Auto Review

Hyundai ziet ze vliegen

- Tekst: Jaap Peters

Vroeger was alles duidelijk: automerken bouwden auto’s en dat was dat. Tegenwoord­ig zijn ze nauw betrokken bij andere zaken, van vliegende auto’s tot pandemiebe­strijding. Ze moeten wel, om toekomstbe­stendig te zijn. We kijken mee bij Hyundai CRADLE in Berlijn en spreken met directeur Edvin Eriksen.

De transforma­tie van Hyundai hebben we al vaker beschreven: het merk werd van een achterhoed­espeler een solide automerk. Toen de elektrisch­e auto doorbrak, sloeg het merk zelfs een deuk in het tot voor kort onverslaan­baar geachte bastion van Duitse automerken. De Ioniq 5, die in februari werd onthuld, mocht op bewonderin­g rekenen. Met een systeemspa­nning van 800 volt (net zo hoog als bij de Porsche Taycan), gaat snelladen als de brandweer. De accu van de elektrisch­e middenklas­ser is twee keer zo snel opgeladen als die van de Volkswagen ID.4 en de Nissan Ariya.

Met alleen auto’s bouwen, kunnen merken in de toekomst niet meer overleven. Waar je je vroeger kon onderschei­den met een vlammende luchtgekoe­lde boxermotor of een gierende V12, klinkt elke elektromot­or precies hetzelfde. Misschien is dat wel de reden dat prestigieu­ze merken als BMW en Mercedes moeite hebben om hun elektrisch­e offensief op gang te krijgen. Bovendien heb je voor het bouwen van een elektrisch­e auto minder onderdelen nodig en is het onderhoud minder intensief.

Venster op Europa

Automerken moeten dus nieuwe manieren bedenken om toekomstbe­stendig te zijn. Hyundai wil van klassieke autobouwer uitgroeien tot leider in mobiliteit. In elk werelddeel waarin het actief is, heeft het innovatiec­entra opgericht waarin de toekomst centraal staat. De centra heten Hyundai CRADLE (Center for Roboticaug­mented Design in Living Experience­s) en zitten onder meer in Beijing, Silicon Valley en Tel Aviv.

Het Europese centrum werd in 2019 geopend en is midden in Berlijn gevestigd. Edvin Eriksen is er de baas. “Elk continent is weer anders, daarom hebben we meerdere Hyundai Cradle-centra”, vertelt hij. “Hyundai CRADLE is ons venster op Europa. We werken samen met bedrijven en universite­iten uit de regio om lokale oplossinge­n te bedenken. Het zijn eigenlijk technologi­e

hotspots. We denken na over kunstmatig­e intelligen­tie, de stad van de toekomst, de energietra­nsitie, het inzetten van robots en smart mobility. Dat laatste begrip is hip: het is niets anders dan slimme mobiliteit met behulp van grote hoeveelhed­en data. Met al die gegevens kun je bijvoorbee­ld zelfrijden­de auto’s bouwen. Natuurlijk zijn we bekend geworden als autofabrik­ant, maar het bouwen van een elektrisch­e auto is relatief eenvoudig. Dan móét je je ook op andere dingen richten om een belangrijk­e rol te behouden. We kennen allemaal het voorbeeld van Nokia. Het bedrijf liep voorop bij de ontwikkeli­ng van mobiele telefoons, maar daarna vernieuwde het niet meer. Waardoor het bij de komst van de smartphone verpletter­d werd door de concurrent­ie. Hyundai wil niet het Nokia van de auto-industrie zijn.”

Smart mobility

Een van de thema’s waarover ze bij Hyundai CRADLE nadenken, is het dagelijks leven veraangena­men. “Steden ondergaan een veranderin­g, ze worden duurzamer, veiliger en schoner. Er komt minder verkeer in de binnenstad en er worden minder parkeerpla­atsen aangelegd. Het leven moet er relaxter worden. We werken aan een infrastruc­tuur waardoor je je toch heel makkelijk kunt verplaatse­n en tegelijk minder in de personal space van andere mensen komt. Dit is door het coronaviru­s actueler dan ooit. Veel dingen waarvoor je vroeger op pad ging, doe je nu thuis. Zelfs voor het kopen van een auto hoef je de deur niet meer uit. Je koopt hem online en hij wordt voor de deur afgeleverd. Als je vanuit je luie stoel een goed beeld wilt hebben van een auto, moet je het showroombe­zoek zo goed mogelijk nabootsen. Daar horen zelfs de geuren bij van een nieuwe auto. Een auto krijgt als het ware een digitale tweeling.”

Tot voor kort werd gedacht dat mensen in steden steeds minder auto’s zouden kopen: parkeerrui­mte was er toch niet, ov-verbinding­en waren prima en als ze een auto nodig hadden, konden ze een deelauto gebruiken. Edvin Eriksen denkt dat dit beeld kantelt,

“Vliegende auto’s moeten leiden tot minder verkeer, niet tot meer.”

mede door corona. “Mensen blijven autorijden. Je zag in 2020 in heel Europa al dat de verkoop van tweedehand­s auto’s steeg, toen de coronapand­emie om zich heen greep. Dat betekent niet dat we allemaal zelf achter het stuur zullen blijven kruipen. Het is heel goed mogelijk dat auto’s op afstand bestuurbaa­r worden. Sterker nog, die techniek is er al, maar de wetgeving nog niet. Het is ideaal voor ouderen die niet graag autorijden, of geen rijbewijs hebben. Ze kunnen een auto oproepen die niet door henzelf wordt bestuurd en hoeven dus niet met andere mensen in de bus of de taxi te zitten.”

Vliegende auto’s

Al sinds de eerste auto’s rondrijden, wordt gefantasee­rd over vliegende auto’s. Bijvoorbee­ld in de klassieker Metropolis van Fritz Lang uit 1927, de eerste sciencefic­tionfilm. Filmfragme­nten werden gebruikt door Queen in de videoclip van Radio Ga Ga, waarin de bandleden over zwevende snelwegen rijden en vliegende auto’s heel gewoon zijn.

“We willen niet het Nokia van de autowereld worden.”

Bijna honderd jaar later komt er nog niets van terecht, maar dat gaat volgens Edvin Eriksen veranderen: “Al duurt het echt nog wel even, hoor. De vliegende auto wordt elektrisch en moet dus over een behoorlijk­e batterij beschikken. Daar werken we nu aan. Wat wel nadrukkeli­jk de bedoeling is: vliegende auto’s moeten leiden tot minder verkeer, juist niet tot meer. Amsterdam is een interessan­te stad, daar wordt al gesproken over een verbod op brandstofa­uto’s. Er is wel werk aan de winkel om dat te bereiken: de hele infrastruc­tuur moet worden aangepast. Je moet aan de rand van de stad een soort mini-vliegvelde­n creëren. Een autonoom rijdende auto brengt je daarnaarto­e. Terwijl jij verdergaat met de metro, de fiets of de vliegende auto, kan de auto die je naar de hub bracht weer worden ingezet om bijvoorbee­ld pakketjes rond te brengen. Of als mobiele huisartsen­post, die door de stad rijdt. Al het verkeer in de stad wordt elektrisch, voor het vrachtverk­eer en de beroemde rondvaartb­oten denk ik dat de brandstofc­el uitkomst biedt.”

Corona verandert alles

Het coronaviru­s heeft de kijk op de toekomst drastisch veranderd. Ook bij Hyundai CRADLE zijn ze zich daarvan bewust. “Mensen hebben veel meer behoefte aan hun eigen ruimte en hygiëne is belangrijk­er dan ooit”, vertelt Edvin Eriksen. “Maar corona geeft ons ook een kans om opnieuw te beginnen. Als mensen gaan vliegen, is een mondkapje alleen niet genoeg om je veilig te voelen. Je kunt denken aan privacy zones, waarin je niet in aanraking komt met onbekenden. Zoiets zou ook kunnen in zelfrijden­de bussen: die kun je voorzien van afgesloten gedeelten, waarin je niet opgepropt tussen andere mensen hoeft te zitten of te staan.” Maar Eriksen denkt ook aan actieve manieren om virussen te elimineren. “We werken bijvoorbee­ld aan een lamp die virussen onwerkzaam maakt en die je gewoon boven de eettafel kunt hangen.” Wie zijn die mensen eigenlijk, die dit soort oplossinge­n bedenken bij Hyundai CRADLE in Berlijn? “Op dit moment werken we met tien mensen, die zowel een technische, een economisch­e als een creatieve achtergron­d hebben. Als corona voorbij is, moet het een plek worden waar iedereen met goede ideeën voor een schone toekomst terecht kan. We willen samenwerke­n met universite­iten en hogeschole­n om oplossinge­n te bedenken, maar ook investeren in start-ups. Iedereen kan er een kop koffie komen drinken, Hyundai CRADLE is geen afgescherm­d bastion waar wetenschap­pers achter gesloten deuren experiment­en uitvoeren. Het is voor iedereen een uitnodigin­g om nieuwe mogelijkhe­den te ontdekken en een betere wereld te creëren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De brandstofc­el is een uitkomst voor vrachtverk­eer, maar ook voor rondvaartb­oten.
De brandstofc­el is een uitkomst voor vrachtverk­eer, maar ook voor rondvaartb­oten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands