Auto Review

Ev-dossier van de BMW ix3

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

Na acht jaar van elektrisch­e oefening met de baanbreken­de i3, lanceert BMW eindelijk een tweede model dat volledig op stroom rijdt: de ix3. Als basis dient BMW’S middelgrot­e suv, de X3. Als een accuterras met riant plaats voor vijf, werd in de vloer van de auto een hele stapel batterijen gelegd. De vraag is alleen, hoe slim de ix3 met zijn accucapaci­teit van 80 kwh omspringt. Snelladen: EVEN GEDULD A.U.B.

Prijstechn­isch opereert de BMW ix3 op gelijk niveau met de Audi E-tron 50 Quattro en de Mercedes EQC 400. Deze modellen zijn al wat langer op de markt en hebben op papier een kleinere actieradiu­s. Maar de ix3 zet geen nieuwe maatstaf: inmiddels zijn er elektrisch­e suv’s die ’m overtreffe­n qua reikwijdte, zoals de vergelijkb­aar geprijsde Ford Mustang Mach-e Extended Range AWD (98 kwh, 540 km) en Tesla Model Y Long Range Dual Motor (75 kwh, 505 km). Ook de meest compleet uitgevoerd­e Volkswagen ID.4 Pro Max

(77 kwh) heeft met 507 kilometer méér te bieden dan de ix3, en is nog eens bijna 8000 euro goedkoper ook.

Snelladen met de BMW ix3 kan met een maximum laadkracht van 150 kw. BMW zegt dat de accu’s in 34 minuten weer voor 80 procent gevuld zijn. Wij zeggen dat het langer duurt. Met witte knokkels, geknepen billen en nog maar 1 procent vulling in de batterij, koppelden we opgelucht de laadkabel aan. Na twee kopjes koffie en een opgeschoon­de mailbox waren we getuige van het moment dat de 80 procent werd aangetikt. Inmiddels stond de klok 45 minuten later. Nu kiest niemand er vrijwillig voor om met nog maar 1 procent acculading bij het snellaadst­ation aan te komen. En zal de beloofde 34 minuten in de meeste praktijkge­vallen wél overeenkom­en. Een laadvermog­en van 150 kw is trouwens heel gangbaar in deze prijsklass­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands