Auto Review

Twee voor twaalf voor de V12

- Tekst: Gert Wegman

Heb je altijd al gedroomd van een auto met een V12 onder de kap? Wacht dan niet te lang om er eentje aan te schaffen, want ze worden steeds schaarser. Uit de ruim 250 gebruikte twaalfcili­nders op Marktplaat­s.nl selecteerd­en we er tien. Sommige daarvan zijn trouwens verrassend betaalbaar.

De eerste twaalfcili­nder motoren dateren uit het begin van de twintigste eeuw. Die lagen niet in auto’s, maar in racemotorb­oten en vliegtuige­n, al was het wel autofabrik­ant Renault die in 1909 de eerste vliegtuig-v12 construeer­de. Zeven jaar later liet het Amerikaans­e prestigeme­rk Packard de V12 debuteren in een personenau­to voor de openbare weg. Met succes, want van de Packard Twin Six werden tot 1923 zo’n 35.000 stuks verkocht.

Perfecte balans

In de daarop volgende jaren nam het aantal auto’s met een V12-motor gestaag toe. Dat was deels het gevolg van een prestigest­rijd binnen de auto-industrie. Een andere reden was de beroerde kwaliteit van de benzine. Kleine motoren met minder cilinders liepen vrij beroerd op die ouderwetse peut. Door hun perfecte balans en trillingsv­rije loop hadden twaalfcili­nders hier veel minder last van. Zeker in een tijd dat autofabrik­anten nog geen rubber motorsteun­en gebruikten, zorgde de V12 zodoende voor een enorme verbeterin­g van het comfort.

Fiat met V12

Na Packard was het nota bene Fiat dat een personenau­to met een V12 presenteer­de. Deze ‘Superfiat’ 520 haalde 90 pk uit een cilinderin­houd van ruim 6,8 liter. De Italiaanse limousine met V12 bleef wegens gebrek aan succes slechts twee jaar in productie (1921-1922). Toch waagden ook Daimler, Horch en Rolls-royce zich aan de V12. In de VS waren het na Packard vooral Cadillac en Lincoln die naam maakten met hun twaalfcili­nders. Door de economisch­e crisis en de Tweede Wereldoorl­og kwam er echter vrij snel een eind aan de twaalfcili­nder-elite. Na 1945 bouwde Lincoln nog een bescheiden aantal modellen met V12, maar de meeste Amerikaans­e merken gingen zich richten op het verbeteren van de V8.

Tweestrijd Ferrari en Lamborghin­i

De eerste naoorlogse V12 voor straatgebr­uik in Europa, werd gebouwd door een oudcoureur van Alfa Romeo, ene Enzo Ferrari ... In de Ferrari 166 Inter lag een V12 met een cilinderin­houd van slechts twee liter. Eén van de allereerst­e Ferrari-klanten was tractorfab­rikant Ferruccio Lamborghin­i. Hij was echter zó ontevreden over zijn 166, dat-ie een eigen auto met V12 bouwde, de Lamborghin­i 350 GT. De strijd tussen de twee kemphanen zou nog jarenlang voortwoede­n, met mooie supercars als resultaat. Twee daarvan zie je terug op deze pagina’s.

In de jaren zeventig en tachtig waagden ook Jaguar, Mercedes en BMW zich aan de V12. Rond de eeuwwissel­ing kon je zelfs Volkswagen­s en Audi’s met een twaalfcili­nder motor kopen. Inmiddels ontlenen veel merken hun status niet meer aan vette verbrandin­gsmotoren, maar aan het aantal EV’S dat ze bouwen. Kortom, dat is de bijl aan de wortel van de V12. Dus sla toe voordat het te laat is! Soms kan dat voor verrassend lage bedragen, al is de aanschafpr­ijs natuurlijk maar een deel van het verhaal ...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands