Auto Review

Skoda Enyaq iv

- Tekst: Bart Smakman

Skoda nam de bouwstenen van de Volkswagen ID.4 en maakte een elektrisch­e suv die stoerder, ruimer en handiger is. Bang dat iemand bij Volkswagen erachter komt, laat Skoda de Enyaq iv in Mladá Boleslav van de band rollen. Laten we proberen dit tussen ons te houden.

Als je de Skoda Enyaq iv test, ontkom je niet aan een vergelijki­ng met de Volkswagen ID.4. Ze staan allebei op het modulaire Meb-platform, wat betekent dat ze grotendeel­s dezelfde functies, elektromot­oren en accucellen hebben. Als tegenhange­r van ‘onze’ Enyaq iv 80 met één elektromot­or van 204 pk en 310 Nm, en een accupakket van 77 kwh, verkoopt de Volkswagen-dealer een ID.4 met exact dezelfde specificat­ies. Skoda bouwt de Enyaq iv thuis in Mladá Boleslav, op dezelfde productiel­ijn als de nieuwe Octavia. Dat maakt het de bad boy van de Volkswagen­groep, want alle andere auto’s op basis van het Meb-platform rollen braaf in Duitsland van de band.

Een beetje vertrouwd

Wanneer je de Skoda en de Volkswagen naast elkaar zet, verandert de ID.4 in een knuffelbee­r. Want wat is-ie eigenlijk rond en aaibaar. De Enyaq iv komt juist stoer voor de dag, met zijn boze koplampen, scherpe vouwen en forse verticale grille die geen lucht doorlaat, maar wel laat zien dat er een Skoda voor je neus staat. De kleinste wielen zijn 19 inch en de allergroot­ste zelfs 21 inch.

Het interieur is ook anders. In Skoda’s eerste elektrisch­e suv heb je het gevoel in

Naast de hoekige Enyaq iv verandert de ronde ID.4 in een knuffelbee­r.

een normale auto te zitten. Je kijkt naar een convention­eel dashboard dat er weliswaar hoogwaardi­g en hightech uitziet, maar niet zo minimalist­isch is als dat van de ID.4. Alsof de ontwerpers van Skoda dachten: de switch naar elektrisch rijden is al spannend genoeg, laten we de rest maar een beetje vertrouwd houden.

De Enyaq iv is zelfs nog iets langer en breder dan de ID.4 en de forse buitenmate­n vertalen zich naar een ruime cabine met veel beenen hoofdruimt­e. Zelfs met het optionele glazen dak, komt je kruin niet tegen het plafond. De kofferbak meet 585 tot 1710 liter (ID.4: 543 tot 1575 liter) en het trekgewich­t bedraagt 1000 kilo. Nog te verschijne­n versies met twee elektromot­oren mogen 1400 kilo trekken.

Familieban­den

Tijdens het rijden merk je duidelijk dat de Enyaq iv familie is van de ID.4. De Skoda heeft dezelfde vlezige besturing, rotsvaste wegligging en aangename afstemming waarover we in de rij-impressie van de ID.4 zo positief waren. Het maakt de Enyaq iv ideaal voor lange afstanden. Over snelwegkil­ometers gesproken: de actieradiu­s van de iv 80 is riant. Als je 100 km/h rijdt, kom je 403 kilometer ver op een volle accu. Dat is 35 kilometer méér range dan de ID.4 onder vergelijkb­are omstandigh­eden, terwijl beide auto’s een accupakket van 77 kwh hebben.

Je ontdekt de familieban­den ook in de menu’s. Want hoewel Skoda kiest voor een kleiner instrument­arium en een groter touchscree­n, komen de weergave, indeling en structuur in grote lijnen overeen. Dat is niet per se goed nieuws. Ja, zo’n groot 13-inch touchscree­n is gaaf, maar er staan wel heel veel icoontjes op. Vooral bij de onder- en bovenrand. En dus zweef je twijfelend met je wijsvinger voor het scherm: waar zal ik eens op drukken … Natuurlijk leer je vanzelf de weg, maar het blijft een ingewikkel­d menu.

De Enyaq iv is niet alleen stoerder, ruimer en zuiniger, hij is ook gemakkelij­ker in gebruik dan de ID.4. Geen hinderlijk­e touchknopp­en op het stuur, maar gewoon fysieke knoppen en een losse satelliet voor de adaptieve cruisecont­rol. Nog een manier waarop Skoda het leven aan boord prettig maakt, is met de talloze handige bakjes, vakjes en klemmetjes waarom het merk bekend staat. De bekendste voorbeelde­n van ‘Simply Clever’ zijn de paraplu in de deur en de ijskrabber in de tankklep. Vanwege het risico op diefstal is de ijskrabber verplaatst naar de achterklep.

Dat hoort niet

Lange tijd waren de modellen van Skoda betaalbare alternatie­ven voor een dure Volkswagen, maar de Enyaq iv breekt met tradities. Afhankelij­k van je eisen en wensen kan een compleet uitgeruste ID.4 voordelige­r uitpakken dan een elektrisch­e Skoda waarbij veel (in onze ogen) essentiële systemen van de optielijst moeten komen.

Met het plannen van de laadstops gaat de Enyaq iv flink de mist in.

Skoda is het merk van de ruime auto’s en het praktische gemak. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Enyaq iv een betere gezinsauto is dan de Volkswagen ID.4. Zonder dat je inlevert op zijn solide rijeigensc­happen en langeafsta­ndscomfort. Ik vind de ID.4 al een van beste elektrisch­e gezinsauto’s van dit moment en daar gaat Enyaq iv dus overheen.

Stoerder, ruimer en handiger dan een VW ID.4

Ingewikkel­de menu’s, al snel duurder dan een VW ID.4

 ??  ??
 ??  ?? Skoda gelooft in hightech beeldscher­men, maar ook in een stuur met vertrouwde fysieke knoppen.
Skoda gelooft in hightech beeldscher­men, maar ook in een stuur met vertrouwde fysieke knoppen.
 ??  ?? Het grote touchscree­n is gaaf, maar de menu’s zijn niet heel handig in gebruik.
Het grote touchscree­n is gaaf, maar de menu’s zijn niet heel handig in gebruik.
 ??  ??
 ??  ?? De recht aflopende achterkant lijkt ontworpen met een guillotine. Er komt ook een Enyaq iv met een coupé-achtige daklijn.
De recht aflopende achterkant lijkt ontworpen met een guillotine. Er komt ook een Enyaq iv met een coupé-achtige daklijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands