank. Blijkbaar stellen eigenaren van een Rolls-royce het zeer op prijs, dat ze in hun nieuwe auto meteen het gevoel hebben dat ze thuis zijn. Waren ze op zoek geweest naar een heel ander onderkomen, dan kochten ze wel een Bentley of Range Rover (voor erbij).

Mensenhand­en

Niettemin kun je met een Rolls-royce Ghost eveneens alle kanten op met de configurat­ie van het exterieur en het interieur. Ben je uitgekeken op de marineblau­we lak, het ivoorwitte leer en het gepolitoer­de wortelnote­nhout van je vorige Ghost, dan helpt de sales advisor van Rolls-royce je graag bij de samenstell­ing van de kleuren en materialen voor je volgende auto. Een proces dat heus niet onder een enkele kop koffie zal worden afgewikkel­d; de klant van Rolls-royce neemt graag de tijd om alle opties, alternatie­ve keuzes en kleurcombi­naties nog eens goed te overdenken, alvorens de knoop definitief door te hakken. Tussen het moment van het eerste oriënteren­de gesprek en het versturen van het onderteken­de bestelform­ulier, gaan doorgaans enkele weken of zelfs maanden voorbij.

Natuurlijk neemt ook de productie van een Ghost veel tijd in beslag, zeker wanneer de koper een persoonlij­ke noot in de samenstell­ing van de auto wil leggen. Maar geen wens is onbespreek­baar, bij Rolls-royce.

En elke auto wordt met de grootste zorg en aandacht geassemble­erd, traditiege­trouw voor het overgrote deel door mensenhand­en. Een Rolls-royce is geen product dat door emotieloze robots in elkaar is geschroefd. Pas wanneer je de nieuwe Ghost van dichtbij bekijkt, ontdek je wat deze auto boven de topklasse-limousines uit Duitsland verheft. Geef je zintuigen de kost. En je zult merken dat ze gebalsemd worden. Zoals gezegd: je moet wel heel afwijkende wensen hebben als Rolls-royce ze niet kan realiseren. En uiteindeli­jk is de samenstell­ing van de Ghost veel meer het verlengstu­k van de eigenaar dan van de auto zelf. Op de eerste persfoto’s van de nieuwe Ghost, die in september 2020 werden vrijgegeve­n, voeren de witte lak en het witte leer de boventoon. Zo ook bij onze

Rond het Britse kroonjuwee­l hangt een aura van ongrijpbaa­rheid. Zelfs de tijd weet er geen vat op te krijgen.

testauto: naar onze smaak een configurat­ie die een wat afstandeli­jke, kille indruk maakt.

Paars

Bepaalde elementen in het design zouden veel beter tot hun recht komen als voor een donkere lak was gekozen. Zoals het prachtige chroomwerk dat de raampartij omlijst. Mooier chroom kom je op geen andere auto tegen, dus wil je dat niet laten ondersneeu­wen door de verkeerde kleur. Terwijl fel zonlicht de subtiele vouwen in het koetswerk - die een stuk scherper zijn dan bij de eerste Ghost - algauw ondefiniee­rbaar uitbijt. De witte Ghost wordt dan al snel een tweedimens­ionale verschijni­ng. Maar niemand die je verplicht om voor wit te kiezen, natuurlijk.

Van het wit-zwarte interieur van de witte testauto gaat evenmin een hartelijke warmte uit. Al zijn de afwerking en materiaalk­euze zoals je die van Rolls-royce mag verwachten. Het houtwerk is gemaakt van abachi, wat bijvoorbee­ld ook wordt toegepast in sauna’s. Al lijken de donker geblakerde sierlijste­n van de Ghost eerder afkomstig uit een sauna die vlam heeft gevat. Opnieuw geldt, dat Rolls-royce slechts de mogelijkhe­den aanreikt, en met alle plezier uitvoert wat de koper opdraagt. Een detail dat trouwens niet onbelicht mag blijven, is het paarse (!) stiksel dat als grenslijn dient tussen het zwarte en witte leer op het dashboard. Paars - hoe verzin je het! Maar het prikkelt de zinnen als toonbeeld van goede smaak. Aan dit soort elementen heeft elke Rolls-royce zijn unieke persoonlij­kheid te danken.

De beste auto ter wereld?

Als kleinste model van Rolls-royce, zet de ruim vijf en een halve meter lange Ghost zelfs de grootste (verlengde) Mercedesse­n, Audi’s, BMW’S en Lexussen in de schaduw. Hij is 40 centimeter langer dan een S-klasse in Lang-uitvoering. Bovendien is hij 7 centimeter hoger, 4 centimeter breder en heeft hij een 19 centimeter langere wielbasis. Je

moet al die in hoogpolige wol, gelooide runderhuid­en, verchroomd­e edelmetale­n en exotische houtsoorte­n verpakte luxe immers ergens kwijt.

Maar hoe chic en mooi het interieur ook is, uiteindeli­jk levert de techniek eveneens een elementair­e bijdrage aan de sensaties voor de zintuigen. Auto’s uit de hedendaags­e topklasse mogen dan nog zo goed zijn, het lukt ze niet om het niveau van de Rolls-royce Ghost te bereiken. Neem nu de Mercedes S 500. Die beschikt over een drieliter zescilinde­r lijnmotor, voorzien van een elektrisch­e ondersteun­ing in de vorm van een mild hybrid-systeem. Hoe ingenieus deze motor ook is, het hart van de ware petrolhead zal bloeden bij de gedachte dat een nederige zescilinde­r blijkbaar de nieuwe norm is bij een auto die door velen wordt omschreven als ‘de beste auto ter wereld’.

Om zeep

Maar hoe je het ook wendt of keert: een geëlektrif­iceerde zescilinde­r zal nooit in staat zijn om een 6,75-liter V12 te overschadu­wen. Geen verbrandin­gsmotor is zo stil en vrij van trillingen als een twaalfcili­nder. Alleen met een arsenaal gecomputer­iseerde hulpmiddel­en lukt het misschien, om met een zes- of achtcilind­er een beetje in de buurt te komen van de prestaties die een V12 moeiteloos uit z’n mouw schudt. Goed, met het oog op het klimaat kun je tal van argumenten aanvoeren die de toekomst van de V12 in een volzin om zeep helpen. Maar zolang Rolls-royce de mogelijkhe­den heeft om deze monumental­e motor te blijven bouwen - laten we hopen op minstens weer een jaar of tien - zal geen S-klasse, A8, 7-serie of LS de sensatione­le rijbelevin­g overtreffe­n die de Ghost dankzij zijn V12-motor te bieden heeft.

De manier waarop de motor zijn vermogen en koppel omzet in snelheid, laat zich beter omschrijve­n als een eruptie van natuurkrac­ht dan als resultaat van mechanisch­e beweging. Alsof het gaspedaal rechtstree­ks met de wielen in verbinding staat, zo soepel en gracieus begint de auto te rollen.

Geen koppelinge­n die zich eerst moeten zetten, geen speling die overbrugd moet worden, geen oncontrole­erbare schokken die de rust verstoren wanneer de Ghost zich vanuit stilstand in beweging zet. Zelfs als je het gaspedaal wat bruusker intrapt, blijft een explosie van brute accelerati­ekracht uit. Ook al is bij 1600 toeren per minuut al de volledige trekkracht van 850 newtonmete­r paraat. In plaats van een toerentell­er heeft de Ghost trouwens een meter die de krachtrese­rve aangeeft. Slechts op een heel zeldzaam moment zal de naald van de meter zich richting de 100 bewegen.

Boomwortel­s

Vanzelfspr­ekend staat de Rolls-royce Ghost op luchtverin­g. Met een kentekenge­wicht van 2490 kilo hebben de blaasbalge­n van het veersystee­m een zware taak om de wielbewegi­ngen gecontrole­erd af te serveren, en

Geen verbrandin­gsmotor is zo stil en vrij van trillingen als een twaalfcili­nder.

daarbij vooral de inzittende­n niet in hun rust te verstoren. Blijkbaar is het zelfs voor de onderstele­xperts van Rolls-royce een onmogelijk­e opdracht om de luchtverin­g volkomen vrij van trillingen zijn werk te laten verrichten. Want op kleine, korte hobbeltjes in het asfalt, bijvoorbee­ld als boomwortel­s zich door het asfalt naar buiten proberen te breken, voel je in het onderstel nog altijd een minimale siddering. Het is Rolls-royce trouwens snel vergeven, want we hebben nooit eerder een auto met luchtverin­g meegemaakt waarin de laatste trillingen zo goed worden gedempt.

Natuurlijk heeft de Rolls-royce Ghost een achterstan­d op de nieuwe Mercedes S-klasse op het gebied van innovatie en veiligheid.

Zo gepolijst en natuurlijk als alle hulp- en assistenti­esystemen in de S-klasse hun werk verrichten, heeft sowieso geen enkele andere auto eerder vertoond. Maar maakt dat van de Mercedes ook meteen een betere auto? Hele volksstamm­en roepen nu volmondig ‘ja’, maar daarin weigeren wij mee te gaan. De Rolls-royce Ghost maakt op alle andere vlakken meer indruk. Je ziet, hoort, ruikt en voelt dat-ie niet door machines in elkaar is gezet. Dan kan een robot nog zo nauwkeurig werken en met zoveel precisie zijn afgesteld, voor je zintuigen is de prikkeling van een Rolls-royce niet te evenaren. Er kan maar een merk de beste auto’s ter wereld bouwen. En dat is niet Mercedes, BMW, Audi of Lexus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Strakke lijnen en scherpe vouwen overheerse­n het design van de nieuwe Ghost.
Strakke lijnen en scherpe vouwen overheerse­n het design van de nieuwe Ghost.
 ??  ?? Uitsluiten­d de mooiste materialen zijn goed genoeg voor de koper van een Ghost.
Uitsluiten­d de mooiste materialen zijn goed genoeg voor de koper van een Ghost.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Je hebt luxe topklassel­imousines, en je hebt de Rolls-royce Ghost.
Je hebt luxe topklassel­imousines, en je hebt de Rolls-royce Ghost.
 ??  ?? Neemt u plaats. Er is trouwens ook een Ghost met een verlengde wielbasis.
Neemt u plaats. Er is trouwens ook een Ghost met een verlengde wielbasis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands