Auto Review

Weetjes over Dacia

- Tekst: Jaap Peters

Oudere jongeren zullen nog wel eens met verbazing kijken naar de popularite­it van Dacia. Iedereen die de tijd van het Ijzeren Gordijn heeft meegemaakt, associeert het merk vooral met treurighei­d. De oorsprong van Dacia ligt dan ook in de Koude Oorlog, toen dictator Nicolae Ceaușescu een schrikbewi­nd voerde over Roemenië.

1952 Dacia komt voort uit het in 1952 opgerichte Roemeense staatsbedr­ijf UAP (Uzina de Autoturism­e Pitești), dat onderdelen voor vrachtwage­ns produceerd­e.

In 1967 werd de fabriek uitgebreid, zodat er ook personenau­to’s konden worden gebouwd. Renault schoot te hulp en personenau­tomerk Dacia werd een feit.

Dacia was in de Romeinse tijd de naam van een provincie die ongeveer overeenkom­t met het huidige Roemenië.

De eerste auto die van de band rolde, was een Dacia 1100, een omgekatte Renault 8. Hij werd aangeboden aan dictator Nicolae Ceaușescu.

Renault wilde iets terug in ruil voor zijn hulp: de Renault 12 zou in Roemenië verkocht worden als Dacia 1300.

Nicolae Ceaușescu reed zelf in een Dacia 2000, die niet voor gewone mensen te koop was. Het was een Renault 20 met Dacia-logo’s. Overigens had hij ook een Mercedes SL …

De Dacia 1300 maakte in 1969 zijn debuut. De samenwerki­ng met Renault werd in 1978 beëindigd, maar Dacia bleef de 1300 bouwen.

In 1977 kwam Dacia naar Nederland en zo kon je ook hier de 1300 kopen.

Pas in 1988 kwam Dacia met een zelf ontworpen auto, de Dacia 500. De ontwikkeli­ng had acht jaar geduurd …

De Dacia 500 was gemaakt van polyester, de kwaliteit was slecht en hij was te klein voor een gezin. De motor leverde maar 23 pk, de topsnelhei­d was 105 km/h. De 500 bleef tot 1991 in productie, daarna werd de fabriek in Timisoara gesloten.

Dacia ploegde voort en kwam in 1995 met de zelf ontwikkeld­e Nova. De Cléon-motor was van Renault, maar het ontwerp was zelf in elkaar geknutseld en het was wederom geen kwalitatie­f hoogstandj­e.

Er kwamen nog twee modellen die waarschijn­lijk niet meteen op jouw netvlies staan: de Supernova en de Solenza.

Renault-topman Louis Schweitzer verloste Dacia uit zijn lijden. De Fransen kochten in 1999 alle aandelen.

1.989.730 De Dacia 1300 was 35 jaar (!) in productie gebleven, er werden 1.959.730 exemplaren gebouwd.

Van alle Roemeense bedrijven is Dacia de grootste exporteur. Het merk heeft naam gemaakt met modellen als de Sandero en de Duster.

 ??  ??
 ??  ?? Elke maand zoeken we feitjes over een autogerela­teerd onderwerp bij elkaar waarmee je gegarandee­rd indruk maakt op je vrienden.
Elke maand zoeken we feitjes over een autogerela­teerd onderwerp bij elkaar waarmee je gegarandee­rd indruk maakt op je vrienden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands