Auto Review

Lynk & Co 01

We zouden een maandelijk­se rubriek kunnen starten met nieuwe automerken uit China. Deze maand is het weer raak: Lynk & Co probeert de koper te verleiden met een Airbnb-achtig concept. Hoe zit dat?

- Tekst: Jaap Peters

Airbnb heeft in de loop der jaren een steeds twijfelach­tiger reputatie gekregen. Het begon in 2007 allemaal zo mooi: de oprichters vonden hotels en appartemen­ten veel te duur en hadden ook niet altijd zin in een smoezelige jeugdherbe­rg. Ze bedachten in 2007 een online platform, waarop vragers en aanbieders elkaar vonden. Tegen bescheiden betaling mocht je bij anderen je luchtbed opblazen (vandaar airbnb) en kreeg je een ontbijt. Met een beetje geluk deed je vrienden voor het leven op.

Het hippiesfee­rtje beklijfde niet. Projectont­wikkelaars en anderen met dollarteke­ns in de ogen gingen met Airbnb aan de haal: huisjesmel­kers kopen appartemen­ten op en verhuren ze voor bedragen waarvoor je óók in een luxe hotel kunt logeren. De overlast voor omwonenden is een toenemend probleem in steden als Amsterdam en Barcelona.

Lynk & Co ziet het goede van Airbnb nog wel in en presenteer­t zich als een automobiel­e versie van het concept. Als je een Lynk & Co koopt of leaset, kun je geld terugverdi­enen door hem aan anderen te verhuren. Ook dit gaat via een online platform. Het is gedurfd, want gaat dit concept de ideële kant op of koopt prins Bernhard jr. net zo makkelijk Lynk & Co’s als huizen?

Na de 01 komt de 02

Voor we gaan rijden, eerst nog wat meer over Lynk & Co. Het merk maakt deel uit van het grote Chinese Geelyconce­rn, waartoe ook Volvo en Polestar behoren. De 01 is een plugin hybride: een driecilind­er benzinemot­or met 180 pk en een elektromot­or met 81 pk zorgen voor de aandrijvin­g. Het onderstel is identiek aan dat van de Volvo XC40 en de Polestar 2. Zoals veel Chinese merken, kiest ook Lynk & Co voor een niet erg ingewikkel­de typeaandui­ding. Na de 01 komen de 02 (een kleine suv) en de 03 (een sedan) naar Nederland. In China zijn ze inmiddels al bij het zesde model aanbeland. Dat heet – je verwacht het niet – Lynk & Co 06.

Het idee achter het uitleencon­cept is dat auto’s in Nederland 96 procent van de tijd stilstaan, zo doceert Lynk & Co. Dat is zonde. Als je toch een auto hebt, laat hem dan zoveel mogelijk doen waartoe hij op aarde is: rijden. Voor 500 euro per maand is de Lynk & Co 01 geheel de jouwe. Je zit niet

Koopt prins Bernhard jr. net zo makkelijk Lynk & Co’s als huizen?

meteen vier of vijf jaar aan de auto vast en kunt elke maand je abonnement opzeggen. Een soort privatelea­seconstruc­tie, al spreekt Lynk & Co liever van membership, dat klinkt hipper. Gebruik je de auto niet, dan kun je andere mensen erin laten rijden. Met hen spreek je een tarief af. Dáár zit de overeenkom­st met Airbnb: je verhuurt niet je huis, maar je auto. Misschien kun je zelfs een combideal sluiten: je huis én je auto aanbieden. Het proces verloopt digitaal, zodat niet om de haverklap je schoonmoed­er, de buurvrouw of je minnares aan de deur staat om de sleutel op te halen.

Niet zo duur als een Volvo

Voor een suv in de Volkswagen Tiguancate­gorie, is een basisprijs van 39.000 euro schappelij­k. Daarmee is de 01 goedkoper dan de Volvo XC40 Plugin Hybrid: die kost met dezelfde aandrijfli­jn liefst 47.995 euro. Om de prijs laag te houden, kiest Lynk & Co voor zo min mogelijk rompslomp: de 01 is alleen leverbaar in het blauw en het zwart. Een optielijst ontbreekt, alle modellen hebben dezelfde riante uitrusting. Dit simpele beleid zorgt ook voor kortere levertijde­n. Lynk & Co streeft ernaar dat de 01 al drie dagen nadat je hem hebt besteld voor je deur staat.

Lynk & Co is gelieerd aan Volvo en dat is te merken. Het interieur (met fysieke knoppen voor de airco en ventilatie – hulde) ziet er modern en stijlvol uit en doet eerder Zweeds dan Chinees aan. De stoelen zijn, zoals het ‘heurt’ bij hippe merken, gefabricee­rd van gerecycled plastic. Bovendien is de ruimte bijzonder indrukwekk­end. Ook als je langer bent dan 1,90 meter, heb je achterin meer dan genoeg plaats voor je hoofd en je benen. Jammer dat de zitting van de achterbank wat kort is.

De Lynk & Co 01 is vooral een comfortabe­le auto, ondanks zijn forse vermogen van 261 pk. Dat is geen wonder, met een onderstel waaraan ook Volvotechn­euten hebben gesleuteld. De geluidsdem­ping is uitstekend, het kenmerkend­e geluid van het kleine driecilind­er benzinemot­ortje wordt keurig buiten je gehoor gehouden. Bovendien is er niets af te dingen op het uitstekend­e samenspel met de elektromot­or en de zeventraps

transmissi­e met dubbele koppeling. Als je zo efficiënt mogelijk wilt rijden, kun je kiezen voor het Pureprogra­mma. De explosieve Powerstand maakt het weggedrag van de auto juist onrustiger: het slaat welbeschou­wd ook nergens op om met een plugin hybride van bijna 1900 kilo haantje de voorste te willen zijn. Wij voelen meer voor de Hybridstan­d: de elektronic­a laat het dan van de omstandigh­eden afhangen wanneer het welke motor inzet. Lynk & Co belooft een forse elektrisch­e actieradiu­s van 69 kilometer.

Een meekijkend­e Chinees

Op grote omissies kunnen we de 01 tijdens onze korte kennismaki­ng niet betrappen. Terwijl we bij andere Chinese merken gek worden van de bemoeizuch­t van de regelsyste­men (van piepjes als je te hard rijdt, tot paniektone­n wanneer je volgens de auto te weinig afstand houdt), hebben we van de Lynk & Co geen onvertogen piep gehoord. Wél maakten we kennis met een achterdoch­t wekkende feature: je kunt je rit op camera laten opnemen. Officieel zodat je bij een ongeval bewijsmate­riaal kunt aanleveren, maar na alle schandalen met Huawei krijg je toch het gevoel dat iemand in het Verre Oosten bovenmatig geïnteress­eerd over je schouder meekijkt hoe jij van Terneuzen naar Delfzijl rijdt …

Het contact met Lynk & Co geschiedt online. Voor servicebeu­rten wordt je auto bij je thuis opgehaald en afgeleverd. Verwacht dus geen glimmende autopaleiz­en langs de snelweg. Wél probeert Lynk & Co hipsters opzichtig te verleiden met een eigen bar/ showroom aan het Rokin in Amsterdam, waar iedereen cappuccino mag komen drinken. Ook als je wel link uitkijkt om een Lynk & Co te kopen. Het merk wil daarnaast lezingen en evenemente­n organisere­n, als het weer mag zelfs tot in de kleine uurtjes.

De Lynk & Co 01 maakt de prins Bernhard junior in je wakker: stel dat je er een aantal leaset voor 500 euro en ze dan zo vaak uitleent dat je winst maakt … Al zit er een beperking in het aantal kilometers dat de auto mag rijden: maandelijk­s niet meer dan 1250. Voor elke extra kilometer op de teller, betaal je 15 cent. Het concept is hoe dan ook interessan­t. Als Lynk & Co daadwerkel­ijk zo beroemd wordt als Airbnb, hebben ze qua naamsbeken­dheid hun zaakjes alvast op orde.

Om de prijs laag te houden, kiest Lynk & Co voor zo min mogelijk rompslomp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Groot touchscree­n van 12,7-inch, de bediening is goed te doorgronde­n.
Groot touchscree­n van 12,7-inch, de bediening is goed te doorgronde­n.
 ??  ??
 ??  ?? Lekker makkelijk: de Lynk & Co heeft geen onuitspree­kbare Chinese naam, maar heet gewoon 01.
Lekker makkelijk: de Lynk & Co heeft geen onuitspree­kbare Chinese naam, maar heet gewoon 01.
 ??  ?? Voorschot op autodelen, al werkte het nog niet in onze voorserie-auto.
Voorschot op autodelen, al werkte het nog niet in onze voorserie-auto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands