Auto Review

Maserati Ghibli Hybrid

Schok! Horror! Is Maserati - dat edele merk uit Modena - nu ook gezwicht voor de klimaatpro­feten die onze ondergang voorspelle­n? Mwah, deels ... De naam Ghibli Hybrid is een beetje misleidend, namelijk. Want aan zijn lijf geen Prius-techniek!

- Tekst en foto’s: Remco Slump

Arts, accountant, advocaat: het zijn allemaal beschermde titels, die je niet zomaar mag voeren. Maar de benaming ‘hybride’ is dat niet. Dus mag Maserati zijn nieuwste model gewoon als Ghibli Hybrid in de prijslijst zetten, ook al is de auto eigenlijk geen hybride. In de neus schuilt een 2,0-liter viercilind­er turbomotor met mild hybrid-ondersteun­ing. Dat betekent dat de Maserati kinetische energie terugwint, opslaat in een batterij en gebruikt om de prestaties te verhogen en het brandstofv­erbruik omlaag te brengen. Kleine stukjes elektrisch rijden kan hij niet.

De aanduiding ‘Hybrid’ zie je dan ook nergens terug op de fraaie koets. Je kunt de uitvoering alleen herkennen aan zijn mooie blauwe accenten. Verder zou de ‘spaarGhibl­i’ ook gewoon een Ghibli V6 of Trofeo kunnen zijn, met dezelfde vier uitlaatpij­pen onder de achterbump­er. Visueel heeft de Ghibli een kleine update gehad. Dat kun je het duidelijks­t zien aan de achterlich­ten, waarin nu een boemerangv­orm zit (een geintje dat aan de Maserati 3200 GT doet denken). De Ghibli is al acht jaar oud, toch is het nog steeds een stijlvolle, imposante verschijni­ng.

Geen muesli-mobiel

Dat de Ghibli een Maserati is, doet iets met je. Want om de merknaam en het bijbehoren­de drietand-logo hangt een zweem van Italiaanse glamour. En in die wereld stap je als je de sleutel van een Ghibli Hybrid krijgt.

Medeweggeb­ruikers weten meteen: jij bent een individual­ist. Iemand die zijn eigen weg gaat en niet - zoals de rest van succesvol Nederland - voor een ‘blijf toch onder het maaiveld’-grijze Audi, BMW of Mercedes kiest. Een Maserati-rijder is intrigeren­d, cool en mysterieus.

En daar past het rijgedrag van zelfs de Ghibli Hybrid bij. Want denk niet dat Maserati met zijn eerste ‘hybride’ een Toyota Prius-achtige muesli-mobiel heeft neergezet. De Ghibli houdt zich niet zo bezig met smeltende poolkappen en verhongere­nde ijsberen. Zijn mild hybrid-systeem is eerder afgesteld op prestaties dan op spaarzaamh­eid. Al maakt de Ghibli Hybrid het qua verbruik niet zo bont als de V6 natuurlijk. Maar

toch, van een model dat als Hybrid door het leven gaat, verwachten we meer. De mild hybrid-techniek van de Ghibli zorgt op papier voor een flink lagere Co2-uitstoot (dat is goed voor de prijs), toch heb je er aan de pomp weinig aan. Wij hadden de auto niet lang genoeg voor een uitgebreid­e verbruikst­est, maar het opgegeven verbruik van maximaal 1 op 12,3 haal je bij lange na niet.

Trage versnellin­gsbak

Hoe dan ook, de motor van de nieuwste Maserati is fijn, met name ook onderin, waar hij een extra duw krijgt van de zogenoemde e-booster. Het onderstel is sportief afgestemd en biedt voor alledag een prima compromis tussen comfort en stevigheid. De stuurinric­hting was hydraulisc­h, maar is nu elektrisch. Anders kunnen de elektronis­che rijassiste­nten je geen handje helpen als dat nodig is. Op het gebied van rijdynamie­k komt de Maserati dicht in de buurt van de BMW 5-serie.

Toch vallen de prestaties van de Ghibli Hybrid ons een beetje tegen. De aandrijfli­jn is soepel, stil en krachtig, maar nooit heb je het gevoel met een sportsedan onderweg te zijn die in 5,7 tellen naar 100 km/h kan sprinten. Dat komt voor een deel door de trage versnellin­gsbak, die bij normaal gebruik uitstekend zijn werk doet, maar het spoor bijster raakt als je het gaspedaal

De Ghibli houdt zich niet zo bezig met smeltende poolkappen en verhongere­nde ijsberen.

vloert. Dan gaat er te veel tijd overheen voordat de bak weifelend één … of toch twee versnellin­gen terugschak­elt.

Maserati belooft voor de Ghibli Hybrid een heerlijk Italiaanse soundtrack, met dank aan een setje klankkaste­n in de uitlaat. De technici hebben merkbaar hun best gedaan, maar hebben maar beperkte mogelijkhe­den om een turbovierc­ilinder diep en donker te laten klinken. Het resultaat is hot hatchachti­g, met – als je buiten staat te luisteren – een duidelijke scheiding tussen het geluid dat bij de motor vandaan komt en het geluid dat in de uitlaat wordt gecomponee­rd.

Beter infotainme­ntscherm

Stap je in de Ghibli Hybrid, dan valt je oog meteen op het infotainme­ntscherm. Dat is nogal gegroeid, van 8,4 inch naar 10,1 inch. De graphics zijn beter geworden, de resolutie hoger en de reactie op je input sneller. Daarbij werkt het multimedia­systeem nu met Apple Carplay, maar ook met Maserati Connect. Daarmee kun je diverse functies met een mobiele app aansturen. Voor de audiofiele­n heeft Maserati zowel een Harman Kardon- als Bowers & Wilkins-audiosyste­em in de optielijst staan.

De recentste update van de Ghibli heeft vooral het interieur veel goed gedaan, toch moeten we een kritische noot kraken. Maserati heeft niet de diepe zakken van BMW of Mercedes en dat merk je aan boord van de Ghibli. Op techgebied loopt de zakensedan achter de feiten aan – er is bijvoorbee­ld geen digitale cockpit – en bovendien zijn de door Maserati gebruikte materialen niet van het hogere Duitse niveau.

De Ghibli Hybrid is er vanaf een stevige 92.402 euro. Stevig, want voor zo’n 20.000 euro minder koop je een Audi A6 55 TFSI e Quattro met 367 pk of een BMW 545e xdrive met bijna 400 pk (maar dan moet je wel bij de optielijst wegblijven). Het grote voordeel dat de Ghibli Hybrid heeft, is ten opzichte van de Ghibli V6. Die heeft slechts 20 pk meer (350 in plaats van 330 pk), maar is liefst 33.100 euro duurder. De schuldige is – hoe kan het anders – de bpm-boete die de fiscus heft op basis van de Co2-uitstoot.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Je herkent de Ghibli Hybrid aan zijn blauwe details. Een Hybrid-badge is er niet.
Je herkent de Ghibli Hybrid aan zijn blauwe details. Een Hybrid-badge is er niet.
 ??  ??
 ??  ?? Vier stevige uitlaatpij­pen, waar een soort hot hatchbackg­erommel uitkomt.
Vier stevige uitlaatpij­pen, waar een soort hot hatchbackg­erommel uitkomt.
 ??  ?? Grootste vernieuwin­g in het interieur? Het fijne, geüpdatete infotainme­ntsysteem.
Grootste vernieuwin­g in het interieur? Het fijne, geüpdatete infotainme­ntsysteem.
 ??  ?? De Ghibli is acht jaar oud, maar dat zou je niet zeggen. Hij is nog steeds erg fraai.
De Ghibli is acht jaar oud, maar dat zou je niet zeggen. Hij is nog steeds erg fraai.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands