Auto Review

Het laatste nieuws uit de autowereld

Tot nu toe was de Tesla Model S met 660 kilometer de elektrisch­e actieradiu­skampioen, maar daar komt eindelijk veranderin­g in. De nieuwe Mercedes EQS is namelijk pas na 770 kilometer door zijn batterijla­ding heen. De EQS - een sedan ter grootte van de S-k

-

Als de EQS deze zomer in de verkoop gaat, is hij er in twee uitvoering­en: de EQS 450+ en 580 4Matic+. Later verschijne­n de EQS 350 en een 763 pk sterke Amg-versie. De EQS 450+ heeft achterwiel­aandrijvin­g en een elektromot­or die 333 pk en 568 Nm levert. Zijn batterij heeft een capaciteit van 107,8 kwh, goed dus voor een recordbere­ik van 770 kilometer. Opladen aan de snellader kan met 200 kw. Na 31 minuten zijn de accu’s weer voor 80 procent vol. De auto gaat in 6,2 seconden naar de 100 en haalt een topsnelhei­d van 210 km/h.

‘s Werelds gladste auto

Hoe Mercedes die indrukwekk­ende actieradiu­s klaarspeel­t? Nou, onder meer door het koetswerk van de limousine zo aerodynami­sch mogelijk te maken. Met een Cw-waarde van 0,20 is de EQS de meest gestroomli­jnde productiea­uto van dit moment. Door zijn gladde coupé-achtige voorkomen, oogt de auto kleiner dan hij is. Want in werkelijkh­eid is hij 5,21 meter lang en bijna 2 meter breed. De EQS weegt 2585 kilo. Om die massa fatsoenlij­k de bocht om te krijgen, heeft de auto standaard een 4,5 graden meesturend­e achteras (optioneel: 10 graden).

Hyperscree­n beslaat het hele dashboard

Tegen meerprijs wordt de EQS leverbaar met het zogenaamde ‘Hyperscree­n’. Het standaard dashboard à la S-klasse wordt dan vervangen door een instrument­enpaneel, dat eigenlijk één groot digitaal display is. Het bestaat uit een centraal 17,7-inch scherm, met twee 12,3-inch displays aan weerszijde­n.

In de EQS heb je de keuze uit drie ‘geluidswer­elden’. Als nette directeur ga je voor minimale feedback, met een pingeltje hier en een zoefje daar. Maar kies je voor ‘Roaring Pulse’, dan lijkt de EQS wel een vulkaan die uitbarst, wanneer je het gaspedaal vloert! De prijzen van de EQS heeft Mercedes nog niet bekendgema­akt, maar je kunt je op de site van het merk wel alvast registrere­n als geïnteress­eerde.

Het gaat hard

Mercedes heeft de elektrisch­e vaart er lekker in zitten. Want behalve de EQS heeft het ook de EQB onthuld. Het mag duidelijk zijn dat deze volledig elektrisch­e suv is gebaseerd op de middelgrot­e GLB. Je herkent de versie-op-stroom aan de gladde afdekking in de neus en de iets anders gevormde lichtunits. De EQB heeft hetzelfde 66,5 kwh batterijpa­kket als de EQA, die hem 419 kilometer verder moet brengen. Snelladen gaat met 100 kw; in een halfuur is de batterij weer voor 80 procent vol. Er komen twee motorvaria­nten. De EQB 250 heeft een elektromot­or die 190 pk en 375 Nm op de voorwielen overbrengt. De EQB 350 4Matic zet daar 272 pk en vierwielaa­ndrijving tegenover. Tegen meerprijs kun je de EQB als zevenzitte­r bestellen. De auto wordt pas aan het eind van 2021 in Nederland verwacht. Als een schatting van de prijs mogen maken, dan houden we het op 55.000 euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands