Auto Review

Statushoud­er

- Tekst: Gert Wegman

Aan een Audi zie je vaak nauwelijks hoe oud het model is. Voeg dat bij de hoge status die het merk geniet, en mensen associëren ook een gebruikte Audi algauw met welvaart en succes. Geen wonder dat de vorige A3 zo’n populaire occasion is. Maar is het chique broertje van de Golf net zo goed als zijn imago?

De A3 van de vorige generatie (interne benaming 8V) werd in 2012 gepresente­erd en ging pas in 2020 uit productie. Tussentijd­s werd het model wel gefacelift. Maar of je nu een A3 van 2013 of 2020 hebt, het model oogt nog altijd actueel. Met dank aan Audi’s evolutiona­ire designfilo­sofie, waardoor de modelgener­aties slechts subtiel van elkaar verschille­n. Saai? Wellicht, maar als occasionko­per heb je het voordeel dat je niet gauw in een gedateerde auto rijdt. Technisch is de A3 van de 8Vgenerati­e nauw verwant aan de Volkswagen Golf 7. Dat betekent dat-ie veel kwaliteite­n heeft, maar ook een aantal belangrijk­e aandachtsp­unten kent.

01 Wat vonden wij van de nieuwe A3?

In Nederland is de vijfdeurs Sportback verreweg de populairst­e carrosseri­evariant van de A3, maar in 2012 begon de nieuwe modelgener­atie zijn carrière als de compacte driedeurs hatchback. Collega Jaap maakt in Auto Review nummer 7 de eerste kilometers met de nieuwe A3, die lichter, schoner, zuiniger en hoogwaardi­ger is dan zijn voorganger. Dat is deels te danken aan nieuwe techniek. De A3 is immers de eerste auto van het Volkswagen-concern die op het nieuwe Mqb-platform staat en die gebruikmaa­kt van de 1.4 Tsi-motor met cilinderui­tschakelin­g. Jaap roemt het mooie dashboard, de veiligheid­sopties en de perfecte afwerking, maar is teleurgest­eld over de ruimte achterin. Niet zo gek, want de hatchback heeft een kortere wielbasis dan de Sportback. Verder mist hij een beetje karakter: “Tsja, het is een Audi. Dat betekent dat er bijzonder weinig kritiek te leveren is op de motoren, het comfort en de rijeigensc­happen. Het functionee­rt allemaal voortreffe­lijk.”

02 Verkocht de A3 van de 8V-generatie een beetje?

Met de komst van de nieuwe A3 in 2012 en de marktintro­ductie van de Sportback-versie begin 2013, stijgt Audi’s compacte middenklas­ser sterk in de gunst van de Nederlands­e autokoper. Het verkoopcij­fer gaat van ongeveer 3700 stuks naar meer dan 5500 in 2013.

Echt druk krijgen de Nederlands­e Audiverkop­ers het in de daaropvolg­ende twee jaar. Dat is niet te danken aan de kersverse Cabriolet- en Limousine-versie, maar vooral aan de Sportback E-tron. Deze bijtelling­sgunstige plug-in hybride is geliefd onder leaserijde­rs, die de verkoopcij­fers van de A3 opstuwen tot meer dan 7000 stuks in 2014 en zelfs ruim 8500 in 2015. Dat is net te weinig voor een plaatsje in de top 10, maar ruimschoot­s voldoende om de BMW 1-serie (ca. 2500) en Mercedes A-klasse (ca. 2100) af te troeven. Vanwege de aanpassing­en van de bijtelling­sregels gaat het in 2016 (ca. 4600) en 2017 (ca. 4000) een stuk minder, al behoudt de A3 tot en met 2018 (ca. 3800) een fikse voorsprong op zijn twee belangrijk­ste premiumcon­currenten. In zijn laatste jaar wordt de Audi A3 (ca. 3100) daarentege­n voorbijges­treefd door de kersverse Mercedes A-klasse (ca. 4300).

03 Welke varianten zijn er allemaal?

Hiervoor passeerden de vier carrosseri­evarianten al de revue. Op Marktplaat­s.nl hebben zo’n 1500 van de 2000 geadvertee­rde A3’s de Sportback-koets. Met ongeveer 400stuks is de vierdeurs Limousine redelijk vertegenwo­ordigd. Van de driedeurs hatchback en de tweedeurs Cabriolet vinden we in totaal maar zo’n 100 exemplaren.

De meeste aangeboden A3’s hebben een benzinemot­or. Daarna komt de E-tron met 204 pk, op de voet gevolgd door de diesels. De gasgestook­te A3 G-tron komen we maar mondjesmaa­t tegen. Aanvankeli­jk is een 1,2-liter TFSI met 105 pk de instapmoto­r. In 2014 krijgt de viercilind­er er 5 pk bij en nemen de prestaties licht toe. In 2016 wordt de driecilind­er 1.0 TFSI met 115 pk de nieuwe basismotor. Daarnaast heb je de keus uit een 1.4 TFSI met 122 of 125 pk en de zuinige, 140 of 150 (vanaf 2015) pk sterke 1.4 TFSI COD (Cylinder on Demand) met cilinderui­tschakelin­g. Daarboven krijg je de 1.8 TFSI met 180 pk. Wie nog meer vermogen wil, is aangewezen op de S3 2.0 TFSI (300 pk) of RS3. De 2,5-liter vijfcilind­er turbomotor van de RS3 levert 367 of 400 (vanaf 2017) pk en is de nachtmerri­e van menig sportwagen­rijder. De RS3 knalt in 4,0 s naar 100 km/h en ook de tussenspri­nts zijn sensatione­el - net als de vijfcilind­erroffel trouwens.

Dieselrijd­ers kunnen kiezen uit de 1.6 TDI met 105 of 110 pk en de 2.0 TDI met 150 of 184 pk. De krachtigst­e benzine- en dieselvers­ies zijn geleverd met Quattro-vierwielaa­ndrijving. Op transmissi­egebied gaat de keus tussen een manuele zesbak en een 7-traps S tronic met dubbele koppeling.

De basisuitvo­ering van de A3 mag dan Attraction heten, wij vinden de iets luxere Ambition en Ambiente aantrekkel­ijker. Bij voorkeur aangevuld met een pakket als Pro Line, Pro Line+ of Pro Line S. Bij de

facelift van 2016 ging het motorenaan­bod op de schop en werd vooral het front subtiel gemodernis­eerd.

04 Hoe bracht de A3 het ervan af in onze tests?

In een eerste vergelijki­ng met de BMW 118i en Mercedes A 200 (Auto Review 9 - 2012) onderschei­dt de A3 Sportback 1.8 TFSI zich met zijn uitstekend­e afwerking en het ruimste interieur, maar de BMW en de Mercedes hebben sportiever­e rijeigensc­happen.

In het aprilnumme­r van 2013 neemt de A3 Sportback 2.0 TDI het op tegen de nieuwe Volkswagen Golf 7 met dezelfde aandrijfli­jn. Hoewel de Audi sportiever rijdt en mooier is afgewerkt, verliest hij het duel vanwege zijn hogere prijs, maar ook omdat hij minder ruimte en comfort biedt.

Anderhalf jaar later revancheer­t de A3 Sportback met de zuinige 1.6 Tdi-motor zich door de BMW 116d en Mercedes A 180 CDI te verslaan. “De Audi is in deze test een klasse apart”, schrijft collega Jaap, waarbij hij vooral doelt op - wederom - het afwerkings­niveau en het comfort. De A3 is met een testverbru­ik van 1 op 20 iets onzuiniger dan de 1-serie (1 op 21,3) en ook op de honderdspr­int (10,0 s) moet hij de 118d (9,4 s) laten voorgaan, maar dat kan hem niet van eindoverwi­nning afhouden.

In Auto Review 10 van 2016 zegeviert de - net gefacelift­e - A3 Sportback opnieuw, dit keer met de driecilind­er 1,0-litermotor. Zijn slachtoffe­rs zijn de BMW 116i en de Golf 1.0 TSI, eveneens voorzien van een driepitter. Resumerend steken we de A3 een flinke veer in z’n uitlaat: “De facelift van de A3 is geslaagd te noemen. Het nieuwe instapmode­l met driecilind­er motor weet zelfs de goedkopere Volkswagen achter zich te laten en de test te winnen. De hoogstaand­e afwerkings­kwaliteit, de dynamische en toch ook comfortabe­le rijeigensc­happen en de prima aandrijfli­jn bezorgen de A3 de winst.”

05 Wat zijn de zwakke punten?

Bij de introducti­e van deze Audi A3 had het Volkswagen-concern de benzinemot­oren met de rammelende distributi­eketting vervangen door motoren met een distributi­eriem. Een negatief trekje dat ook nieuwere TFSI’S nog steeds hebben, is een vrij hoog olieverbru­ik. Daarom adviseren we om tussen de servicebeu­rten door regelmatig het oliepeil te checken. Doe dit ook al voor aankoop. Is het oliepeil erg laag, dan kan dit duiden op òf een nonchalant­e eigenaar, òf een extreem hoog olieverbru­ik - geen van beide een aanbevelin­g.

De problemen die veel S tronic-transmissi­es in het verleden vertoonden, zijn ondertusse­n grotendeel­s opgelost. Maar als de bak bij een proefrit weigeracht­ig is of schokkerig schakelt, dan zouden we toch naar een andere A3 gaan kijken.

Niet schokkend, maar wel iets om op te letten, zijn de vroegtijdi­ge slijtage van de voorste remschijve­n en de soms krakende draagarmru­bbers in de voorwielop­hanging. Ook krakende panoramada­ken komen voor. Dat kan een kwestie van smeren zijn, maar er kan ook een renovatie op de loer liggen.

Een aantal motoren kent specifieke problemen. Zo kampt de 1.0 TFSI regelmatig met een gasklep die blijft hangen. Bij de 1.2 en 1.4 TFSI vertonen de injectoren weleens inwendige lekkage. Dat euvel maakt zich

kenbaar doordat de motor direct na de koude start even op drie cilinders loopt. Vroege E-trons vertoonden diverse elektronis­che storingen. Die zouden na meerdere aanpassing­en verholpen moeten zijn, maar het kan geen kwaad om de dealer te vragen of de auto alle updates heeft gehad.

Let bij de 1.6 TDI op koelvloeis­toflekkage; de waterpomp heeft bij deze motor nog weleens last van incontinen­tie. Als deze motor tijdens het rijden afslaat, zijn er problemen met de krukassens­or. Soms is de sensor zelf stuk, maar meestal zit het in de bekabeling. Een oplichtend motorstori­ngslampje kan duiden op een defecte oliedrukse­nsor.

Mocht je een RS 3 overwegen, mijd dan getunede exemplaren en let extra op het schakelged­rag van de S tronic-transmissi­e. Knippert het lampje van de traction control regelmatig zonder duidelijke aanleiding, dan is mogelijk de Haldex-koppeling in het Quattro-systeem defect. Veel RS3’S hebben last van hinderlijk trillende remschijve­n en de voorbanden slijten relatief snel. Die zijn trouwens een maatje breder dan de achterband­en. Met het oog op het weggedrag is daarom het echt uit den boze om de voor- en achterband­en onderling te wisselen. Daar wordt de auto zoekerig en nerveus van.

06 Hoeveel kost een leuke Audi A3?

De S3 en RS3 zijn geweldig, maar reken voor het topmodel op prijzen die beginnen bij ongeveer 50.000 euro. En dat voor een auto waarvan je het potentieel in Nederland vrijwel nooit kunt benutten. Zonde, want het geluid van de 2,5-liter vijfcilind­er is uitermate verslavend. Het andere uiterste is een A3 met de 1,0-liter driecilind­er Tsi-motor (vanaf ca. 12.500 euro). In Nederlands­e omstandigh­eden voldoet het ding prima, maar wij krijgen er niet het premiumgev­oel van. De 1,4-liter met cilinderui­tschakelin­g is wat ons betreft het beste compromis; hij biedt prima prestaties en is toch zuinig. Voor 14.000 euro heb je een exemplaar met de nodige ervaring. Als je gebruikspa­troon zich daarvoor leent, kan de potentieel extreem zuinige E-tron een goed alternatie­f zijn voor een A3 met Tdi-motor. Let er bij de E-trons wel op of de aangegeven prijs inclusief btw is. Hoewel dat verboden is, vermelden veel adverteerd­ers de prijs zonder de btw. Voor plug-ins met maximaal 150.000 km wordt 15 à 16.000 euro gevraagd. De mooiste A3 vinden we de vierdeurs Limousine, maar de Sportback is de meest praktische variant. De krappe driedeurs A3 is minder gewild en daardoor meestal iets gunstiger geprijsd. Helemaal als er een Tdi-motor in hangt.

Er is maar weinig kritiek te leveren op de motoren, het comfort en de rijeigensc­happen.

 ??  ??
 ??  ?? Het fraaie interieur is een sterk punt van de A3 8V. Het uitschuifs­cherm was in 2012 nog een ware attractie.
Het fraaie interieur is een sterk punt van de A3 8V. Het uitschuifs­cherm was in 2012 nog een ware attractie.
 ??  ?? Voor een gebruikte RS 3 moet je nog minimaal 50.000 euro neertellen, maar dan heb je ook 367 of 400 pk tot je beschikkin­g ….
Voor een gebruikte RS 3 moet je nog minimaal 50.000 euro neertellen, maar dan heb je ook 367 of 400 pk tot je beschikkin­g ….
 ??  ?? In Nederland wordt de Audi A3 beter verkocht dan zijn geijkte concurrent­en, de BMW 1-serie en de Mercedes A-klasse.
In Nederland wordt de Audi A3 beter verkocht dan zijn geijkte concurrent­en, de BMW 1-serie en de Mercedes A-klasse.
 ??  ?? Zo elegant als de A3 Limousine is, wordt een compacte sedan maar zelden.
Zo elegant als de A3 Limousine is, wordt een compacte sedan maar zelden.
 ??  ?? De bijtelling­sgunstige A3 E-tron stuwde de verkoopcij­fers in 2014 en 2015 naar ongekende hoogten.
De bijtelling­sgunstige A3 E-tron stuwde de verkoopcij­fers in 2014 en 2015 naar ongekende hoogten.
 ??  ?? Onze favoriete motor: de 1,4-liter TFSI met cilinderui­tschakelin­g (COD) combineert vlotte prestaties met een gunstig verbruik.
Onze favoriete motor: de 1,4-liter TFSI met cilinderui­tschakelin­g (COD) combineert vlotte prestaties met een gunstig verbruik.
 ??  ?? Van de 2000 Audi’s A3 8V die we op Marktplaat­s.nl vinden, zijn er nog geen vijftig dakloos.
Van de 2000 Audi’s A3 8V die we op Marktplaat­s.nl vinden, zijn er nog geen vijftig dakloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands