Auto Review

Jaguar E-pace P300e

Wil je een plug-in hybride met karakter? Eentje die niet met blauwe exterieura­ccenten kenbaar maakt hoe groen hij wel niet is? Dan stellen wij de Jaguar E-pace P300e voor: een (redelijk) zuinige stekker-suv met een sportieve inborst.

- Tekst: Remco Slump

Kan iets dat er niet is je opvallen? Zo ja, dan valt ons op dat we onderweg vrijwel nooit een Jaguar E-pace tegenkomen. De compacte Brit lijkt – in ieder geval in Nederland – amper te profiteren van de nog steeds groeiende vraag naar suv’s. Sinds zijn introducti­e in 2018 zijn er bij ons slechts 400 stuks verkocht. Dus het is voor Jaguar te hopen dat de recente facelift de E-pace een impuls geeft.

De uiterlijke wijziginge­n zijn bescheiden. Je kunt de vernieuwde Jaguar E-pace het gemakkelij­kst herkennen aan zijn koplampen, die een duidelijk andere indeling hebben gekregen. Kijk maar eens naar de led-dagrijlich­ten. Als die met z’n allen een band zouden beginnen, dan zou de formatie 4JS heten. Verder zijn natuurlijk de grille en de bumpers aangepakt, maar dat zie je pas als je er een ‘oude’ E-pace naast zet. Het interieur blijft in grote lijnen hetzelfde. De wijziginge­n die in het oog springen, zijn de digitale cockpit (die was er voorheen niet) en het gegroeide aanraaksch­erm op de middencons­ole, dat nu 11,4 inch meet. Het is gekoppeld aan Pivi Pro, het snelle en gebruiksvr­iendelijke infotainme­ntsysteem van Jaguar.

Handig is bijvoorbee­ld dat het beginscher­m is opgedeeld in drie grote verticale secties, waardoor je direct de belangrijk­ste menu’s onder handbereik hebt. Apple Carplay en Android Auto zijn uiteraard standaard. Met de ronde knoppen onder het touchscree­n bedien je op een wat omslachtig­e manier de airco en de stoelverwa­rming. Ziet er mooi uit, maar het is even wennen.

Fijn driepitter­tje

De aandrijfli­jn dan. Wie had ooit gedacht dat een Jaaggg met een driepitter­tje een goed idee zou zijn? De kleine benzinemot­or past uitstekend bij de E-pace. Het turbotorre­tje bromt bescheiden op de achtergron­d en geeft – afhankelij­k van de gekozen rijmodus – de teugels soms over aan zijn elektromaa­tje. Samen komen ze tot 309 pk en 540 Nm, en dat merk je. Als er genoeg peut in de batterij zit, helpt de elektromot­or de zware E-pace (net geen 2200 kilo) met zijn instantkop­pel vlot vooruit. De P300e is snel, met een sprinttijd naar 100 km/h die op 6,5 seconden ligt.

Het samenspel tussen de verbrandin­gsen elektromot­or is harmonieus. Doorgaans merk je er weinig van als de driecilind­er wordt bijgeschak­eld. Alleen in zeldzame gevallen – als je als bestuurder tóch doet wat de elektronic­a niet had verwacht – voel je een hik door de aandrijfli­jn gaan. In de reguliere rijmodus maakt de E-pace veelvuldig gebruik van de elektromot­or en daalt het laadniveau van de batterij akelig hard. Na 30 tot 45 minuten zit je al aan de bodem.

In vergelijki­ng met de plug-in-varianten van de Mercedes GLA en Volvo XC40 is de Jaguar sportiever opgezet. Hij stuurt scherp en direct, gaat strak door bochten, maar rolt en duikt soms iets meer dan je zou willen. Ach, het is een suv nauwelijks aan te rekenen. Jaguar heeft met de E-pace P300e een heerlijke reisauto neergezet. Eentje met

een uitstekend rijcomfort, aanspreken­de prestaties en een stille cabine.

Tegenvalle­nd verbruik

Moeten we minpunten aandragen, dan wordt het op slakken zout leggen, want over het algemeen zijn we prima te spreken over de E-pace P300e. Zijn grootste manco is – uiteraard, kunnen we wel zeggen – het verbruik, dat helemaal niet 1 op 50 is, zoals Jaguar opgeeft. In de normale modus, bij vooral gebruik op de snelweg, kwamen we in een week op zo’n 1 op 14,5 uit. Rijd je veelal kortere stukken, dan profiteer je maximaal van de elektrisch­e actieradiu­s van 55 kilometer en kom je vast gunstiger uit.

In vergelijki­ng met zijn tegenstrev­ers is de Jaguar E-pace P300e bovendien behoorlijk prijzig, ook als je de vermogensv­erschillen in ogenschouw neemt. Mercedes levert de 218 pk en 450 Nm sterke GLA 250e voor 50.102 euro en bij Volvo staat de XC40 T5 Recharge (262 pk en 425 Nm) klaar vanaf 47.495 euro. Met een prijskaart­je van 61.538 euro is de krachtigst­e Jaguar E-pace van dit moment de op één na betaalbaar­ste. Alleen de 60.928 euro kostende E-pace P160 is minder duur.

Als de dagrijlich­ten een band zouden beginnen, dan zou de formatie 4JS heten.

 ??  ?? De Jaguar E-pace blijft een bolletje, maar is in de juiste uitvoering lekker dik.
De Jaguar E-pace blijft een bolletje, maar is in de juiste uitvoering lekker dik.
 ??  ?? Handig. Het homescherm is in drieën gedeeld voor de belangrijk­ste functies.
Handig. Het homescherm is in drieën gedeeld voor de belangrijk­ste functies.
 ??  ??
 ??  ?? Voor de facelift was de transmissi­ehendel een onooglijk grote gamejoysti­ck.
Voor de facelift was de transmissi­ehendel een onooglijk grote gamejoysti­ck.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands