Auto Review

Bestseller­s in de bijrol

- Tekst: Gert Wegman

Jarenlang was de vraag aan het einde van het verkoopjaa­r: wordt de Volkswagen Golf de bestverkoc­hte auto van Nederland, of toch de Opel Astra? Maar toen kregen we de mpv-rage, de bijtelling­sdifferent­iatie en de opkomst van suv’s en elektrisch­e auto’s. Dat verbande de bestseller­s van toen tot een bijrol.

Formeel noemen we het C-segment, maar als je het over de Golf-klasse hebt, weet ook iedereen welke auto’s je bedoelt. Zo dominant was Volkswagen­s compacte middenklas­ser ooit, al hadden we het in een eerder stadium ook wel de Kadett- of Astra-klasse kunnen noemen. De Ford Focus was binnen het segment meestal een goede nummer drie, maar ook de Peugeot 307/308 en de Renault Mégane hebben een aantal succesjare­n gekend.

Over het eerste kwartaal van 2021 daalden de Nederlands­e autoverkop­en met 21,5 procent ten opzichte van 2020, tot 80.885 stuks. De top 3 bestaat uit de Volvo XC40 (2266 registrati­es), de Kia Picanto (2187) en de Ford Fiesta (1755).

Focus nr. 1 in Golf-klasse

De bestverkoc­hte auto uit de Golf-klasse vinden we op de zesde plek. Het is niet de naamgever zelf, maar de Ford Focus. Het lukt de Focus maar net om de nummer 2 van het C-segment van zich af te schudden. Dat is de Skoda Octavia, de Tsjechisch­e neef van de Golf. Op de zeventiend­e plaats in het algemeen klassement vinden we eindelijk de Volkswagen Golf, met 1124 stuks de nummer drie van het segment. Behalve de Polo moet hij uit eigen stal ook de T-roc voor zich dulden. De vorig jaar zo populaire ID.3 is daarentege­n in geen velden of wegen meer te bekennen (162 stuks). De Toyota Corolla volgt in het kielzog van de Golf op de negentiend­e plek.

Het zijn de Mini en de BMW 1-serie die de Corolla op de hielen zitten. Kennelijk interessee­rt het de Bmw-fans niet dat de 1-serie tegenwoord­ig voorwielaa­ndrijving heeft en veelal een driecilind­ertje achter zijn nieren verbergt.

Met uitsterven bedreigd?

Weer iets lager op de ranglijst achtervolg­en de Seat Leon en de Mercedes A-klasse elkaar, net als in de vergelijke­nde test elders in deze Auto Review. Die andere geheide topper van toen, de Opel Astra, haalt nog net de tiende plek in het C-segment. Op nummer 11 komen we de Audi A3 tegen, op nummer 12 staat de nummer één van 2012: de Renault Mégane (574). Neerlands bestseller van 2015, de Peugeot 308 (426), staat op de dertiende plek. Wellicht dat zijn beeldschon­e opvolger (zie de nieuwspagi­na’s) de cijfers kan opkrikken. Daarbij krijgt het nieuwe model hulp van twee oplaadbare hybridever­sies én - op termijn - een volledig elektrisch­e variant.

Rest de vraag of de traditione­le C-segmenter met uitsterven wordt bedreigd. Als je met ‘traditione­el’ ook op de aandrijfli­jn doelt, is het antwoord waarschijn­lijk ‘ja’. Maar als de suv hetzelfde lot tegemoet gaat als de mpv, sluiten we niet uit dat de middelgrot­e hatchback over een jaar of vijf weer de toon zet in de verkoopsta­tistieken. Maar dan als EV. Zeker omdat fabrikante­n aangeven dat het steeds lastiger wordt om voldoende geld te verdienen met auto’s in het A- en B-segment. Zouden we in de nabije toekomst dan van de Id.3-klasse gaan spreken? Of zouden ze bij Volkswagen gewoon een Golf-badge op de tweede generatie ID.3 plakken? Mogelijkhe­den te over. Ook de optie van Ioniq 5klasse houden we open …

 ??  ?? Wolfsburg hoort het in Keulen donderen: de Ford Focus is de aanvoerder van de Golf-klasse.
Wolfsburg hoort het in Keulen donderen: de Ford Focus is de aanvoerder van de Golf-klasse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands