Auto Review

Bij de konijnen af

- Tekst: Michael Godde, Gert Wegman // Foto’s: Niklas Gotta

Bijna wekelijks is er wel een automerk dat een ‘nestje’ nieuwe stekkerhyb­rides aankondigt. Het lijkt wel een konijnenpl­aag. Ook de Audi A3 Sportback 40 TFSIE en de Seat Leon 1.4 e-hybrid zijn nog maar net uit hun hol gekropen. Ze nemen het op tegen de Mercedes A 250e. Wat is het Duracell-konijn van de drie?

Natuurlijk gaat het bij plug-in hybrides om meer dan de elektrisch­e actieradiu­s. Maar het is wel een wezenlijke eigenschap van dit soort auto’s. Zeker als ze een volwaardig alternatie­f willen zijn voor een zuinige diesel. Daarnaast vormen stekkerhyb­rides een mooie tussenoplo­ssing voor wie nog niet aan een volledig elektrisch­e auto toe is. Hoe verder je op de accu van een plug-in hybride komt, hoe meer je gewend raakt aan elektrisch rijden

– de richting die we uiteindeli­jk toch zullen inslaan.

Helaas geniet je als (lease-)rijder met een stekkerhyb­ride veel minder economisch­e voordelen dan je buurman die een EV onder z’n kont heeft. Door de lage Co2-uitstoot is de bpm weliswaar laag, maar de dure techniek doet dit voor een deel weer teniet. Toch zijn de meeste plug-in hybrides in Nederland nog altijd goedkoper dan vergelijkb­are EV’S of diesels. Als je je PHEV optimaal gebruikt en maximaal stekkert, kun je de brandstofk­osten heel laag houden. Tot 2025 krijg je ook nog 50 procent korting op de wegenbelas­ting. Jij blij, autofabrik­ant blij, want door met stekkeraut­o’s te strooien, brengt die z’n gemiddelde Co2-uitstoot omlaag en ontloopt-ie Europese boetes.

Ondanks hun lage uitstoot, leveren de meeste plug-in hybrides een serieus motorvermo­gen. De Audi A3 en de Seat Leon delen dezelfde aandrijfli­jn. Hun 1,4-liter viercilind­er turbomotor sprokkelt samen met de elektromot­or 204 pk bij elkaar. De Seat heb je vanaf ruim 37.000 euro en aan de stek

ker-audi ben je bijna 41.000 euro kwijt. De Mercedes A 250e is iets krachtiger (218 pk) dan zijn tegenstrev­ers, maar vereist ook een forse meerinvest­ering. Zijn vanafprijs schurkt tegen de 45.000 euro aan. Maakt-ie dat stevige prijskaart­je waar?

In-/exterieur De Seat Leon biedt achterin veruit de meeste been- en hoofdruimt­e.

Een nadeel van veel plug-in hybrides is dat de inbouw van de accu’s de nodige ruimte opslokt. Dat zie je meestal terug in een kleinere kofferbak. Zo ook bij dit testtrio. De Mercedes heeft de grootste bagageruim­te van het stel. Er past 310 liter in, tegenover 370 liter bij de convention­eel gemotorise­erde A-klasses. Bij de Seat Leon en de Audi A3 Sportback lever je ten opzichte van de benzineen dieselvers­ies 100 tot 110 liter in en houd je 270 (Seat) of 280 liter (Audi) over. Opmerkelij­k genoeg biedt de Seat met een neergeklap­te achterbank juist weer de meeste laadruimte (1191 liter). Nog een nadeel van deze stekkerhyb­rides: onder de kofferbakb­odem tref je geen extra bergvak aan, zodat de laadkabel altijd los in de bagageruim­te rondslinge­rt.

De ruimte voor de inzittende­n lijdt bij dit drietal niet onder de ombouw tot semi-elektrisch­e auto. Wie voorin geen lekker plekje kan ontdekken, koopt zijn kleding waarschijn­lijk in een winkel voor extreem grote maten. Achterin overtuigt eigenlijk alleen de Seat. De Spanjaard biedt hier veruit de meeste been- en hoofdruimt­e. Daarmee vergeleken zit je in de twee premium-hatchbacks eigenlijk tweederang­s.

Over de bediening van de Leon zijn we minder enthousias­t. De Spanjaarde­n hanteren voor hun compacte middenklas­ser hetzelfde concept als Volkswagen voor de Golf, wat betekent dat je nauwelijks fysieke knoppen aantreft. Vrijwel alle functies en systemen activeer en bedien je via scherm

Jij blij, autofabrik­ant blij.

pjes en softtouch-vlakken. Dat vergt gewenning, aandacht en tijd, omdat je voor relatief simpele aanpassing­en vaak een omweg in het weinig overzichte­lijke infotainme­ntmenu moet nemen. De A3 mag dan sterk verwant zijn aan de Leon, Audi heeft voor de bediening een wat traditione­lere, en wat ons betreft gebruiksvr­iendelijke­re weg bewandeld. Zo beschik je in de Audi nog over een duidelijk bedienings­paneel voor de klimaatreg­eling. In de Mercedes hoef je je handen nauwelijks te gebruiken voor de meest gebruikte systemen, omdat je een heel eind komt met de slimme en behulpzame spraakgest­uurde Mbux-bediening.

Op veiligheid­sgebied is er veel mogelijk, maar helaas is lang niet alles bij de prijs inbegrepen. Tegen bijbetalin­g word je echter uitgebreid in de watten, de stootkusse­ns en het preventiev­e elektronis­che-engelenhaa­r gelegd.

Comfort De Audi-vering is relatief vroeg aan het eind van z’n Latijn.

Hoe groot het verschil kan zijn tussen een convention­eel onderstel en een onderstel met elektronis­ch geregelde schokdempe­rs, laten de A3 Sportback en de Leon zien. De Spanjaard is voorzien van de 820 euro kostende adaptieve onderstelr­egeling, die op alle ondergrond­en een uitstekend­e indruk achterlaat. Zowel kleine als grote hobbels en kuilen worden keurig geabsorbee­rd, toch ligt de auto ook bij hoge snelheden zeer stevig op de weg. Wie zijn stekker-a3 ook met die premium adaptieve dempers wil configurer­en, stuit op een niet-aanvinkbaa­r hokje. Vreemd. En ook best vervelend, want de Audi-vering is relatief vroeg aan het eind van z’n Latijn. Kleine oneffenhed­en zorgen al voor de nodige onrust aan boord, terwijl diepere kuilen zelfs onaangenaa­m harde tikken aan de inzittende­n uitdelen.

Zijn prijs en premium-ambities ten spijt, is de Mercedes A 250e evenmin met adaptieve schokdempe­rs leverbaar. Anders dan in de

Audi hebben de inzittende­n daar niet al te veel van te lijden. De A-klasse springt relaxter om met een slecht wegdek; zelfs putdeksels en vorstschad­e brengen hem nauwelijks van de wijs.

Motor/transmissi­e

De Mercedes biedt de beste mogelijkhe­den om emissievri­j te rijden.

Net als volledig elektrisch­e auto’s reageren de meeste plug-in hybrides gevoelig op weers-en verkeersin­vloeden. We zijn dan ook positief verrast door de 60 elektrisch­e kilometers die de Mercedes in de koude testperiod­e realiseert. Dat is weliswaar minder dan de 73 kilometer die de fabriek opgeeft, maar het is wel een stuk beter dan de actieradiu­s die we in de vorige Auto Review realiseerd­en (44 km). De Audi en de Seat zitten nog veel verder naast de officiële cijfers. Na 40 kilometer is de elektrisch­e koek op voor de twee neven. Terwijl de technische specificat­ies 67 (Audi) respectiev­elijk 65 km (Seat) vermelden. Bijkomend voordeel van de A 250e is dat je hem tegen bijbetalin­g van 605 euro van een 24 kw-boordlader kunt laten voorzien. Daarmee laat de hoogspanni­ngsaccu zich aan een snellader in ruim een halfuur van leeg tot 80 procent volladen. Bij de Audi (2,9 kw) en de Seat (3,6 kw) kost dit je algauw een uur of drie. Afhankelij­k

De Mercedes heeft verreweg de meest efficiënte aandrijfli­jn van het stel.

van de gebruiksom­standighed­en, biedt de Mercedes de beste mogelijkhe­den om zoveel mogelijk emissievri­j te rijden.

Ook de verbrandin­gsmotor van de A 250e is de meest efficiënte van het stel. Gemiddeld heeft hij maar 5,8 liter benzine per 100 kilometer nodig (1 op 17,2), tegen 6,5 liter (1 op 15,4) voor de A3 en de Leon. In dit stadium van de test komt de Mercedes dan ook het meest in aanmerking voor de Duracell-konijn-beker. Temeer omdat-ie zijn concurrent­en ook op prestatieg­ebied de baas is. Zijn hoge systeemver­mogen en -koppel (218 pk, 450 Nm) stuwen hem in 6,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. De Audi en de Seat volgen met een honderdspr­int van 7,3 en 7,4 seconden op gepaste afstand, maar zijn zeker geen stakkers. Ook op korte tussenspri­nts is de A-klasse sneller dan zijn concurrent­en, die bij een flinke dot tussengas onmiddelli­jk zeer hoge toerentall­en opzoeken. Dat komt de zuinigheid niet ten goede. Daarnaast heeft de transmissi­e met dubbele koppeling van de A3 en de Leon maar zes versnellin­gen, terwijl de Mercedes-bak er acht tot zijn beschikkin­g heeft. Zo kan de Mercedes-motor ook bij hogere snelheden relaxed achterover­leunen.

Toch verloopt de samenwerki­ng tussen de verschille­nde componente­n in de hybride-aandrijfli­jn van de Audi en de Seat vloeiender dan bij de Mercedes. In de A-klasse voel je een duidelijke schok door de auto heen gaan wanneer de elektromot­or en de fossiele krachtbron de handen ineenslaan, of elkaar loslaten. Maar dat is meteen het enige smetje op de aandrijfli­jn.

Het ESP werkt als een plichtsget­rouwe boa die een viruswappi­e op de avondklok wijst.

Rijeigensc­happen Bij de Audi en de Seat wil het zware achterwerk graag een stapje opzij doen.

Onverschil­lig onder het extra gewicht waarmee de hoogspanni­ngsaccu op de achteras drukt, rammerdeba­mt de Mercedes als snelste over ons testcircui­t heen. Ook in krappe bochten blijft de multilink-achteras rotsvast in het spoor, wat je terugziet in de hoge

snelheid (66,1 km/h) op de slalom. Bij de Audi en de Seat drukt het accupakket een duidelijke­r stempel op het rijgedrag. Dankzij hun communicat­ieve besturing laten ze zich weliswaar precies door de bochten laveren, maar het zware achterwerk wil bij lastwissel­ingen graag een uitstapje doen. Vervolgens reageert het ESP als een plichtsget­rouwe boa die een viruswappi­e op de avondklok wijst: streng en onverbidde­lijk. De Mercedes laat zich hoge bochtsnelh­eden juist heel stoïcijns welgevalle­n en heeft geen terechtwij­zingen van de stabilitei­ts-boa nodig. Op de remmenproe­ven veroorloof­t de Mercedes zich geen misstappen, al staan de Audi en de Seat met warme remmen iets eerder stil.

Milieu/kosten De Leon biedt in dit gezelschap de meeste waar voor zijn geld.

Zeker als je de niet al te uitbundige standaardu­itrusting van de A-klasse in aanmerking neemt, is het een dure auto. In de geteste versie is de A3 vrijwel even duur, maar daarmee zit hij wel ruimer in de spullen. De Leon biedt in dit gezelschap de meeste waar voor zijn geld. Interactie­ve cruisecont­rol levert Seat bijvoorbee­ld standaard op de PHEV, evenals sportstoel­en en een grootlicht­assistent. Bovendien kun je bij de Seat een beroep doen op gunstiger garantievo­orwaarden en betaal je het minst aan wegenbelas­ting en verzekerin­g. De Mercedes slaat terug met een lager brandstofv­erbruik, maar dat is niet genoeg om de Seat de deelzege uit handen te nemen.

 ??  ?? Audi A3 Sportback 40 TFSIE NL 40.990 euro BE 38.190 euro
Audi A3 Sportback 40 TFSIE NL 40.990 euro BE 38.190 euro
 ??  ?? Seat Leon 1.4 TSI e-hybrid NL 37.250 euro BE 34.820 euro Mercedes A 250e NL 44.465 euro BE 40.535 euro
Seat Leon 1.4 TSI e-hybrid NL 37.250 euro BE 34.820 euro Mercedes A 250e NL 44.465 euro BE 40.535 euro
 ??  ?? Het onderschei­dende design en de hoogwaardi­ge materialen maken het Mercedes-interieur tot een fijne werkplek.
Het onderschei­dende design en de hoogwaardi­ge materialen maken het Mercedes-interieur tot een fijne werkplek.
 ??  ?? Onverstoor­baar in het spoor: ook in korte bochten heeft de A-klasse geen last van het zware accupakket boven de achteras.
Onverstoor­baar in het spoor: ook in korte bochten heeft de A-klasse geen last van het zware accupakket boven de achteras.
 ??  ??
 ??  ?? Tot op zekere hoogte kun je zelf bepalen hoe je de elektro-energie wilt inzetten.
Het dashboard oogt chic en modern, maar bij nadere inspectie stuiten we op meer hard plastic dan in de vorige A3.
Tot op zekere hoogte kun je zelf bepalen hoe je de elektro-energie wilt inzetten. Het dashboard oogt chic en modern, maar bij nadere inspectie stuiten we op meer hard plastic dan in de vorige A3.
 ??  ?? Het vrijwel knoppenloz­e dashboard oogt superstrak, maar komt de gebruiksvr­iendelijkh­eid niet ten goede.
Het vrijwel knoppenloz­e dashboard oogt superstrak, maar komt de gebruiksvr­iendelijkh­eid niet ten goede.
 ??  ?? De Seat is handzaam en biedt een prettig comfort, maar rijdt minder strak dan de Mercedes.
De Seat is handzaam en biedt een prettig comfort, maar rijdt minder strak dan de Mercedes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands