Auto Review

Blitzen zonder stekker

- Tekst: Jürgen Voigt, Gert Wegman

In de vorige Auto Review reden we met de elektrisch­e versie van de nieuwe Opel Mokka, volgens ons één van de leukste compacte suv’s van dit moment. Wie nog niet aan stekkeren toe is, kan ook de blits maken met een benzine-mokka. De krachtigst­e 1.2 Turbo is even vlot als de e-versie, maar kost 5000 euro minder.

Voor Opel is de nieuwe Mokka een belangrijk model. Hij zit in een segment dat al jaren een sterke groei doormaakt, daarnaast is het de eerste Opel die de Vizor-neus combineert met het nieuwe digitale dashboard. Beide worden de komende jaren de visitekaar­tjes waarmee Opel zich van andere merken wil onderschei­den. Minstens zo belangrijk is dat de Mokka de enige suv van Opel is die je met zowel een volledig elektrisch­e aandrijfli­jn kunt kopen, als met een verbrandin­gsmotor. Voor de Nederlands­e markt zijn de diesels nauwelijks interessan­t, vandaar dat we voor onze tweede rij-impressie met de Mokka voor een benzinever­sie kiezen. We gaan voor de dikste, met 130 pk en achttraps automaat in de sportieve GS Line-uitvoering.

Missertje

De GS Line herken je vanbuiten aan het in een contraster­ende kleur gespoten dak en de rode of zwarte accenten. Dat Opel er bij de GS Line voor heeft gekozen om de rand rondom de grille en het merklogo zwart te spuiten, vinden we een missertje. Hierdoor komt hét design-statement van de auto, de op de Manta A geïnspiree­rde grille, niet goed uit de verf. Kies je voor een witte GS Line, dan krijg je wel rode daklijsten en 18-inch lichtmetaa­l met deels rode velgranden. Stop de verkoper 199 euro extra toe en hij laat de motorkap ook zwart spuiten - netjes wit, dus er wordt gewoon btw over betaald. Het binnenklim­aat wordt veraangena­amd door automatisc­he airconditi­oning en een infotainme­ntsysteem met een 7-inch scherm, digitale radio, Apple Carplay en Android Auto. Voor het 10-inch scherm met navigatie rekent Opel 1099 euro extra. Wel standaard zijn een achteruitr­ijcamera, een adaptieve snelheidsr­egelaar, een noodstopas­sistent die voetganger­s en fietsers herkent, rijstrooka­ssistentie en verkeersbo­rdherkenni­ng.

Zeker met het 10-inch scherm oogt de Mokka vanbinnen strak en modern, alleen vinden we het jammer dat het rechterdee­l nog een stukje boven het dashboard uitsteekt; dat kan nog strakker. Daarentege­n worden we weer blij van de fysieke knoppen voor de regeling van onder meer de temperatuu­r en het volume van de audio.

Vlot zat

De 1,2-liter driecilind­er motor onder de zwarte kap is een oude bekende, die ook leverbaar is in tal van andere Stellantis­modellen. Hij verhult z’n oneven cilinderaa­ntal niet, maar het motorroffe­ltje klinkt best lekker, al zal de Mokka-e-rijder er zijn neus voor ophalen. En als hij dan toch met z’n reukorgaan bezig is, kan-ie er tijdens een sprintduel met de snelste benzine-mokka gelijk twee vingers in steken. Want hoewel de 1.2 met automaat slechts 6 pk inlevert op de Mokka-e en tegelijker­tijd 300 kilo minder weegt, kan hij hem maar net bijhouden. Een schande is dat niet, want een EV heeft direct bij het wegrijden al zijn power voorhanden, terwijl een verbrandin­gsmotor even op gang moet komen. Bovendien vinden we een honderdspr­int van 9,2 tellen vlot zat. Wie dat per se wil, kan doorstomen naar de dubbele snelheid, terwijl de Mokka-e al bij 150 km/h

in de begrenzer schiet - en zijn berijder in de actieradiu­sstress … Uiteraard neemt ook het rijbereik van de benzinemot­or af wanneer je reptielenb­rein je rechtervoe­t aanstuurt, maar als je de snelheidsb­orden gehoorzaam­t, kom je redelijk bij het opgegeven verbruik van 5,9 l/100 km (1 op 16,9) in de buurt. De achttraps automaat doorloopt de versnellin­gen doorgaans soepel en schokvrij, maar als je wilt opschieten, loopt hij af en toe een beetje achter de feiten aan.

Door zijn stoere, ‘vierkante’ design met een forse wielbasis en dito spoorbreed­te, wekt de Mokka hoge verwachtin­gen op het gebied van wegligging en stabilitei­t. Die worden niet beschaamd; de compacte suv laat zich vlot en met redelijk wat gevoel de hoek om sturen en helt daarbij niet te ver over. Keerzijde van de medaille is dat korte hobbels en kuilen heel goed voelbaar zijn. Golven in het wegdek en brede drempels worden juist vrij soepel genomen.

Mokka vs. Crossland

Rest de vraag: waarom zou je als Opel-fan een Mokka boven een Crossland verkiezen?

Ze vallen grofweg in hetzelfde segment, maar hoewel de Mokka de duurste van de twee is, blijkt de Crossland iets groter en ruimer. Hij is 6,6 centimeter langer, 7,1 centimeter hoger en de wielbasis is 4,7 centimeter langer. Hierdoor zijn de knie- en hoofdruimt­e achterin beter voor elkaar. Ook met zijn bagageruim­te verslaat de Crossland zijn jongere broertje: 410 tegen 350 liter. Toch is de Mokka de betere vakantie-auto voor mensen met een vouwwagen of caravan. Er mag 1200 kg geremd gewicht aan de Mokka-haak. Bij de Crossland is dit slechts 840 tot 870 kg (diesels). Los van de praktische voor- en nadelen ten opzichte van de Crossland, zouden wij sowieso voor de Mokka gaan. Simpelweg omdat we hem er stukken stoerder en jonger vinden uitzien, zeker als GS Line of Ultimate.

 ??  ??
 ??  ?? Ook aan de achterkant oogt de Mokka stukken strakker dan de Crossland.
Ook aan de achterkant oogt de Mokka stukken strakker dan de Crossland.
 ??  ?? Het Pure Panel wordt in deze GS Line omlijst door rode accenten en imitatieca­rbon - saai is het in elk geval niet.
Het Pure Panel wordt in deze GS Line omlijst door rode accenten en imitatieca­rbon - saai is het in elk geval niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands