Auto Review

De vreugde van het mopperen

Over de Citroën e-c4 kun je lekker mopperen. Niet omdat het een slechte auto is, maar omdat de ontwerpers eigenzinni­ge keuzes hebben gemaakt. Wat dat betreft is de elektrisch­e cross-over een rasechte Citroën.

- Tekst: Bart Smakman

De bekerhoude­rs zijn helemaal verkeerd. Wanneer we stoppen voor koffie, past de kartonnen beker niet in de daarvoor bedoelde opening tussen de voorstoele­n. De bekerhoude­rs zijn zo diep, dat onze beker met gloeiend hete inhoud gevaarlijk bungelt aan het plastic deksel dat de afhaalkoff­ietent erop heeft gedrukt. Een bekerhoude­r waar geen bekers in passen, daar kunnen fervente koffiedrin­kers wij als dagenlang over mopperen. Drinken de ontwerpers van Citroën soms alleen cocktails in van die smalle longdrinkg­lazen?

Mopperen over de range

De Citroën e-c4 heeft een accupakket van 50 kwh (45 kwh netto) en dezelfde 136 pk en 260 Nm sterke elektromot­or als de Peugeot e-2008 en Opel Mokka-e. Die ligt onder de motorkap en drijft de voorwielen aan. Alle drie de modellen zijn ook leverbaar met een benzinemot­or, waarbij de afwezighei­d van een duur accupakket wonderen doet voor de basisprijs. Collega Gert testte de ‘gewone’ C4 in Auto Review 1 en merkte op dat je de wielknop waarmee je de automaat bedient wel heel nadrukkeli­jk in de D- of R-stand moet drukken. In de e-c4 is dat ook even wennen. De Mokka-e heeft dezelfde wielknop, terwijl de e-2008 over een vertrouwd pookje beschikt. Er zitten dus subtiele verschille­n tussen de elektrisch­e suv’s van PSA.

Een belangrijk verschil is de actieradiu­s. Met 350 kilometer belooft Citroën een groter rijbereik dan Peugeot (320 km), maar we concludere­n mopperend dat het in werkelijkh­eid andersom is. De e-c4 verbruikt juist iets méér stroom dan de e-2008. Bij zomerjaste­mperaturen en 100 km/h komt hij 264 kilometer ver op een acculading stroom. De Peugeot met dezelfde aandrijfli­jn doet 278 kilometer. Dus Citroën belooft 30 kilometer méér, maar je krijgt 14 kilometer minder.

Wat ook vraagt om een moppermome­ntje, is hoe erg de resterende actieradiu­s op het digitale instrument­arium schommelt. In de e-c4 kun je met een volle accu vertrekken, om er na 75 kilometer achter te komen dat 150 kilometer van je range is verdwenen. Wat dit extra lastig maakt, is dat de auto niet in procenten uitdrukt hoe vol de batterij zit. Dan zou je zelf kunnen hoofdreken­en: elke

Als je het mij vraagt, oogt de e-c4 chiquer dan de e-2008 en de Mokka-e.

procent brengt je sowieso twee kilometer ver, dus … Zoals het nu is, weet je nooit exact hoeveel stroom en/of rijbereik je nog hebt. Op hoop van zegen dan maar.

Wat een deel van de onzekerhei­d zou wegnemen, is een navigaties­ysteem dat vertelt met hoeveel procent accucapaci­teit je aankomt op je bestemming en zelfstandi­g laadstops inplant als je het anders niet gaat halen. Het navigaties­ysteem in de e-c4 doet dat allemaal niet. De Mercedes EQA die we vorige maand testten, kan dat wel. Zelfs een Nissan Leaf weet met hoeveel procent je arriveert. Anders dan de Leaf, kan de Citroën e-c4 snelladen met 100 kw. Opladen tot 50 procent gaat dan ook lekker snel. Vervolgens zakt de laadsnelhe­id tot de gebruikeli­jke 50 kw en moet je langer wachten of verkassen.

Lof voor het rijcomfort

Na al dat gemopper over zijn elektrisch­e eigenaardi­gheden, is het tijd voor compliment­en. De elektrisch­e aandrijfli­jn zorgt namelijk voor een hoogstaand rijcomfort. De Citroën e-c4 versnelt soepel en ondanks de stille aandrijfli­jn, merk je weinig van banden- en windgeruis. Hoewel 136 pk en 260 Nm geen indrukwekk­ende getallen zijn, zit je zelden om meer power verlegen. Daarbij is het zo dat je uit drie rijprogram­ma’s kunt kiezen en de stap van Normaal naar Sport een merkbare prestatieb­oost oplevert.

Citroën besteedde veel aandacht aan het veercomfor­t, maar schoot daarin niet door. Zo rolt de e-c4 gemakkelij­k over verkeersdr­empels, zonder hinderlijk te deinen. Dat danken we voor een groot deel aan Citroëns extra comfortabe­le veersystee­m waarover elke C4 vanaf de Feel-uitrusting beschikt. De stoelen met extra dikke schuimvull­ing waarin we graag onze koffie nuttigen, vereisen een kleine meerprijs. Het resultaat is een rijervarin­g die ideaal is voor een heleboel comfortabe­le snelwegkil­ometers.

Compliment­en voor het design

De meest eigenzinni­ge keuze van de ontwerpers en potentieel de grootste bron van moppermate­riaal, is het design. Toen we bij de onthulling de eerste foto’s zagen, liepen de meningen op de redactie sterk uiteen. Collega’s die soms grote bedragen terugreken­en naar guldens om ze nog groter te

maken, herkenden goedkeuren­d de daklijn van de Citroën GS en de Xm-achtige knik bij de achterste zijruiten. Ik zag een artistieke chaos.

Nu ben ik helemaal om. Vanuit elke hoek kijk ik met plezier naar de C4. Er gebeurt zoveel, dat je het ontwerp niet in één oogopslag doorgrondt. Neem ter vergelijki­ng de brave MG ZS EV: die heeft gewoon de standaard suv-vorm met een grote grille op de neus. Klaar. Maar de Citroën e-c4 is een verzamelin­g van opvallende bulten, kuilen en lichtunits waarvan je zou denken dat ze niet bij elkaar passen. Toch werkt het. Als je het mij vraagt, oogt hij chiquer dan de Peugeot e-2008 en de Opel Mokka-e.

De nadelen van zo’n coupé-achtige daklijn met achterklep­spoiler spreken voor zich: het zicht naar achteren is matig, net als de hoofdruimt­e achterin. Op de achterbank heeft Citroën er wel het beste van proberen te maken, met inkepingen in het plafond. Hierdoor kan de gemiddelde Nederlande­r er precies zitten.

Na-mopperen over de prijs

Tot slot willen we graag een beetje na-mopperen over de basisprijs. Die begint bij 38.190 euro en onze Shine-uitvoering kost 40.740 euro. Dat is aan de hoge kant. Citroën ziet dat ook en adverteert met een korting van 2000 euro. Hierdoor komen de prijzen meer in lijn te liggen met die van de Peugeot e-2008 (vanaf 36.930 euro) en de Opel Mokka-e (35.399 euro). Op voorwaarde dat die merken niet ook met hun eigen aanbieding komen. Sowieso loont het om in deze treurige automarkt de dealers tegen elkaar uit te spelen. Dan moet je niet laten merken hoe graag je de auto wilt. Het schijnt te helpen om een beetje te mopperen …

 ?? Foto’s: Igor Stuifzand ??
Foto’s: Igor Stuifzand
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? We zijn blij met de fysieke knoppen voor de klimaatreg­eling. Niet alle moderne Citroëns hebben die.
We zijn blij met de fysieke knoppen voor de klimaatreg­eling. Niet alle moderne Citroëns hebben die.
 ??  ?? Het laadsnoer past onder de laadvloer.
Het laadsnoer past onder de laadvloer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Boven het dashboardk­astje zitten twee lades: een voor je tablet, de ander is de tablethoud­er.
Boven het dashboardk­astje zitten twee lades: een voor je tablet, de ander is de tablethoud­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands