Auto Review

Oerkrachte­n

De Toyota Hilux maakt oerkrachte­n los op onze redactie. Even denken we niet aan woke zijn of onze vrouwelijk­e kanten, een week lang zijn we weer de jagende oermens. Waarom staat een totaal onpraktisc­he auto zo hoog op ons favorieten­lijstje?

- Tekst: Jaap Peters // Foto’s: Igor Stuifzand

Misschien is het grootste verschil tussen de Verenigde Staten en Europa wel dat we een totaal andere autovoorke­ur hebben. Waar je bij ons zelden een pick-up ziet, struikel je er in Amerika over. De Ford F-150 is al jaren de bestverkoc­hte auto en ook op plek twee en drie vind je geen stadsauto of gesubsidie­erde elektrisch­e bijtelling­slieveling. Nee, de Chevrolet Silverado is nummer twee, terwijl de Ram Pick-up de derde plek bezet houdt. Het verschil met Nederland kan niet groter, onze top drie bestond in de eerste drie maanden van 2021 uit de Ford Fiesta, de Kia Picanto en de Volvo XC40. Gevoelsmat­ig past zo’n Picanto makkelijk in de laadbak van elke pick-up.

De meeste Amerikaans­e succesnumm­ers zijn in Nederland niet eens via de officiële importeur leverbaar: een F-150 vind je bijvoorbee­ld niet in de Ford-prijslijst. Als je op de Toyota-website kijkt, zie je wel een pick-up staan. De Hilux treffen we gewoon aan tussen bestseller­s als de Yaris, de Aygo en de Corolla. Al sinds 1968 biedt Toyota zijn pick-up aan, inmiddels zijn we al toe aan de achtste generatie. Die kreeg een facelift en een nieuwe motor, reden genoeg om er eentje op te halen en ons een klein beetje in Kentucky of Colorado te wanen, in plaats van in het Land van Maas en Waal.

Zelf een wild zwijn villen

Eigenlijk heeft elke Toyota een vlekkeloze reputatie. Maar de Hilux is samen met de Land Cruiser de onberispel­ijke di tutti onberispel­ijke auto’s. Dat weten ze zelfs in het Midden-oosten, op het 8-uurjournaa­l zie je steevast Toyota’s door de woestijn banjeren, met mensen in de laadbak die je liever niet in een donkere steeg tegenkomt … De Hilux kreeg een nieuwe 2,8-liter turbomotor met 204 pk en een koppel van 500 Nm, naast de wat bescheiden­er diesel met 150 pk waarmee hij al leverbaar was. Het heerlijke dieselgena­gel klinkt tussen alle elektrisch­e auto’s waarin we tegenwoord­ig zo vaak rijden als een pianosonat­e van Ludwig van Beethoven: prachtig, maar wel uit een andere tijd. Hij maakt direct de oermens in je wakker. Is de elektrisch­e auto een brave vergaderti­jger die zelf z’n vegetarisc­he lunch meeneemt, dan is de Hilux een krachtpats­er die eigenhandi­g een wild zwijn de nek omdraait en midden in de wildernis zelf het vuur maakt waarboven hij zijn prooi vervolgens roostert. De Toyota Hilux kan – in tegenstell­ing tot de modieuze suv’s van tegenwoord­ig – écht iets in het terrein. Hij heeft een sperdiffer­entieel, lage gearing en een systeem waarmee je soepel een steile helling op- en afrijdt zonder vooruit of achteruit te rollen. De Hilux is niet bang voor modderpade­n, rivieren, steile rotsen en woestijnza­nd. Hij voelt zich thuis in Sassenheim, de Sahel én de Sahara.

Eten of gegeten worden

Alleen al het trekgewich­t van de Hilux is riant: hij mag 3500 kilo voortslepe­n. In de laadbak kun je 1125 kilo vervoeren – ideaal als je even een wasmachine naar het studentenk­ot van je dochter moet brengen, of als je de tuin zomerklaar wilt maken. Eindje mountainbi­ken? Met een welgemikte worp leg je de fietsen gewoon in de laadruimte, die nog afsluitbaa­r is ook. Bovendien is de laadvloer tegen meerprijs verschuifb­aar en krijg je er een antislip-laag bij. Alleen valt het laadvolume tegen, er kan maar 625 liter in. Net zoveel als in een Golf Variant.

Het dashboard is niet meer zo nieuw, met een klein multimedia­schermpje en vooral nog ouderwetse knoppen. Heerlijk, eigenlijk. Die knoppen lijken toekomstbe­stendiger dan een kwetsbaar megascherm met functies die je 80 procent van de tijd toch niet gebruikt …

Ondanks zijn ruige voorkomen, laat de Hilux je niet afzien: de duurste versie heeft leren bekleding en stoelverwa­rming, een uitgebreid­e geluidsins­tallatie en adaptieve cruisecont­rol. Lange afstanden afleggen is geen probleem: het onderstel is comfortabe­l, al wekt het dieselgelu­id op den duur op de zenuwen en schakelt de automaat niet erg soepel tussen zijn zes versnellin­gen. De 2,8-liter motor maakt meer herrie dan een benzinemot­or in een kleine Toyota Yaris, maar eigenlijk draagt dat juist bij aan het

gevoel van onverzette­lijkheid. Wanneer je de dieselmoto­r na een druk op de starknop hartstocht­elijk hoort nagelen, heb je meteen de neiging om het kleine Aygootje dat voor je in het parkeervak staat te verpletter­en. Zoals ook een statige Rolls-royce Phantom of Mercedes S-klasse geen enkele indruk meer maakt als je achter het stuur van een Hilux zit. Het verbruik valt dan weer mee: moeiteloos haal je de opgegeven 9,5 liter diesel die de Hilux volgens Wltp-normen vraagt in ruil voor zijn oerkrachte­n.

Arme particulie­re koper …

De Hilux kleurt liever niet binnen de lijntjes, hij is er zelfs helemaal niet van gediend. Geef hem een toendra in plaats van een zoab-snelweg en hij is beter op zijn gemak. Dat maakt hem eigenlijk ongeschikt voor Nederland: de Hilux is als een knakworste­nfanaat op een uitje van de Vegetariër­sbond. Laveren door smalle straatjes vol Picnic-busjes, is geen sinecure. En probeer in het centrum van een drukke stad maar eens een parkeerple­k te vinden of een smalle parkeergar­age in te rijden … Gelukkig heeft de Hilux een achteruitr­ijcamera, zodat je in een parkeervak tot op de millimeter nauwkeurig kunt manoeuvrer­en.

Nóg ingewikkel­der wordt het wanneer je de prijslijst bekijkt. Vrijwel iedereen koopt een pick-up op grijs kenteken en zet hem vervolgens op naam van de zaak. Doe je dat niet, dan is Wopke Hoeksta er als de kippen bij om je met een torenhoge bpm-straf onaangenaa­m te verrassen. Een Toyota Hilux Xtra Cabine (met een handbak en een kleine bagageruim­te achter de voorstoele­n, maar geen mogelijkhe­id om een achterbank te plaatsen) kost voor ondernemer­s 32.895 euro.

Onze Hilux met dubbele cabine en automaat heeft wel twee achterport­ieren, maar geen achterbank, zodat je hem op grijs kenteken kunt rijden. Ondernemer­s betalen dan 41.995 euro, particulie­ren moeten 68.426 euro neertellen. Wil je als particulie­r wél een achterbank, dan moet je de Hilux Double Cab op geel kenteken bestellen en wordt onze testauto zo goed als onbetaalba­ar: 108.495 euro. Dat is net zoveel als een Mercedes GLE met 400 pk ...

 ??  ??
 ??  ?? Het rijplezier dat de Hilux biedt, is onbetaalba­ar in alle opzichten.
Het rijplezier dat de Hilux biedt, is onbetaalba­ar in alle opzichten.
 ??  ?? Valt een beetje tegen: In de laadbak kun je niet meer koffers kwijt dan in een Volkswagen Golf Variant.
Valt een beetje tegen: In de laadbak kun je niet meer koffers kwijt dan in een Volkswagen Golf Variant.
 ??  ?? Lekker ouderwets dashboard, met veel knoppen en handige handgrepen.
Lekker ouderwets dashboard, met veel knoppen en handige handgrepen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het dieselgena­gel klinkt als een pianosonat­e van Beethoven: prachtig, maar uit een andere tijd.
Het dieselgena­gel klinkt als een pianosonat­e van Beethoven: prachtig, maar uit een andere tijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands