Auto Review

Franse schone

De huidige Peugeot 308 is al een tijdje over zijn houdbaarhe­idsdatum. Gelukkig staat zijn opvolger klaar en stemt hij ons positief met zijn expressiev­e design. Want wat een schoonheid is de nieuwe 308!

-

Het nieuwe model heeft een laag geplaatste grille, met ernaast een setje nóg verder geknepen koplampen. Uiteraard komen de bekende ‘haaientand­en’ terug; de dagrijverl­ichting die diep in de onderbumpe­r steekt. Verder zien we dat de 308 het nieuwe embleem van Peugeot in de grille heeft: een schild met een leeuwenkop erop.

Flink gegroeid

Opvallend zijn ook de uitgebouwd­e wielkasten, die de Peugeot 308 bijna een hot hatch-uitstralin­g geven. Hij staat op het vernieuwde Emp2-platform van Stellantis, waarvan ook de DS 4 gebruikmaa­kt en later dit jaar de nieuwe Opel Astra. Hij is 11 centimeter langer geworden dan de huidige 308, met een wielbasis die 5,5 centimeter is gegroeid tot 2,68 meter. In de bagageruim­te kun je 412 tot 1323 liter meenemen (voorheen 420 tot 1228 liter).

Aandrijfli­jnen

Wanneer de Golf- en Focus-concurrent later dit jaar op de markt komt, zijn er twee plug-in hybridever­sies leverbaar: de 308 Hybrid 180 en 308 Hybrid 225, met een elektrisch­e actieradiu­s van rond de 60 kilometer. De 12,4 kwh-batterij ligt onder de kofferbak, waardoor de stekkerhyb­rides minder bagageruim­te hebben (361 liter). De rest van het motorengam­ma bestaat uit twee benzinemot­oren (Puretech 110 met handbak en Puretech 130 met handbak of automaat) en één turbodiese­l (BLUEHDI 130 met handbak of automaat). Er komt eveneens een volledig elektrisch­e variant, de e-308.

Binnenin houdt Peugeot vast aan de bekende i-cockpit, met het kleine stuurtje en het digitale instrument­arium erboven. De middencons­ole en het 10-inch infotainme­ntscherm zijn naar de bestuurder toe gedraaid. Je kunt de auto ook stemcomman­do’s geven dit keer, ingeleid met “Oké Peugeot”. Hopelijk werkt “Hé, Franse schone” ook.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands