Auto Review

Dé zomerbande­ntest van 2021

- Tekst: Paul Englert, Jaap Peters // Foto’s: Frank Ratering

De veiligheid, de prestaties en het comfort van een auto hangen in hoge mate af van de banden waarop hij staat. In een uitgebreid­e test stellen we zomerbande­n op de proef, die in de populaire maat 225/40 R 18 tussen de 72 en 115 euro kosten. Er zijn zo’n zestig auto’s in het C- en D-segment (zowel sedan, hatchback als suv) die met deze bandenmaat kunnen worden uitgerust. Ons proefkonij­n Seat Leon is er een van. Welke band is het beste op nat en droog asfalt?

Voor veel mensen is de bandenwere­ld één groot abracadabr­a. Weet jij bijvoorbee­ld wat de afkortinge­n AO, MFS, PNCS, Seal, SSR of UHP betekenen? Ach, als de lokale dealer het maar weet, denken de meeste automobili­sten. Nadenken over een mooie geluidsins­tallatie of leren bekleding is veel leuker. Vrijwel niemand zal bij het kopen van een nieuwe auto naar de banden informeren.

Tegenwoord­ig worden ook banden steeds meer online gekocht en dus is het raadzaam

om je toch wat beter in al die afkortinge­n te verdiepen. Zoek je bijvoorbee­ld naar Pirelli P Zero, dan geeft Google je meer dan tien verschille­nde opties. Zero Rosso bijvoorbee­ld, of Zero Nero. Die verschille­n vaak slechts op detail. Niet alleen met de typeaandui­ding, maar ook met de Dot-code. Deze toont in welk jaar en welke maand een band is geproducee­rd.

De af fabriek gemonteerd­e banden zijn afgestemd op het karakter van de auto. Als jouw auto al een paar jaar op de markt is en

je wilt nieuwe banden kopen, hoef je niet per se voor exact hetzelfde merk en type banden te gaan die nieuw onder je auto gemonteerd waren. Fabrikante­n werken constant aan de verbeterin­g van hun producten, waardoor de band onder jouw auto op details al verouderd kan zijn.

Bovendien worden banden vaak gemonteerd vanwege hun lage rolweersta­nd: het is in het belang van de autofabrik­ant dat de Co2-uitstoot van de auto met een paar gram daalt. Dat betekent niet dat flink bezuinigd wordt op de veiligheid, maar kan er wel toe leiden dat de grip op een nat wegdek wat minder is. Onafhankel­ijke bandenleve­ranciers leggen je graag uit of de band onder jouw auto nog volledig up-to-date is. Zo is de Hankook-band in deze test alweer licht aangepast tussen het moment van testen en de publicatie in Auto Review. De grip op een nat wegdek zou inmiddels iets beter moeten zijn dan uit onze testresult­aten is gebleken.

Banden hebben ook een Eu-label, dat je informeert over de kwaliteite­n van de band op een nat wegdek, de efficiency en het afrolgelui­d. De bandenfabr­ikanten passen hun tests hierop aan, zodat ze goed scoren op deze drie aspecten. Onze test werd volledig onafhankel­ijk uitgevoerd, dus los van belangen op het gebied van Co2-uitstoot of Eu-labels. Zo kunnen we objectief vaststelle­n of een band echt goed is. Wij testen alle

Veel banden worden door de fabrikant gemonteerd vanwege hun lage rolweersta­nd.

banden op hetzelfde circuit, met dezelfde auto en onder reproducee­rbare omstandigh­eden. De banden in deze test worden op dertien verschille­nde discipline­s getest.

Nat wegdek: een restsnelhe­id van meer dan 41 km/h kan levensgeva­arlijk zijn

Voor onze test, waarbij we hebben gekozen voor de gangbare maat 225/40 R 18, hebben we tien sportieve UHP (Ultra High Performanc­e)-banden uitgekozen. Het gaat om de Premiumcon­tact 6 van Continenta­l, de Dunlop Sport Maxx RT2, de Azenis FK510 van Falken (met topreputat­ie), de nieuwe Eagle F1 Asymmetric 5 en Ventus S1 evo van Goodyear en Hankook, de Maxxis Victra Sport 5, de Pilot Sport 4 van Michelin (eveneens met een uitstekend­e reputatie), de N’fera Sport van Nexen, de Powerproof van Nokian en de P Zero PZ4 van Pirelli.

Die laatste band vertoont onberispel­ijke rijeigensc­happen op een nat wegdek. Niet alleen zet hij de snelste rondetijd neer, ook het weggedrag van de testauto blijft zeer veilig. De balans tussen de voor- en achteras is uitstekend. Hij is bestand tegen zeer hoge dwarskrach­ten en vanaf het insturen tot het verlaten van de bocht, biedt de Pirelli P Zero subjectief de meeste grip. De achterkant van de Seat heeft bovendien niet de neiging om uit te breken. Ook de zomerbande­n van Goodyear, Maxxis en Nokian doen het goed.

Ondanks het relatief lage gripniveau (Eagle F1), de lichte neiging tot overstuur (Victra Sport 5) en kleine missers op het gebied van tractie en een vroegtijdi­g ingrijpend ESP (Powerproof) zijn ze erg veilig.

De verschille­n op de remproef zijn groot: bij een noodstop vanaf 100 km/h zit er bijna negen meter verschil tussen de kortste remweg (Goodyear) en de langste (Hankook). Ook de door ons als zeer veilig beoordeeld­e banden van Maxxis en Nokian presteren vergeleken met de Goodyear minder dan

Bij een noodstop zit er bijna 9 meter verschil tussen de kortste en de langste remweg.

gemiddeld. Dat kost ze in de eindstand zelfs onze felbegeerd­e aanbevelin­gssticker. Met de Goodyear-banden staat onze Seat Leon al na 41,9 meter stil, terwijl hij op de Nokians dan nog een snelheid van 32 km/h heeft, en op de Maxxis-banden zelfs 40 km/h. Dat kan grote gevolgen hebben bij een botsing.

Om dezelfde reden krijgen de Dunlop en Nexen geen aanbevelin­g. De Continenta­l, Falken, Michelin en Pirelli-banden vertragen krachtig, waarbij de Continenta­ls vroeger uitblinker­s op het gebied van grip nu langzaam de aansluitin­g met de top dreigen te verliezen. “Bijt zich minder vast in bochten, heeft veel last van onderstuur bij het verlaten van de bocht, grote stuuruitsl­ag in links-rechtscomb­inaties”, noteren de testredact­euren in hun rapport. De Falken Azenis FK510 had meer zijdelings­e grip mogen hebben in bochten en de Michelin Pilot Sport 4 reageert traag bij het insturen.

Gaat het om de waterafvoe­r, dan is de Dunlop niet te kloppen. Ook de Goodyear presteert uitstekend bij een rit door diepe plassen, hij heeft geen last van aquaplanin­g. De banden van Hankook en Pirelli weten de grip met de ondergrond minder goed te behouden. Vaak is het verschil in snelheid maar heel klein tussen grip en plotseling gripverlie­s.

Droog wegdek: slechts één band die goed presteert op een nat wegdek, doet het hier ook goed

Is het asfalt droog, dan doet de Continenta­l het juist heel goed. Zijn korte remweg en snelle rondetijde­n zijn objectieve indicaties voor zijn enorme potentieel. Maar ook subjectief overtuigt de Premiumcon­tact 6. “Direct, communicat­ief, snel, uitstekend­e balans tussen voor- en achteras”, noteerden de testers direct na de proeven, waarbij onder meer reacties op lastwissel­s, stuurgedra­g, remprestat­ies en tractie worden gemeten, ook met ingestuurd­e voorwielen.

De Goodyear presteerde op een nat wegdek al uitstekend, maar het is de enige band die het ook goed doet als het asfalt droog is. Zo is de rolweersta­nd gering. Het ontwikkele­n van een band is monnikenwe­rk, want alleen met een zeer complexe samenstell­ing

De Goodyear presteert op zowel een nat, als een droog wegdek uitstekend.

van het rubber combineert-ie efficiency met een goede grip. Dat het niet eenvoudig is om die spagaat te maken, zie je aan de Sport Maxx RT2 van Dunlop. Deze band vertoont de laagste rolweersta­nd, maar scoort matig bij de remproef op een nat wegdek. Ook bij het vertragen op droog asfalt draagt hij de rode lantaarn. De efficiënte Hankook Ventus S1 Evo en de Maxxis Victra Sport S, die op een droog wegdek prima presteren, laten onder natte omstandigh­eden juist steken vallen. De dynamische Michelin Pilot Sport 4 is op droog asfalt het beste jongetje van de klas met de kortste remweg (34,3 meter), een lage rolweersta­nd en een zeer veilige wegligging. Voor de Nexen N’fera hebben we minder lovende woorden: hij rolt het stilst af en biedt het beste comfort, maar in vergelijki­ng met de sterke concurrent­ie ontbreekt het hem ook op droog asfalt aan grip, efficiency en stuurpreci­sie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands