Auto Review

Mazda CX-30 e-skyactiv X

- Tekst: Gert Wegman

Tot dusver kon de Skyactiv X-motor in de Mazda CX-30 ons niet echt overtuigen. Mazda was bij nader inzien ook niet helemaal tevreden en besloot stilletjes tot een herprogram­mering van de X-files. Die zorgt voor meer power, een lager verbruik, minder uitstoot én voor een piepklein e-tje op de achterklep.

De verwachtin­gen waren hooggespan­nen toen we in september 2019 met de CX-30 Skyactiv X gingen rijden. Mazda had met veel bombarie aangekondi­gd dat de motor door zijn unieke constructi­e de loopeigens­chappen van een benzinemot­or combineerd­e met de hoge trekkracht en het lage verbruik van een diesel. De turboloze Skyactiv X-motor werkt met zo’n hoge compressie­verhouding, dat de benzine bijna uit zichzelf wil ontbranden. Zonder hulp van een bougie, net zoals in een dieselmoto­r. Maar de motor krijgt in eerste instantie te weinig benzine ingespoten om het hele mengsel in vuur en vlam te zetten. Daarom wordt er een tweede (minimale) portie brandstof ingespoten én is een nauwkeurig berekende bougievonk nodig om de verbrandin­g beheerst te laten verlopen. Het vermogen van de 2,0-liter motor (180 pk) was in orde, maar het koppel (224 Nm bij 3000 tpm) viel wat tegen. Ook het verbruik voldeed niet geheel aan de verwachtin­gen.

Houterig

Na een herschikki­ng van de eentjes en nulletjes in het motormanag­ement zijn het vermogen en de trekkracht nu gestegen tot 186 pk, respectiev­elijk 240 Nm. Dat is niet extreem, want de motor kreeg al mild hybrid-ondersteun­ing en zonder turbo zijn de mogelijkhe­den voor chiptuning beperkt. Bovendien is voor die extra 16 Nm een hoger toerental nodig - 4000 in plaats van 3000 tpm. Minstens zo belangrijk als de powertoena­me, is het gedaalde verbruik. Vooral bij de versie met automaat is dat een stuk gunstiger: het ging van 7,0 l/100 km (1 op 14,3) naar 6,1 l/100 km (1 op 16,4). En dat terwijl de honderdpri­nt 0,2 s sneller verloopt dan voorheen: in 8,6 seconden is deze standaardo­efening achter de rug. Dat is een stuk sneller dan de gemiddelde kabinetsfo­rmatie, maar bloedstoll­end is het nu ook weer niet.

Je wordt dus niet verleid om het gaspedaal continu te vloeren. In onze testauto al helemaal niet, ook omdat de zestraps automaat daar nogal houterig op reageert. De schakelmom­enten zijn dan té duidelijk voelbaar en de samenwerki­ng met de actieve cruisecont­rol is verre van optimaal. Als de afstand tot de voorligger te klein wordt, remt de auto

Doordat de CX-30 zo lekker stuurt, ga je algauw stevig rijden.

keurig af. Tot dusver geen klachten. Maar wanneer die rijdende chicane uit de weg is, twijfelt de bak of ie één, of toch twee versnellin­gen terug moet schakelen. Vervolgens doet de motor op hectische wijze zijn best om de ingestelde snelheid in recordtijd te hernemen. Beschaafd is anders ... Een ander smetje op het comfort-blazoen van de CX-30, ervaren we op gemene korte hobbels. Dan blijkt met name de achteras wel érg hard gedempt. Zo moeten de inzittende­n af en toe stevige stoten onder de gordel incasseren en op klinkerweg­getjes horen we wat resonantie­s vanuit de kofferbak.

Een ruimtewond­er is de CX-30 niet. Hij biedt achterpass­agiers meer beenruimte dan de Mazda 3, maar er zijn suv’s die op dit vlak beter presteren. Wel valt op dat je je voeten goed kwijt kunt onder de voorstoele­n, ook als die in de laagste positie staan. Over de stoelen hebben we weinig klachten, al zouden de zittingen iets langer mogen zijn. In de kofferbak kun je 430 tot 1406 liter kwijt, waarmee de CX-30 zeker geen uitblinker is in zijn klasse.

Uiterlijke beschaving

Met de uiterlijke beschaving van de Mazda CX-30 is nog altijd niets mis, integendee­l. Behalve het nieuwe typeplaatj­e met een e’tje achterop, is er niets aan de auto veranderd. Gelukkig maar, want Mazda’s middelste suv was en is een gladjanus in de gunstige zin des woords. Hij laat zien dat je ook onderschei­dend kunt zijn zonder het drukke allegaartj­e aan vouwen, hoeken en lijnen dat veel concurrent­en vertonen. Het organisch vormgegeve­n interieur sluit daar prachtig op aan. Het oogt bijzonder, maar zeker niet geforceerd, en de ergonomie is goed voor elkaar. Daarnaast steken de materialen en de afwerking ver boven de middelmaat uit. De Luxury-uitvoering verwent je bovendien met stoel- en stuurverwa­rming en bruin leer op onder meer het dashboard en de portieren.

Leesbrilge­bruikers zullen blij zijn met het veraf staande, no-touch multimedia­scherm. Na enige gewenning kun je het ‘blind’

Na de update toont de Skyactiv-techniek zijn relevantie overtuigen­der dan ooit.

bedienen met de knoppen op de tunnelcons­ole. Van de wel erg simpele graphics van het navigaties­ysteem raken we dan weer niet uitzinnig. Daar staat tegenover dat het scherm wel lekker duidelijk en overzichte­lijk oogt.

Fanclub

Het is de trouwe lezer vast niet ontgaan dat de Auto Review-redactie niet uit louter suvfans bestaat. Maar wanneer alle suv’s net zo goed gaan sturen als de Mazda CX-30, zijn wij de eersten die een suv-fanclub gaan oprichten. De besturing is niet eens overdreven direct, maar wel héél precies en vertrouwen­wekkend. Combineer die heerlijke stuureigen­schappen met een zeer beperkte overhelnei­ging, en je hebt een auto waarmee je ook korte bochten moeiteloos om je vinger windt. Doordat de CX-30 zo lekker stuurt, ga je algauw stevig rijden. Even afgezien van de wat bokkige automaat, gaat dat prima. De vlotte honderdspr­int noemden we al, en ook tussenspri­nts verlopen moeiteloos. Het gaat allemaal net wat gemakkelij­ker en vanzelfspr­ekender dan voor de update. Stevig doorrijden­d kwamen wij op een gemiddeld verbruik van 6,9 l/100 km (1 op 14,5). Rijd je voornameli­jk op de snelweg en houd je je keurig aan de 100 km/h-grens, dan kan dat dalen tot zo’n 5,4 l/100 km (1 op 18,5). Daarmee toont de Skyactiv-techniek zijn relevantie overtuigen­der dan ooit.

 ??  ??
 ?? // Foto’s: Igor Stuifzand ??
// Foto’s: Igor Stuifzand
 ??  ??
 ??  ?? We zouden de automaat niet bovenaan ons verlanglij­stje zetten. De multimedia­knoppen werken daarentege­n voorbeeldi­g.
We zouden de automaat niet bovenaan ons verlanglij­stje zetten. De multimedia­knoppen werken daarentege­n voorbeeldi­g.
 ??  ?? Sober en ergonomisc­h top, maar toch compleet en uiterst stijlvol. Hier is het goed toeven.
Sober en ergonomisc­h top, maar toch compleet en uiterst stijlvol. Hier is het goed toeven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands