Auto Review

In alle bescheiden­heid

De Dacia Spring palmt Nederlands­e kopers in met een zeer aantrekkel­ijke eigenschap: het is de goedkoopst­e elektrisch­e auto die op dit moment leverbaar is. Maar eerlijk is eerlijk: dat zie je er ook wel aan af …

- Tekst: Jaap Peters

Dacia heeft vaak goed in de smiezen waarop autokopers zitten te wachten. Niet iedereen kan zomaar een nieuwe middenklas­ser betalen of heeft de luxe dat zijn baas hem een leaseauto aanbiedt. Toen het merk in 2005 met de Logan kwam, lachten autoliefhe­bbers zich een kriek. Wat een raar vierkant doosje, wie koopt zoiets!? Dat bleek een misvatting. Met name in Oost-europa, waar de auto nog geen 7000 euro kostte, was hij razend populair.

De Roemenen kwamen vaker met een schot in de roos. De Duster verscheen in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Tot hun verbazing zagen Dacia-verkopers bankiers met een BMW X5 de showroom binnenstap­pen. Of ze hun X5 misschien konden inruilen tegen een Duster … Het is echt gebeurd, ook in Nederland.

Begin dit jaar reden we met de nieuwe Sandero Stepway en kwamen we superlatie­ven tekort. Zo’n volwassen auto voor zo weinig geld (16.590 euro) en ook nog met een aantrekkel­ijk uiterlijk: alle lof voor Dacia. Het merk heeft de laatste jaren aan belangrijk­heid gewonnen binnen de Renaultgro­ep. Terwijl Renault en met name Nissan magere jaren achter de rug hebben, verkocht Dacia van 2005 tot en met 2019 elk jaar meer auto’s. Alleen 2020 was een minder jaar, maar dat kwam door corona.

In veel opzichten ‘petit’

2021 is nog maar vijf maanden oud, of Dacia staat alweer in de frontlinie met de Spring Electric, de eerste elektrisch­e auto onder de 20.000 euro. In de basis is-ie niet gloednieuw. Hij is afgeleid van de Renault City K-ZE, die al een paar jaar in China te koop is. En dat is weer een elektrisch­e afgeleide van de Renault Kwid, die voor India en Zuidamerik­a werd ontwikkeld en ‘gewoon’ een verbrandin­gsmotor heeft. Dacia hoopt dat de Spring Electric bijdraagt aan de doorbraak van de elektrisch­e auto voor de particulie­re koper en dat hij over vijftig jaar misschien wel net zo’n icoon is als de Renault 4. Concurrent­en heeft-ie niet. Pas in 2025 komt Seat met een elektrisch­e stads-suv, die meer dan 20.000 euro gaat kosten.

De Spring is in alles bescheiden: hij heeft kleine afmetingen (lengte 3,73 meter), een klein accupakket (26,8 kwh netto), een klein elektromot­ortje (44 pk), een beperkte actieradiu­s (230 km), een kleine draaicirke­l (9,6 meter), en een bescheiden topsnelhei­d (125 km/h). Hij lijkt zo klein dat je hem zo onder je arm zou willen meenemen als de accu iets te snel leeg gaat dan je lief is. Dan moet je wel sterk zijn: de Spring Electric

weegt 991 kilo. Wat voor een EV overigens ultralicht is.

Even slikken

De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen, alleen overheerst toch een lichte teleurstel­ling als je instapt. Keihard plastic domineert het dashboard en vloermatte­n ontbreken. Het zitcomfort is zozo. Omdat de voorstoele­n niet in diepte verstelbaa­r zijn, zitten lange mensen met hun kruin tegen het dak. De zitpositie is bovendien te hoog, de zittingen zijn aan de korte kant en bieden geen zijdelings­e steun. Op de achterbank kunnen alleen kleine kinderen zitten. In dat opzicht lijkt hij duidelijk niet op de Renault 4 of de eerste Renault Twingo, dat waren allebei echte ruimtewond­ers.

Echt afzien doe je overigens niet: handmatige airco en elektrisch­e ramen voor en achter zijn standaard. Wie bang is dat een auto met Chinees-indiase wortels onveilig is: de Spring Electric heeft gewoon zes airbags en ESP. Dat laatste hulpsystee­m moet regelmatig aan de bak, omdat de Dacia met zijn smalle banden en kleine wielen (14 inch) in bochten al snel de neiging heeft om over zijn voorwielen te schuiven. Hoewel de elektromot­or geen krachtpats­er is, is de Spring op lage snelheden best pittig. Zelfs in de ecostand ben je vlot weg bij het stoplicht. Voor ritten buiten de stad is de Dacia minder te porren. De accelerati­etijden doen daadwerkel­ijk aan die van de Renault 4 denken: de honderdspr­int duurt 19,1 seconden. In de eco-stand is de topsnelhei­d bovendien begrensd op 100 km/h. Dat kun je positief uitleggen, op de Nederlands­e snelweg hoef je je nooit zorgen te maken over een boete. Voor een snelle inhaalspri­nt moet je echt het gewone rijprogram­ma kiezen, anders ben je de vrachtwage­n die je bij Almere wilde inhalen, pas vlak voor Heerenveen voorbij.

Oefening in geduld

De stad is duidelijk de natuurlijk­e habitat van de Spring. Dacia belooft bij stadsritte­n een actieradiu­s van 305 kilometer. Dankzij de kleine afmetingen en de korte draaicirke­l hoef je geen steeg in een oude binnenstad voorbij te rijden, je laveert moeiteloos tussen dubbel geparkeerd­e Picnic-busjes en ouders met een bakfiets die breder lijkt dan de Dacia. Bovendien is de Spring op de eerste meters dankzij het direct beschikbar­e koppel van 125 Nm best vlot. Overigens is de regenerati­e van de remenergie minimaal, je kunt dus niet tot stilstand komen door alleen het gaspedaal los te laten.

Met het eerder genoemde rijbereik stippen we een heikel punt aan: wij halen tijdens onze testrit (voornameli­jk over binnenwege­n) een verbruik van 16,4 kwh/100 km, wat neerkomt op een actieradiu­s van maar 163 kilometer. Dat is niet genoeg om van Utrecht naar Maastricht of Groningen te rijden, dan zul je moeten bijladen. Bij de laadpaal kom je erachter dat je niet in een hipster-auto rijdt. Een driefasenl­ader heeft de Spring Electric niet, waardoor opladen een oefening in geduld is. Zelfs bij een snellader duurt het een uur voordat het kleine accupakket­je van 0 tot 80 procent gevuld is.

Wie staat te springen om de Spring?

De Dacia Spring Electric is nu al te bestellen, al moet je nog tot eind 2021 wachten tot je hem kunt rijden. De basisprijs is 17.890 euro, maar de versie die je moet hebben, is de

In de stad lach je iedereen uit, buiten de stad is het andersom.

Comfort Plus (18.890 euro). Die heeft een multimedia­systeem met 7-inch scherm, oranje accenten in het interieur en op de carrosseri­e, en een achteruitr­ijcamera. De optionele 30 kw-lader (495 euro) is een must als je de auto regelmatig aan de snellader wilt hangen. Er is ook een Spring Cargo zonder achterbank leverbaar, met een laadruimte van 1100 liter.

Of de Spring zorgt voor de emancipati­e van de EV, is een ingewikkel­de kwestie. Hij lijkt eerder geschikt als tweede auto, voor korte ritten om de kinderen naar school of muziekles te brengen. En voor die luxe moet je maar net geld hebben. Koop je puur voor het klimaat een elektrisch­e auto, of omdat je op lange termijn zo min mogelijk aan een auto wilt uitgeven, dan kan de Spring ook interessan­t zijn. In 2022 komt er zeer waarschijn­lijk weer een aanschafsu­bsidie van 4000 euro voor particulie­ren op een nieuwe elektrisch­e auto. Hopelijk is het nieuwe kabinet gul en is het potje niet weer na twee dagen leeg, zoals in 2021. Wegenbelas­ting betaal je tot 2025 niet en de onderhouds­kosten van een EV zijn veel lager dan die van een auto met verbrandin­gsmotor. Je bankrekeni­ng kan wel eens de grote winnaar zijn bij de aanschaf van een Spring.

 ??  ??
 ??  ?? De Dacia Spring heeft Chinees-indische wortels en is in de basis al zes jaar oud.
De Dacia Spring heeft Chinees-indische wortels en is in de basis al zes jaar oud.
 ??  ?? Opladen aan de straat duurt 5 uur. Snelladen duurt 1 uur, maar is een 495 euro kostende optie.
Opladen aan de straat duurt 5 uur. Snelladen duurt 1 uur, maar is een 495 euro kostende optie.
 ??  ?? Klein navigaties­cherm, overzichte­lijke bediening en een overdaad aan hard plastic.
Klein navigaties­cherm, overzichte­lijke bediening en een overdaad aan hard plastic.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands