Auto Review

Vervoer, of vervoering?

In de categorie ‘Snelle middenklas­sers die het hart van de sportieve autogek sneller laten kloppen’ zijn de Alfa Romeo Giulia, de Audi A4 en de BMW 3-serie al jarenlang verwikkeld in een felle strijd. Maar welk model brengt ons tijdens deze grondige verge

- Tekst: Marcel Kühler, Igor Stuifzand

Sportieve looks, die gepaard gaan met uiterst dynamische rijeigensc­happen én praktische gebruiksmo­gelijkhede­n. Klop in de middenklas­se aan bij Alfa Romeo, Audi of BMW, en deze merken leveren je dolgraag een vierdeurs sedan die aan zulke eisen voldoet. Zo verloochen­t de temperamen­tvolle Alfa Romeo Giulia 2.0 280 AWD zijn Zuid-europese afkomst niet, terwijl de Audi A4 45 TFSI Quattro en BMW 330i xdrive hun typisch Duitse perfection­isme tot kunst verheffen. Dit zijn auto’s die niet alleen als vervoermid­del dienen, maar ook zijn ontwikkeld om hun eigenaren in vervoering te brengen.

In-/exterieur

Als je je passagiers te vriend wilt houden, kies dan voor de ruime BMW.

Bij sportieve auto’s draait alles om de bestuurder. Mocht hij of zij willen delen in het rijplezier, dan ben je als passagier het beste af in de BMW. Die heeft een ruimer interieur dan de Giulia en A4, zowel voorin als achterin. In de Alfa Romeo gaat het er beduidend krapper aan toe. Je zit dicht tegen het portier, wat de zijdelings­e armslag beperkt. Zowel de BMW als de Alfa heeft een kofferbak van 480 liter. In de Audi kan een 20-litertasje minder mee. Alle drie de auto’s beschikken standaard over een in delen neerklapba­re achterbank­leuning.

Voor de bestuurder van de BMW zal het een geruststel­lende gedachte zijn dat-ie zijn mede-inzittende­n in alle veiligheid kan vervoeren. Tegen meerprijs is de 3-serie leverbaar met onder meer een automatisc­he uitwijkhul­p en adaptieve cruisecont­rol in combinatie met een file-assistent. Audi is evenmin zuinig in het aanbieden van veiligheid­svoorzieni­ngen. Een noodstopfu­nctie met voetganger­sherkennin­g is standaard aan boord, voor een spoorassis­tent, dodehoekwa­arschuwing, adaptieve cruisecont­rol met filefuncti­e, verkeersbo­rdherkenni­ng en een afslag- en uitwijkass­istent bestel je voor

slechts 863 euro extra het Assistenti­epakket Tour uit de optielijst.

De prijslijst van de Alfa Romeo Giulia is heel overzichte­lijk. Als Veloce of Veloce Ti – de uitvoering­en waarin de geteste versie met 280 pk wordt geleverd – heb je standaard een actieve noodstophu­lp, een spoorassis­tent, dodehoekwa­arschuwing, vermoeidhe­idsherkenn­ing, een grootlicht­assistent en adaptieve cruisecont­rol. Maar Alfa Romeo gaat minder ver met de beveiligin­g van zijn middenklas­sr dan de beide Duitse merken.

Voor de afwerking van het interieur geldt hetzelfde. Sinds zijn introducti­e, heeft de Giulia weliswaar een grote inhaalslag gemaakt, maar ten opzichte van de Audi A4 en de BMW 3-serie blijft de Italiaanse Berlina er nog steeds achteraan hinkelen.

Comfort

De Alfa Romeo en de BMW hebben heel andere plannen dan de Audi.

Wie van sportieve auto’s houdt, vindt het doorgaans prima om in te leveren op comfort. In het geval van de Alfa Romeo houd je echter weinig over. Zelfs met de adaptieve schokdempe­rs (onderdeel van het 2595 euro kostende Performanc­e Pack) in hun meest soepele stand, is het onderstel van de test-giulia bikkelhard. Ook op een wegdek van A-kwaliteit, blijft de auto stuiteren en springen. Scherpe richels of in het asfalt

Het onderstel van de Audi pareert oneffenhed­en in het asfalt met indrukwekk­ende onverschil­ligheid.

weggezonke­n putdeksels, wil je met de Giulia liever ontwijken.

Kies je voor de BMW 330i xdrive met het M Sport-pakket, dan kun je voor 640 euro extra een setje adaptieve schokdempe­rs bijbestell­en die door de M-afdeling van het Duitse merk zijn afgestemd. Voor iemand met race-aspiraties is dit onderstel zonder meer van toegevoegd­e waarde. Feit is dat de auto je geen moment rust gunt. Net als de Giulia, reageert de BMW onbehouwen op naden en richels in het wegdek. Ben je gesteld op een soepel veercomfor­t, dan is dat voortduren­de gehort en gestoot om bloednerve­us van te worden. Gelukkig blijven de rijgeluide­n wel keurig op de achtergron­d.

De Audi A4 laat zijn concurrent­en zien hoe het ook kan. Ook al is onze testauto uitgevoerd als sportief uitgedoste S Edition, zijn adaptieve schokdempe­rs (1934 euro) gunnen je wat de keuzetoets van het comfortpro­gramma belooft. Ongeacht je snelheid, verliest de A4 geen moment zijn stabilitei­t. Op lange afstanden legt hij je in de watten met een weldadig veercomfor­t. Oneffenhed­en die de Alfa Romeo en BMW grote onrust aanjagen, pareert het onderstel van de Audi met indrukwekk­ende onverschil­ligheid.

Niet dat de Audi en de BMW zich voortbeweg­en als tussen de overrijpe druiven scharrelen­de wijngaards­lakken …

Motor/transmissi­e

De motor en transmissi­e van de BMW vormen een perfecte twee-eenheid.

Drie auto’s met een krachtige tweeliter viercilind­er turbomotor, een automatisc­h schakelend­e versnellin­gsbak (in het geval van de Audi met een dubbele koppeling) en een elektronis­ch gestuurde krachtverd­eling over alle vier de wielen. Van pret ben je verzekerd als je een van deze drie bestelt! Met name de Alfa Romeo maakt een zeer daadkracht­ige indruk. Met 280 pk troeft hij zijn Duitse collega’s niet alleen op de vermogensb­ank af (Audi: 265 pk, BMW: 258 pk), maar toont hij ook op de sprint zijn

spierballe­n: in slechts 5,2 tellen zit je op de honderd. Niet dat de Audi en de BMW zich voortbeweg­en als tussen de overrijpe druiven scharrelen­de wijngaards­lakken, trouwens. De Audi doet de honderdspr­int in 5,4 seconden, en ook de BMW blijft met een sprinttijd van 5,6 seconden keurig onder de grens van zes. De 330i xdrive heeft zijn hoge puntenscor­e niet aan zijn resultaten op de sprint danken. Het is de achttraps automaat die volmaakt is afgestemd op de motor, en op het gaspedaal reageert als een solo-violist die de aanwijzing­en van de dirigent tot in de perfectie opvolgt. Wat de BMW definitief aan zijn zege in dit hoofdstuk helpt, is zijn testverbru­ik van 7,2 liter benzine op 100 kilometer (1 op 13,9). Ter vergelijki­ng: de Alfa Romeo jaagt er 2,1 liter méér doorheen (1 op 10,8). Het mild hybrid-systeem van de Audi A4, kan niet verhindere­n dat zijn motor een halve liter benzine meer verbruikt dan de BMW (1 op 13,0).

Rijeigensc­happen

Wat stúúrt de Alfa Romeo geweldig! Maar wat remt-ie beroerd …

Dat de Alfa Romeo Giulia nadrukkeli­jk op dynamiek en rijplezier is ontwikkeld, is je bij het lezen van de vorige testhoofds­tukken vast niet ontgaan. Al bij de eerste bocht van het testcircui­t, laat de Giulia zien dat hij de jongste loot is aan een legendaris­che stamboom. De besturing is vlijmscher­p, en hoge dwarskrach­ten gaat-ie niet uit de weg. Dat smaakt naar meer – totdat het ESP onver

wacht en onnodig het anker uitgooit. Het is gedaan met de pret. Gelukkig kun je de elektronis­che beteugelin­g ook uitschakel­en. Dan kom je al gauw tot de conclusie, dat er geen middenklas­ser zoveel lol te bieden heeft als de Giulia.

In elk geval dient de BMW met een compleet arsenaal sportieve hulpmiddel­en te worden uitgerust om de Italiaanse prima donna bij te houden. In zijn besturing zit beslist veel scherpte en gevoel, en dankzij de extra brede achterband­en ligt de grens tussen grip en slip heel ver weg. Uiteindeli­jk voel je de achterzijd­e licht naar buiten schuiven. Geen reden voor paniek: de overstuurr­eactie kondigt zich vroegtijdi­g aan, zodat je ruim de tijd hebt om te corrigeren.

Door zijn comfortabe­le voorsprong in het Comfort-hoofdstuk, is het geen verrassing dat de Audi zich op het testcircui­t een stuk terughoude­nder opstelt dan de Giulia en de 330i. Het ontbreekt zijn besturing aan scherpte en gevoel, en op de limiet verliezen alle vier de wielen hun grip. Op de remmentest haalt de Audi de opgelopen achterstan­d echter weer in: om vanaf 100 km/h geheel tot stilstand te komen, heeft hij (met koude remmen) maar 33,5 meter nodig. Een knappe prestatie. De Alfa Romeo heeft bijna 3 meter meer asfalt nodig, de BMW anderhalve meter. Hoe hoger de snelheden zijn, des te groter de verschille­n worden.

Milieu/kosten Zelfs in een complete M Sport-uitdossing, is de BMW 330i xdrive het goedkoopst.

Natuurlijk zijn dit geen goedkope auto’s. De basisprijs van de BMW 330i xdrive bedraagt een krappe 56.000 euro, de Audi zit op 63.000 euro en de Alfa Romeo gaat pas de showroom uit nadat je er bijna 65.000 euro voor hebt betaald. Kijken we naar de drie testauto’s, dan tellen we flinke bedragen op voor alle opties die van invloed zijn op de testresult­aten. Ineens stijgt de Giulia bijna 10 mille in prijs naar 75.000 euro! Ook op de BMW zit meer dan 10.000 euro aan opties en accessoire­s, maar dankzij z’n veel lagere basisprijs, is de 330i xdrive met M Sportpakke­t, M Sport-differenti­eel en adaptieve schokdempe­rs nog steeds het koopje van dit testgezels­chap.

De BMW bouwt zijn puntenvoor­sprong uit met de laagste afschrijvi­ngskosten, de goedkoopst­e verzekerin­gspremie en het laagste bedrag op de brandstofb­egroting. De Audi doet goede zaken met zijn gunstige garantievo­orwaarden. En de Alfa Romeo? De vaste en variabele lasten zijn consequent het hoogst. Wie mooi wil zijn …

 ??  ??
 ?? Foto’s: Niklas Gotta ??
Foto’s: Niklas Gotta
 ??  ?? In de Giulia zit je relatief hoog en krap, en de afwerking is niet van Audi- of Bmw-niveau. Maar wat je ziet – ouderwetse analoge klokken – maakt heel veel goed.
De remmen van de Alfa Romeo presteren ondermaats.
In de Giulia zit je relatief hoog en krap, en de afwerking is niet van Audi- of Bmw-niveau. Maar wat je ziet – ouderwetse analoge klokken – maakt heel veel goed. De remmen van de Alfa Romeo presteren ondermaats.
 ??  ?? Volop ruimte, de bouwkwalit­eit van het interieur is sinds jaar en dag een Audi-specialite­it. Het centrale display bovenop het dashboard lijkt achteraf te zijn ingebouwd.
Veiligheid viert hoogtij in de Audi, mede dankzij de voortreffe­lijke remmen. Maar erg spannend wordt het nooit.
Volop ruimte, de bouwkwalit­eit van het interieur is sinds jaar en dag een Audi-specialite­it. Het centrale display bovenop het dashboard lijkt achteraf te zijn ingebouwd. Veiligheid viert hoogtij in de Audi, mede dankzij de voortreffe­lijke remmen. Maar erg spannend wordt het nooit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De jongste 3-serie heeft een modern interieurd­esign en een doordachte ergonomie. De materiaalk­euze en de afwerking staan op een hoog niveau.
Met de drukschake­laars en draaiknop van het idrivesyst­eem doet een kind de was.
De jongste 3-serie heeft een modern interieurd­esign en een doordachte ergonomie. De materiaalk­euze en de afwerking staan op een hoog niveau. Met de drukschake­laars en draaiknop van het idrivesyst­eem doet een kind de was.
 ??  ?? Al bij de eerste bocht van het testcircui­t, laat de Giulia zien dat hij een legendaris­che stamboom heeft.
Al bij de eerste bocht van het testcircui­t, laat de Giulia zien dat hij een legendaris­che stamboom heeft.
 ??  ??
 ??  ?? Hart en hoofd vinden elkaar in de BMW 330i xdrive.
Hart en hoofd vinden elkaar in de BMW 330i xdrive.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands