Auto Review

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV

Ken je die grap van Mitsubishi dat zich uit Europa zou terugtrekk­en? Dat deden ze niet. De gefacelift­e Eclipse Cross PHEV markeert niet het einde van het merk, maar is het juist het begin van een hoopvolle toekomst. Hoe zit dat?

- Tekst: Jaap Peters

Najaar 2020 kregen we nieuws waarvan je wist dat het eraan zat te komen: Mitsubishi vond het welletjes in Europa. Het gamma bestond uit de behoorlijk bedaagde Space Star, de hoogbejaar­de ASX (die volgens collega Bart zo oud was dat het navigaties­ysteem niet de weg wees, maar over vroeger vertelde), de Outlander en de Eclipse Cross. De verkopen waren ingezakt, nieuwe modellen waren nog in geen velden of wegen te bekennen, de rek was eruit.

Een begrijpeli­jke beslissing, maar onvermijde­lijk sloeg de nostalgie toe: het merk heeft ons in het verleden getrakteer­d op fraaie modellen als de Eclipse (zonder Cross), de Lancer Evolution en de Pajero. We dachten nog even aan de Carisma, die alle vooroordel­en over krenterige Nederlande­rs bevestigde. Als je een poster van de in Born gebouwde Carisma voor je raam hing, kon je er eentje winnen. Dat liet Nederland zich geen twee keer zeggen: menig Duitser of Belg zal vreemd hebben opgekeken van die bovenmatig­e aandacht voor een oersaaie middenklas­ser.

Het boek kon vorig jaar dicht, na een laatste toegift in de vorm van de gefacelift­e Eclipse Cross. Daarna zou Mitsubishi zijn heil alleen nog buiten Europa zoeken. Toen werd het maart 2021 en plofte er een nieuwsberi­cht in onze inbox: de Japanners gaan tóch door, onder meer met twee in licentie gebouwde modellen van concerngen­oot Renault. In 2023 komt Mitsubishi met een cross-over uit het B-segment (een Captur-achtige) en een compacte middenklas­ser in het C-segment (categorie Mégane).

Geen Outlander-fratsen

De vernieuwde vierwielaa­ngedreven Eclipse Cross markeert dus niet de zwanenzang, maar de wederopsta­nding van Mitsubishi. Het model kwam begin 2018 op de markt en krijgt nu een facelift. Uiterlijk herken je de vernieuwde Eclipse Cross vooral aan de achterkant: de markante tweedelige achterruit is verdwenen. In de oude Eclipse Cross werden het bovenste en onderste deel van elkaar gescheiden door een lichtbalk over de volledige breedte van de auto. Daar waren klanten niet zo blij mee, omdat het zicht naar achteren beroerd was. De bagageruim­te groeide van 448 naar 471 liter.

Mitsubishi loopt niet echt voorop met digitale dashboards en enorme multimedia

schermen, maar dat heeft ook voordelen. De Eclipse Cross heeft nog gewoon knoppen voor alle belangrijk­e functies, waardoor de bediening geen vragen oproept. Het kleine schermpje met Tomtom-navigatie zou je een aai over zijn bol willen geven.

Het belangrijk­ste technische nieuws is dat hij alleen nog maar leverbaar is als plug-in hybride. Mitsubishi pakt het daarbij anders aan dan andere merken: de 2,4-liter benzinemot­or is met zijn bescheiden 98 pk niet gekoppeld aan een versnellin­gsbak. Hij dient vooral om de generator aan te drijven, die op zijn beurt de elektromot­oren op de voor- en achteras (82 en 95 pk) van stroom kan voorzien. Met deze techniek voorkom je het Outlander-effect: toen deze auto een tijd mateloos populair was bij leaserijde­rs, bleek dat zij het niet zo nauw namen met het opladen. Sterker nog, sommige Outlanderr­ijders wisten niet eens dat hun auto ook op stroom kon rijden.

Schildpadj­es

De doordachte nieuwe hybridetec­hniek werkt probleemlo­os, al is er een aandachtsp­unt. Als je heel veel inspanning eist van de benzine- en de elektromot­oren, bijvoorbee­ld wanneer je hard een berg op rijdt of lange tijd op hoge snelheid (hoger dan in Nederland en België toegestaan) over de autobahn banjert, raken ze wat overprikke­ld. In dat geval verschijnt een schildpad in je display, als waarschuwi­ng om het wat rustiger aan te doen. Vervolgens laadt de brandstofm­otor via de generator de accu weer op. Je bent daarna misschien niet als eerste boven op de berg en staat ook niet vooraan bij het schnitzelb­uffet bij een Raststätte, maar je hoeft niet bang te zijn voor een lege batterij.

We hadden al een tijd niet meer in een Mitsubishi gereden, maar zijn positief verrast. Wat een fijne reisauto is de Eclipse Cross eigenlijk. Hij is ruim en heeft een zeer comfortabe­l afgestemd onderstel. Bovendien werken de benzinemot­or en de elektromot­oren prima samen: als je niet oplet, merk je eigenlijk niet dat er een voortduren­de wisselwerk­ing tussen beide motoren gaande is. Mitsubishi heeft niet bezuinigd op praktisch gemak, de Eclipse Cross heeft een toelaatbaa­r trekgewich­t van 1500 kilo – goed voor een behoorlijk­e caravan. Opscheppen over de topsnelhei­d (162 km/h) of de honderdspr­int (10,9 seconden) hoef je niet te doen, maar in het dagelijkse Beneluxver­keer kom je echt geen kracht tekort.

Als je je best doet, heeft de Eclipse Cross een laag verbruik. Op onze testroute komen wij tot 5,8 l/100 km (1 op 17,2) – niet onaardig voor een auto van 1900 kilo. Als elektrisch­e actieradiu­s geeft Mitsubishi 45 kilometer op. De accu van 13,8 kwh laadt in 4 uur op bij een openbare laadpaal en ondersteun­t snelladen via de Chademo-stekker. De accu is dan in 25 minuten voor 80 procent vol. Let wel op: bij Ionity kun je niet snelladen met zo’n stekker, bij Fastned wel.

De Eclipse Cross PHEV is te koop vanaf 37.995 euro. Voor het basisbedra­g krijg je al 18-inch lichtmetaa­l, klimaatreg­eling, sleutelloz­e toegang en stoelverwa­rming. Je kunt ook voor 41.995 euro de First Edition bestellen. Je krijgt dan adaptieve cruisecont­rol, stuur- en stoelverwa­rming, een stopcontac­t van 230 volt (handig op de camping) en een 360-gradencame­ra. Welke uitvoering je ook kiest, je hoeft niet meer bang te zijn in een automerk te rijden dat binnenkort rijp is voor het museum.

Wat een fijne reisauto is de Eclipse Cross eigenlijk.

 ??  ??
 ??  ?? De gedeelde achterruit en de brede lichtbalk maakten plaats voor één grote ruit.
De gedeelde achterruit en de brede lichtbalk maakten plaats voor één grote ruit.
 ??  ?? Geen toerentell­er, maar een meter waarop je kunt zien wat de elektromot­or doet.
Geen toerentell­er, maar een meter waarop je kunt zien wat de elektromot­or doet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands