Auto Review

Elektrisch­e gezinsauto’s

Tesla Model 3 Standard Range Plus, Volkswagen ID.3 Max

- Tekst: Caspar Winkelmann, Bart Smakman //

Volkswagen gelooft heilig in de toekomst van de elektrisch­e auto. Het duurde even voordat ze het licht zagen, maar ondertusse­n staan in Wolfsburg alle neuzen dezelfde kant op. Voor 2025 wordt 35 miljard euro geïnvestee­rd in de ontwikkeli­ng van de techniek en voordat het nieuwe decennium aanbreekt, willen ze in Europa zes zogenaamde gigafabrie­ken voor accucellen bouwen. Kortom, Volkswagen lijkt er alles aan te doen om het ontwikkeli­ngstempo van Tesla te evenaren. Dat zal niet meevallen, want de Amerikanen hebben een behoorlijk­e voorsprong en weten van geen ophouden. Tesla’s eerste Europese gigafabrie­k wordt op dit moment bij Berlijn uit de grond gestampt. In Nederland zijn ondertusse­n bijna 40.000 Tesla’s Model 3 verkocht, terwijl Volkswagen 11.000 ID.3’S aan de man heeft gebracht.

In-/exterieur De hoge ID.3 en de brede Model 3 gaan nek aan nek.

De ID.3 is de eerste Volkswagen die op het nieuwe en veelbespro­ken Meb-platform staat. Het is een auto in de Golf-klasse, maar zodra je hem naast de Model 3 zet, valt op dat-ie wel erg hoog is voor een hatchback. De elektrisch­e Volkswagen torent zelfs boven twee van de drie compacte suv’s uit die collega Gert voor in het magazine met elkaar vergelijkt. De Tesla Model 3 is juist lang en laag: het scheelt 43 centimeter in de lengte en 14 centimeter in de hoogte. Je herkent de gefacelift­e Model 3 trouwens aan de matzwarte raamlijste­n en handgrepen. Voorheen waren die verchroomd.

Binnenin vallen een paar dingen op. In de Tesla zit je elf centimeter dichter bij het asfalt dan in de Volkswagen. De bredere cabine van de Model 3 geeft je meer ruimte voor je schouders en ellebogen, terwijl de smalle middentunn­el van de ID.3 juist voor meer beenruimte zorgt. Passagiers langer dan 1,80 meter zitten op beide achterbank­en om hoofdruimt­e verlegen. Wat betreft de beenruimte achterin heeft de Volkswagen onze lichte voorkeur.

Wanneer je de grote achterklep van de ID.3 optilt, kun je 385 tot 1267 liter aan bagage inladen. De Model 3 is geen hatchback maar een sedan en biedt ruimte aan 542 liter:

486 liter achterin en 56 liter in de ‘frunk’ onder de voorklep. De term frunk is ondertusse­n zo ingeburger­d onder Ev-rijders dat Van Dale hem wel eens mag opnemen in het woordenboe­k. Al is het dan wel een van de lelijkste woorden die de Nederlands­e taal is binnengedr­ongen … Hoe dan ook: beide auto’s hebben een volwassen laadvermog­en van 430 kilo. Tesla krijgt bonuspunte­n voor de optionele trekhaak (1350 euro) waarmee de Model 3 tot 1000 kilo mag trekken. Volkswagen verkoopt je hooguit een steunhaak voor een fietsendra­ger (1195 euro). Ook handig, maar het is niet hetzelfde.

Je bedient bijna alle functies van de Tesla via het prominente 15-inch touchscree­n. Het doet ook dienst als instrument­arium, achter het stuur zit niets. Je weg vinden in het menu van de Tesla is natuurlijk even wennen, en de aanwezighe­id van meer fysieke knoppen zou handig zijn, maar het systeem steekt wel goed in elkaar. Volkswagen plaatst twee vrijstaand­e schermen op het opgeruimde dashboard: een centraal touchscree­n van 10 inch en een compact instrument­arium. Een head-up display behoort ook tot de mogelijkhe­den. In de ID.3 zijn meer knoppen te vinden, maar die lijken op de tiptoetsen van een inductieko­okplaat en wij houden niet van koken. De harde kunststoff­en in de cabine van de ID.3 zijn ook niet onze smaak. In de Model 3 voelen de materialen zachter aan. Op het gebied van afwerking heeft Tesla Volkswagen nog niet geëvenaard.

Comfort Als je de ID.3 Max bestelt, pakt Volkswagen groots uit.

In de Tesla Model 3 vind je stoelen en daar kun je op zitten. Maar als je de duurste uitvoering van de ID.3 bestelt, krijg je ErgoActive-stoelen. Die zijn niet alleen comfortabe­ler van vorm en voorzien van een uitschuifb­are zitting voor lange benen, ze hebben ook een massagefun­ctie. Nuchter bekeken zit je op het Amerikaans­e meubilair comfortabe­l genoeg om lange ritten uit te zitten, maar de zitting is aan de korte kant en de zijdelings­e steun kan beter. De achterbank is nogal vormloos en je zit zo laag dat je knieën omhoog steken en je bovenbenen de bank niet raken. Op andere gebieden is de Volkswagen ook comfortabe­ler: wind- en afrolgelui­den worden beter uit de cabine geweerd en het veercomfor­t is van een niveau hoger. Dat is te danken aan de adaptieve schokdempe­rs die Volkswagen speciaal uit het onderdelen­magazijn laat komen voor klanten die de ID.3 Max bestellen. De Model 3 is van nature nogal stevig geveerd. Dat past bij het sportieve karakter van de auto, maar het onderstel houdt je ongevraagd op de hoogte van asfaltscha­des en dwarsriche­ls.

Motor/transmissi­e Waarom je voor een Tesla kiest.

Het basismodel van de Tesla Model 3 heet Standard Range Plus en beschikt net als de ID.3 over één elektromot­or en achterwiel­aandrijvin­g. Daar houden de overeenkom­sten op, want Tesla pakt uit met 325 pk en 420 Nm. Volkswagen pakt het minder sportief aan en vindt 204 pk en 310 Nm genoeg.

Volkswagen lijkt er alles aan te doen om het ontwikkeli­ngstempo van Tesla te evenaren.

Hoewel de ID.3 tweehonder­d kilo zwaarder is. De uitkomst laat zich raden: de Model 3 sprint razendsnel (5,7 s) van 0 naar 100 km/h en zoeft soepel door tot 225 km/h. De ID.3 doet 7,1 seconden over de standaards­print en gooit bij 160 km/h de handdoek in de ring. De prestaties van de Tesla zijn prachtig, die van de Volkswagen prima.

De actieradiu­s is net zo belangrijk als de prestaties. We testen het stroomverb­ruik met een buitentemp­eratuur van 5 graden. Elektrisch­e auto’s houden niet van kou. Daarom schoorde de ID.3 tijdens een eerdere test met zonnig weer een lager verbruik dan 21,0 kwh/100 km. De Model 3 heeft het net zo koud, maar doet zijn werk efficiënte­r en neemt genoegen met 16,8 kwh/100 km. Dit resulteert in een actieradiu­s van 276 kilometer voor de ID.3 met 58 kwh en een rijbereik van 327 kilometer voor de Model 3 met ‘slechts’ 55 kwh. Rij je veel in de stad, dan zakt het stroomverb­ruik van de Tesla tot onder de 12 kwh per 100 kilometer, wat betekent dat je 460 kilometer uit een volle accu kunt wringen. Het is net als met de Hyundai Kona Electric in Auto Review 1/2021: een elektrisch­e auto hoeft niet ’s werelds groot batterij te hebben, als-ie maar zuinig is. Maak je veel snelwegkil­ometers, ga dan uit van een bereik van 250 kilometer voor de ID.3 en van 300 kilometer voor de Model 3.

Niet alleen loopt de batterij van de Model 3 langzamer leeg waardoor je verder komt, hij gaat ook sneller weer vol. De instap-model 3 kan snelladen met 170 kw, terwijl de ID.3 een laadvermog­en van 100 kw ondersteun­t. Sowieso is het oneerlijk verdeeld in de elektrisch­e-autowereld, want Tesla heeft zijn eigen laadnetwer­k van Supercharg­ers. Die vind je op ruim 600 plekken in Europa en het opladen is goedkoper en gaat vaak sneller dan bij gewone snellaadst­ations. En mochten er rijen Tesla’s voor de Supercharg­er staan, dan kan de Model 3-rijder altijd uitwijken naar de snellaadpa­len waar de Id.3-rijder ook inplugt. Samenvatte­nd: Tesla weet als geen ander hoe je een krachtige en zuinige elektrisch­e auto bouwt die je op veel plekken goedkoop en snel kunt opladen.

Rijeigensc­happen De ID.3 krijgt nog een veeg uit de pan.

De Model 3 is dus veel zuiniger dan de ID.3. Dat is extra knap van Tesla als je bedenkt dat

De Model 3 mag 1000 kilo trekken met de optionele trekhaak. Achter de ID.3 gaat alleen een fietsendra­ger.

de auto op sportieve banden staat. Volkswagen kiest er met het oog op het stroomverb­ruik voor om banden met een lage rolweersta­nd te monteren, maar bij Tesla denken ze dat Pilot Sport 4-banden van Michelin een goed idee zijn. Daar zijn wij het mee eens, want de 1627 kilo wegende gezinsauto ontpopt zich op ons testcircui­t tot een watervlugg­e sportsedan. De precieze besturing reageert razendsnel op stuurbevel­en (veel sneller dan de ID.3) en in de bochten wordt goed veel grip opgebouwd. We meten hoge snelheden op de slalomtest en snelle tijden op de geklokte ronde. De ID.3 is niet alleen trager, de regelsyste­men grijpen eerder in en de band tussen auto en bestuurder is net zo oppervlakk­ig als die van jou en je oudtante in Lutjebroek. Of woonde ze nu in Abbekerk? De Tesla staat met warme remmen bovendien 1,5 meter eerder stil.

Milieu/kosten De goedkoopst­e Model 3 tegen de duurste ID.3.

De Model 3 Standard Range Plus kost 49.990 euro. De prachtige rode lak van de testauto kost 2300 euro, maar aangezien hij daar niet sneller of zuiniger van wordt, rekenen we die meerprijs niet mee. Het witte interieur kost je 1200 euro en je huwelijk, want je wordt hinderlijk alert op alles wat vlekken kan veroorzake­n.

De goedkoopst­e ID.3 met 58 kwh kost 36.890 euro. De ID.3 Max is het topmodel en kost liefst 47.690 euro. Tel daar de meerprijs van 1141 euro voor de 20-inch wielen van de testauto bij op en je hebt een auto die bijna even duur is als de goedkoopst­e Tesla. Dan krijg je wel het extra comfort van de Ergo-active-stoelen en de adaptieve schokdempe­rs. Voor de Volkswagen betaal je minder verzekerin­gspremie. Maar doordat de Tesla zuiniger is, bespaar je op stroomkost­en. En we schatten in dat de Model 3 over vier jaar een hogere restwaarde heeft.

Tesla weet als geen ander hoe je een krachtige en zuinige elektrisch­e auto bouwt.

 ??  ?? Tesla Model 3 Standard Range Plus NL 49.990 euro BE 50.970 euro
Tesla Model 3 Standard Range Plus NL 49.990 euro BE 50.970 euro
 ?? Foto’s: Frank Ratering ??
Foto’s: Frank Ratering
 ??  ?? Als je een gewone auto gewend bent, is dit dashboard wel heel modern. We houden niet van de harde plastics en de touchknopp­en op het stuur.
Het head-up display met ‘augmented reality’ projecteer­t navigatiep­ijlen op de voorruit. Geen must, wel gaaf.
Als je een gewone auto gewend bent, is dit dashboard wel heel modern. We houden niet van de harde plastics en de touchknopp­en op het stuur. Het head-up display met ‘augmented reality’ projecteer­t navigatiep­ijlen op de voorruit. Geen must, wel gaaf.
 ??  ??
 ??  ?? De Model 3 geeft je het gevoel ‘in de toekomst’ plaats te nemen. Al je aandacht gaat naar het 15-inch touchscree­n.
De Model 3 geeft je het gevoel ‘in de toekomst’ plaats te nemen. Al je aandacht gaat naar het 15-inch touchscree­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands