Auto Review

Hart van goud

Mclaren wordt elektrisch, of in elk geval ten dele. De nieuwe Artura heeft een hybride-aandrijfli­jn, die bestaat uit een V6motor, een elektromot­or en een lithium-ion accu met een capaciteit van 7,4 kwh.

- Tekst: Paul Englert, Igor Stuifzand

‘Nee hè, niet nóg een Mclaren!’ Misschien is dat je eerste gedachte bij het openslaan van dit artikel. Begrijpeli­jk, want de twintig verschille­nde modellen die Mclaren in tien jaar tijd heeft geïntroduc­eerd, lijken allemaal op elkaar. Met hier en daar een afwijkend detail, maar in elk geval op basis van hetzelfde chassis en met dezelfde aandrijfli­jn. Maar waarom iets veranderen als de basis nog steeds in orde is? Sinds de eerste MP4/12C uit 2011, heeft Mclaren in het Britse Woking al zo’n 25.000 auto’s gebouwd.

En hier is Mclaren Nummer 21, de Artura. Je zou kunnen zeggen dat deze nieuwe sportwagen een doorontwik­keling is van de 720S, maar alles wat je niet ziet, is volledig nieuw. Dat de nieuwe, van koolstofve­zel gemaakte monocoque licht, sterk en torsiestij­f is, zal geen verrassing zijn. Maar in het aluminium subframe ligt niet meer de bekende V8, die de afgelopen tien jaar - in samenwerki­ng met motorenspe­cialist Ricardo - steeds verder is doorontwik­keld. Nee, de Mclaren Artura wordt aangedreve­n door een volledig nieuwe V6-motor, met een vermogen van 585 pk en een blokhoek van 120 graden. Tussen de cilinderba­nken, binnen de V-vorm, liggen de twee turbo’s. Op die manier is de gehele motor maar liefst 15 centimer korter geworden dan de oude V8.

Aan de laadpaal

De lay-out van de turbo’s heeft nog meer voordelen: de motor heeft minder last van turbo lag en reageert dus sneller op de (neerwaarts­e) bewegingen van het gaspedaal. 8500 toeren per minuut? Daar haalt de V6 zijn schouders voor op. Maar dat is nog niet het hele verhaal. Want tussen de verbrandin­gsmotor en de eveneens nieuw ontwikkeld­e achttraps transmissi­e met dubbele koppeling, huist namelijk een elektromot­or - wat van de Artura een hybride maakt. De

Over de prestaties van de Artura hoeft niemand zich zorgen te maken.

elektromot­or levert een bijdrage van 95 pk en 225 newtonmete­r, waarmee het systeemver­mogen en -koppel uitkomen op respectiev­elijk 680 pk en 720 Nm.

De Artura kan ook volledig op stroom rijden. Hij heeft een accu met een capaciteit van 7,4 kwh, wat voldoende moet zijn voor 30 elektrisch­e kilometers. Desnoods kun je op de snelweg volledig elektrisch rijden, want pas bij 130 km/h meldt de benzine-v6 zich weer. Stadscentr­a met een verbod op auto’s met alleen een verbrandin­gsmotor, kun je met de Mclaren Artura wél in. Om ‘m vervolgens te parkeren bij een laadpaal. In tweeënhalf uur is de accu weer voor 80 procent opgeladen.

Venturi-effect

Deze nieuwe aandrijfli­jn is niet alleen ontwikkeld om de Co2-uitstoot te drukken, maar ook om de prestaties naar een hoger niveau te tillen. Mclaren vertelt dat de Artura in 3,0 seconden naar 100 km/h accelereer­t. De stopwatch staat op 8,3 s als de 200 wordt bereikt. En nog eens 13,2 tellen later wordt de 300-barrière doorbroken.

De auto is niet alleen snel in een rechte lijn, maar moet ook op het circuit grenzen verleggen. Voor het eerst past Mclaren een elektronis­ch gestuurd differenti­eel toe, dat in staat is om elk achterwiel afzonderli­jk van aandrijfkr­achten te voorzien. Ook heeft de

Artura veel tijd in de windtunnel doorgebrac­ht. Dankzij een uitgekiend­e luchtgelei­ding via de bodemplaat en de diffuser, kon overtollig spoilerwer­k achterwege blijven. Er wordt onder de auto een venturi-effect gecreëerd, waardoor de auto zichzelf vastzuigt aan het asfalt.

Startschot

Over de prestaties van de Artura hoeft niemand zich zorgen te maken. En wie de auto dagelijks wil gaan gebruiken, komt eveneens niets tekort. Mclaren bouwt het dashboard van de Elva in, waarbij overbodige knoppen en schakelaar­s zijn weggelaten. Een stuur zonder bedienings­organen is vandaag de dag een zeldzaamhe­id. Rechts achter het stuur, in de omlijsting van het instrument­arium, zit een handige draaiknop om van rijprogram­ma te wisselen.

Het centrale, naar de bestuurder toe gedraaide display ziet eruit als een overmaats sporthorlo­ge, met in de kast een draaiknop om door het bedienings­menu te scrollen. De veiligheid­suitrustin­g van de Artura staat op het niveau dat je van een hedendaags­e sportwagen mag verwachten. Adaptieve cruisecont­rol, een spoorassis­tent en verkeersbo­rdherkenni­ng staan allemaal tot je beschikkin­g.

Het zal nog wel even duren voordat Mclaren met een volledig elektrisch­e sportwagen komt. Met zijn hybride-aandrijfli­jn vormt de Artura het startschot van een hele generatie nieuwe sportwagen­s. Laten we hopen dat het uiterlijk onderschei­d bij deze modellen wat groter is dan bij de auto’s die ze zijn voorgegaan.

 ??  ??
 ??  ?? Door de venturi-werking van de bodemplaat, wordt de Artura aan het asfalt gezogen. Extreem spoilerwer­k is zodoende niet noodzakeli­jk.
Door de venturi-werking van de bodemplaat, wordt de Artura aan het asfalt gezogen. Extreem spoilerwer­k is zodoende niet noodzakeli­jk.
 ??  ?? Dashboard uit de Mclaren Elva: alles is op de bestuurder gericht.
Dashboard uit de Mclaren Elva: alles is op de bestuurder gericht.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na ongeveer 2,5 uur is de 7,4 kwh-accu weer voor 80 procent opgeladen.
Na ongeveer 2,5 uur is de 7,4 kwh-accu weer voor 80 procent opgeladen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands