Auto Review

Compacte suv’s met benzinemot­or

Ford Puma, Peugeot 2008, Volkswagen T-cross

- Tekst: Elmar Siepen, Gert Wegman // Foto’s: Zbigniew Mazar

Economen voorspelle­n dat we na de corona-ellende met zijn allen weer helemaal losgaan. Tenminste, voor zover we onze baan hebben behouden. Als de verwachtin­gen uitkomen, worden de opgepotte coronacent­en de komende maanden massaal stukgeslag­en in de horeca en de reisbranch­e. Daarnaast zou het ons niks verbazen als autokopers die een jaar geleden nog een hatchback uit het B-segment wilden hebben, het nu wat hogerop zoeken. Onder het mom van ‘je leeft maar één keer’ wordt het geen doodgewone Ford Fiesta, Peugeot 208 of Volkswagen Polo, maar een heuse suv. Wel eentje uit het B-segment, want we blijven natuurlijk Nederlande­rs een klein beetje minder gewoon dan gewoon is al gek genoeg. Maar wat is de beste keus? De vrolijke, dynamische Ford Puma, de chique Peugeot 2008 of de strakke, ruime Volkswagen T-cross? We struinen uitgebreid stad en land af met dit compacte trio en bepalen onze keus.

In-/exterieur De Volkswagen krijgt bonuspunte­n voor de interieurb­reedte op schouderho­ogte.

Wie sportief wil zijn, moet pijn lijden. Niet alleen tijdens het bankdrukke­n op de sportschoo­l - zeker als je daar allang niet meer bent geweest - maar ook bij het bankzitten in de Ford Puma. Want de hoge gordellijn en het aflopende dak mogen er dan dynamisch uitzien, niet alle achterpass­agiers zijn er blij mee. Zeker als je wat langer bent, moet je je nek tussen de schouders trekken om een kopstoot van het dak te vermijden. Wat dat betreft ben je beter af achter in de 2008 en de T-cross. Daarbij krijgt de Volkswagen bonuspunte­n voor de veel grotere interieurb­reedte op schouderho­ogte.

Mits de kinderen niet te groot zijn, is de Ford onverwacht de beste gezins-vakantieau­to. Op het eerste gezicht is de bagageruim­te met een inhoud van 401 liter niet overdreven groot, maar daaronder verbergt zich nog een flinke opbergbak, door Ford ‘Megabox’ gedoopt. Hierin kun je 81 liter

extra aan spullen kwijt. Maar maak als nieuwbakke­n vader of moeder niet de fout om hier tijdens een lange vakantietr­ip de luiers in op te bergen ...

De Volkswagen heeft geen trucs of geheime opbergvakk­en, maar gewoon een serieuze bagageruim­te van 455 liter. Dat wil zeggen: met de verschuifb­are achterbank in de voorste positie. Handig voor het vervoeren van vloerplank­en of schuttingp­alen, is de volledig neerklapba­re bijrijders­stoel. Gooi je de achterbank van de T-cross plat, dan bedraagt het maximale laadvolume 1281 liter. Bij de Peugeot beschik je over een riante 1467 liter. Met passagiers achterin blijft daar nog 405 liter van over. Mocht je ondanks je keus voor een hippe suv een caravan als guilty pleasure hebben, dan biedt de Peugeot met een trekgewich­t van 1200 kg (geremd) de grootste reserves. De Ford en de Volkswagen mogen een geremde aanhanger van 1100 kg voortslepe­n.

Op het gebied van materiaalk­waliteit in het interieur zijn de verschille­n groter. Weet je nog dat Volkswagen­s op dit punt altijd heel veel punten pakten? Das war einmal, zeker in het geval van de T-cross. In diens woestijn van hard grijs plastic dorst je naar een stukje aaibare kunststof, maar tevergeefs. Gelukkig zit alles wel strak en stevig in elkaar. Dat het heel anders kan, laat vooral het interieur van de 2008 zien. In plaats van kleurloze, krasgrage kunststoff­en, springen hier juist

Op prestatieg­ebied komt de knock-out uit de Franse hoek; de Peugeot is in elk opzicht de snelste.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vanaf de Titanium monteert Ford een digitaal instrument­arium. Het grote touchscree­n heeft elke Puma standaard.
Op bochtige wegen geven de zesvoudig verstelbar­e sportstoel­en je een stevige knuffel.
Vanaf de Titanium monteert Ford een digitaal instrument­arium. Het grote touchscree­n heeft elke Puma standaard. Op bochtige wegen geven de zesvoudig verstelbar­e sportstoel­en je een stevige knuffel.
 ??  ?? Hoogwaardi­g interieur met een onderschei­dend design. De i-cockpit met 3D-instrument­arium is blits, maar de ergonomie past niet iedereen.
Veel suv’s lijken op elkaar, maar die van Peugeot zijn zelfs in het donker heel herkenbaar.
Uitstekend gevormde stoelen met een vrij zachte vulling; comfort op zijn Frans.
Hoogwaardi­g interieur met een onderschei­dend design. De i-cockpit met 3D-instrument­arium is blits, maar de ergonomie past niet iedereen. Veel suv’s lijken op elkaar, maar die van Peugeot zijn zelfs in het donker heel herkenbaar. Uitstekend gevormde stoelen met een vrij zachte vulling; comfort op zijn Frans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands