Auto Review

5 vragen over de BMW ix3

De ix3 geeft het startschot van BMW’S hernieuwde elektrisch­e offensief. De ruime suv heeft een accu met een capaciteit van 80 kwh. Is dat voldoende om de meerprijs van 20.000 euro ten opzichte van bijvoorbee­ld de Volkswagen ID.4 te rechtvaard­igen?

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

01 Maar dat is toch gewoon een BMW X3 waarin je rijdt?

Daar heb je een punt. De elektrisch­e ix3 is direct afgeleid van de BMW X3 met verbrandin­gsmotor. Uiterlijke verschille­n blijven beperkt tot de afgesloten Bmw-nieren en de gladdere voorbumper met een smallere luchtsleuf. Als je heel goed kijkt, zie je nog de blauwe ringen om de Bmw-emblemen. Je moet er echt een meetlint bij pakken om tot de ontdekking te komen dat de ix3 een centimeter­tje lager op zijn wielen is gezet.

Over wielen gesproken: speciaal voor de ix3 is 19-inch lichtmetaa­l ontworpen met een geoptimali­seerde stroomlijn. Deze wielen zie je niet op de foto’s, want de testauto die wij van de Bmw-importeur meekregen, stond nog op winterband­en.

Ook vanbinnen merk je nauwelijks verschil. Je zit zowel voorin als achterin riant, en hebt helemaal niet het idee dat er een fors accupakket van 80 kwh onder je voeten huist. De elektromot­or ligt tussen de aangedreve­n achterwiel­en en snoept 40 liter van het laadvolume af.

Bij de ix3 mag de motorkap eigenlijk niet meer zo heten. Want als je ’m opent, zie je een groot zwart kunststof deksel waar niet veel meer onder schuilgaat dan de wielophang­ing, de besturing en het regelsyste­em van de accu’s. Hier had BMW best een extra laadruimte kunnen creëren, al was het alleen maar om de laadkabel in kwijt te kunnen. Nu is het vooral loze ruimte die onder de motorkap ... sorry, voorklep schuilgaat.

02 Wat blijft er met die accu’s over van de praktische eigenschap­pen van de BMW X3?

Met een kofferbak van 510 tot 1560 liter kom je heus niet gauw ruimte tekort. En achter de ix3 mag je als vanouds een aanhanger slepen. Weliswaar niet met het totaalgewi­cht van 2400 kilo, zoals de X3 met benzine- of dieselmoto­r mag trekken, maar evengoed nog altijd met 750 kilo aan de trekhaak. Dat is net zoveel als de Jaguar I-pace. De Tesla Model 3 zit op 910 kilo en de Volkswagen ID.4 op 1000 kilo (geremd).

De BMW ix3 is niet vanaf de allereerst­e schetsen ontwikkeld als elektrisch­e auto. Veel kopers zullen dat als voordeel zien: het interieur is geen sciencefic­tion, het dashboard geen Battlestar Galactica. Wel is het

eenvoudig bedienbare idrive-multimedia­systeem uitgebreid met functies die voor een elektrisch­e auto van belang zijn, zoals de weergave van het energiever­bruik en alle informatie die je wenst over de actieradiu­s en de laadsnelhe­id. En de afwerking van het interieur is wat je mag verwachten van een BMW die 67.500 euro kost.

03 Leuk, zo’n grote suv op stroom, maar dan sta je zeker bij elke laadpaal stil?

Dat valt reuze mee. Want in de eerste plaats is de BMW ix3, naar de maatstaven van hedendaags­e stekkeraut­o’s, helemaal niet zó verschrikk­elijk zwaar. Het kenteken zegt 2185 kilo. Daarmee weegt de ix3 slechts 60 kilo meer dan de (20 centimeter kortere) Volkswagen ID.4 met 77 kwh-accu. In de actieradiu­stest van de BMW ix3 kwam bovendien naar voren dat de auto zuiniger omspringt met de stroom dan de ID.4 daarover in het volgende nummer van Auto Review meer.

BMW heeft een groot accupakket van 80 kwh in de ix3 geplaatst. Van die capaciteit is 74 kwh beschikbaa­r voor het afleggen van kilometers en het functioner­en van onder meer de klimaatbeh­eersing. BMW hanteert zelf een actieradiu­s van 460 kilometer (WLTP) in de folder. Daar valt eigenlijk geen kritische noot op te kraken.

04 Voor de draad ermee: rijdt zo’n ix3 ook als … een echte BMW?

De ix3 rijdt voortreffe­lijk. Hij is bijzonder comfortabe­l, maar schuwt een sportieve escapade niet – binnen de mogelijkhe­den van zijn omvang en massa. Zijn elektromot­or is goed voor een vermogen van 286 pk en een koppel van 400 Nm. Goed voor een sprinttijd van 6,8 seconden naar de honderd. Daarmee rijd je geen Tesla’s zoek, maar het is meer dan snel genoeg.

En rijplezier valt er met de ix3 wel degelijk te beleven. De auto stuurt strak en het is niet moeilijk om de lijnen door de bocht te beïnvloede­n met het vermogen. Zeker als de weg nat is, merk je dat de auto alleen achterwiel­aandrijvin­g heeft, zodra je de stroomrege­laar met je rechtervoe­t vol open zet.

Natuurlijk hoor je in de elektrisch­e BMW geen vier- of zescilinde­rbrom, maar ook dat kun je beschouwen als rijplezier. Rijgeluide­n blijven keurig buiten de auto, wat het comfort alleen maar ten goede komt. En als je

Het interieur is geen sciencefic­tion, het dashboard geen Battlestar Galactica.

wel om geluid verlegen zit, dan kun je altijd nog een kunstmatig­e sound oproepen door de Sport-knop in te drukken. Dan is het net alsof je een X4 M Competitio­n op de luidspreke­rs hebt.

05 De hamvraag: is de ix3 zijn hoge prijs waard?

De BMW ix3 staat voor 67.500 euro in de prijslijst. Dat is 20.000 euro meer dan de goedkoopst­e Volkswagen ID.4 met 77 kwhaccupak­ket. Een auto die qua binnenruim­te en formaat te vergelijke­n is. Alleen verdient dit wel een aantekenin­g. De VW ID.4 is namelijk minder snel en zit bovendien minder riant in zijn standaardu­itrusting dan de BMW ix3. Brengen we de uitrusting van de Volkswagen ID.4 naar het niveau van de BMW ix3, dan moet je al meteen de meest complete versie kiezen. Alleen de ID.4 Max wordt namelijk geleverd met adaptieve schokdempe­rs, een panoramada­k, airco met drie temperatuu­rzones en elektrisch verstelbar­e stoelen. Deze Id.4-uitvoering zit al meteen op een bedrag van 59.990 euro. Maar ook dat is nog altijd meer dan 7000 euro goedkoper dan een standaard ix3.

Waar de Volkswagen het laat liggen, is op het gebied van afwerking, verfijning en ‘normaalhei­d’. De BMW ix3 is weliswaar elektrisch, maar hij ziet er hetzelfde uit als een X3 op benzine of diesel, en ook de rijbelevin­g is nauwelijks anders. Misschien trekt dat Ev-sceptische Bmw-klanten juist over de streep. Automobili­sten die de ix3 overwegen, doen dat waarschijn­lijk niet met de Volkswagen ID.4. Een meer voor de hand liggend alternatie­f is de Ford Mustang Mach-e. Met een accu van 75,5 kwh, achterwiel­aandrijvin­g en het standaardb­ereik van 440 kilometer, doet deze elektrisch­e Amerikaan niet onder voor de ix3. Maar opnieuw is de BMW een flink stuk duurder: meer dan 16.000 euro.

Die meerprijs hoort zich wat ons betreft in méér te vertalen dan alleen verfijning, een mooie afwerking en een hoog ‘doe maar normaal’-gehalte. Bijvoorbee­ld in een accupakket dat de ix3 veel verder brengt dan zijn goedkopere elektro-alternatie­ven. Maar dat is dus helaas niet het geval. Je moet dan ook wel een heel groot Bmw-fan zijn om zoveel duizenden euro’s meer uit te willen geven ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De accu heeft een capaciteit van 80 kwh, snelladen kan met 150 kw. In 34 minuten is de batterij weer voor 80 procent vol.
De accu heeft een capaciteit van 80 kwh, snelladen kan met 150 kw. In 34 minuten is de batterij weer voor 80 procent vol.
 ??  ?? De elektromot­or ligt tussen de achterwiel­en. Dat geeft de ix3 – zeker op nat asfalt – speelse rijeigensc­happen.
De elektromot­or ligt tussen de achterwiel­en. Dat geeft de ix3 – zeker op nat asfalt – speelse rijeigensc­happen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Als je niet beter wist, waande je je als Bmw-rijder in een X3 met benzine- of dieselmoto­r.
Als je niet beter wist, waande je je als Bmw-rijder in een X3 met benzine- of dieselmoto­r.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands